B

Björckin ja Wikbergin uusi Ventuno testaa, mihin Italia taipuu

Tomi Björckin ja Matti Wikbergin BW-ravintolaimperiumi saa uuden jäsenen, kun Italiaan kallellaan oleva ravintola-kahvila-baari Osteria & Caffé Ventuno avautuu Helsingin Designmuseon naapuriin maanantaina 17. syyskuuta Myöhemmin syksyllä naapuriin aukeaa lisäksi Goldfish Cocktail Bar.

Ventuno sijaitsee ns. Ohranan talossa eli tsaarin ajan salaisen poliisin rakennuksessa. Kuva: Eeropekka Rislakki.

Björckin ja Wikbergin ravintoloissa: Farangissa, Gaijinissa, Brondassa, Social Boulevardissa ja Levaineissa sosiaalinen syöminen eli annosten jakaminen pöytäseurueen kesken on se juttu. Sama pätee Ventunossa. Mutta jakamattakin pärjäilee.

Vaikka Ventuno kumartaa italialaisklassikoille, se modernisoi annokset taiteilijan vapaudella.

”Emme yritä olla autenttinen italialaisravintola, koska se olisi mahdottomuus. Italialainen keittiö on vähintään 20 erilaisen maakunnan fuusiota. Käytän taiteellista vapauttani ja leikkimisen haluani, joten ruokamme on pikemminkin Italiasta inspiroitunutta kuin puhdasta Italiaa”, Tomi Björck painottaa.

Matti Wikberg myötäilee Björckiä: ” Ei ole olemassa yhtä ainoaa ja oikeaa italialaista keittiötä. Meillä on ollut yli neljä vuotta aikaa pohtia, mitä teemme. Olemme hakeneet italo-vaikutteita Roomasta, New Yorkista, San Franciscosta, Berliinistä, Lontoosta ja tietenkin Tomin nykyiseltä kotikentältä Australiasta, mihin kaikkeen italialainen henki taipuu. Teemme asiat omalla tyylillämme.”

Näkymä Caffen puolelle.

Tavoitteena on tyylikäs ja kansainväliset kriteerit täyttävä versio modernisoidusta Italiasta.

Osteria tarkoittaa paikkaa, josta saa viiniä ja ruokaa kohtuuhintaan. Ventuno puolestaan tarkoittaa numeroa 21, joka viittaa osoitteeseen.

”Tarjolla on melkeinpä liian laaja lista kuten meillä on tapana. Lisäksi uskomme käsityöhön ja laaturaaka-aineisiin, vaikka ne maksaisivatkin. Puolivalmisteita emme käytä”, Tomi Björck linjaa.

Kaikkiaan 120-paikkaisen osterian yhteydessä palveleva Caffé avautuu arkisin sekä lauantaisin jo aamiaiselle, ja kahvin seuraksi sieltä saa italialaisia täytettyjä leipiä, sekä muita itse leivottuja suolaisia ja makeita leivonnaisia.

Snacky-lista on laaja, jota hyödynnetään baarissakin. Leivät ja crackerit tehdään itse. Ventunolla on mahdollisuus hyödyntää BW-yhtiön Levain-leipomon taikinoita ja osaamista, myös pizzojen ja pizzettojen pohjissa. Samoin tuorepastat tehdään itse.

”Pastat ja risotot ovat pieniä, ja hinnoiteltu siten, että jengi pääsee maistamaan monia makuja, joka on ollut periaate kaikissa ravintoloissamme”, Björck avaa ja muistuttaa vielä, että ”myös skideille on oma lista”.

Entä paljonko maksaa? Hintahaitari on 3 eurosta 65 euroon. Painopiste pääruoka-annoksilla on 20–30 euron välissä.

Sansan Kumpumäki on Ventunon ravintolajohtaja.

”Tiesimme, että arvokiinteistön remontti kestää, mutta emme arvanneet, että se kestää neljä vuotta.”

”Teimme tilasta vuokrasopimuksen jo yli neljä vuotta sitten. Olimme juuri avanneet Brondan ja Tukholman Farangia tehtiin puolitoista vuotta. Koko ajan olemme tarkkailleet, tuleeko suunnittelemallemme tontille jokin muu ravintola. Ei tullut. Emme kuitenkaan nyt ole ensimmäinen, jolla on käytössä napolilainen, puulämmitteinen ja keraaminen Stefano Ferrara Forni -uuni, mutta alun perinkään tarkoituksemme ei ole olla pizzeria. Valmistamme uunissa monenlaisia ruokia, joihin palava tammi antaa oman fleivörinsä”, Wikberg kertoo.

Napolilainen, puulämmitteinen ja keraaminen Stefano Ferrara Forni -uuni on keittiön sydän. Uunia ei käytetä ensisijaisesti pizzojen tekoon vaan kaikkeen muuhun ruoan valmistukseen.

Ventunon idea on saanut kypsyä pitkään ja rauhassa yksityiskohtia myöten. Tämä näkyy mm. viinilistassa, joka koostuu pelkästään italialaisista viineistä.

”Uskon, että meillä on Suomen paras italialaisten viinien valikoima. Moni on tullut vastaan odotteluvuosien aikana, jolloin olemme panneet suosikkejamme sivuun”, Matti Wikberg hehkuttaa.

Sommelier Miki Lehtinen komppaa: ”Listalla on kaikkiaan pari sataa italialaista viiniä, joita saa myös baarista. Valikoimassa on niin klassisia kuin persoonallisia, tuntemattomampia viinejä – myös luomua ja natua – aina laatu edellä.”

Näkymä Ventunon saliin.

Koska kyse on Björck-Wikberg -ravintolasta, cocktaileilla on merkittävä rooli myös Ventunossa. Vaikka samaan taloon avautuu myöhemmin varsinainen cocktailbaari, myös Ventunon baarista saa viinien lisäksi italialaishenkisiä cocktaileja. Myös amarot ja grappat ovat edustettuina. Cocktailbaarista on väläytetty sen verran, että tasolla pyritään maailman 50 Parasta Cocktailbaaria –listalle.

Desingmuseon kulmalla oleva, vuonna 1889 valmistunut uusrenessanssitalo tunnetaan Rajavartiolaitoksen entisenä virastona.

Talo on ollut 100 vuotta virastokäytössä ja sillä on huima HISTORIA.

Pimeämpi jakso liittyy Venäjän vallan aikaan, jolloin talo oli tsaarin alaisuudessa ja siellä sijaitsi Venäjän salaisen poliisin, Ohranan päämaja Helsingissä. Sisällissodan aikana talo oli punakaartin hallussa, mutta vuonna 1918 talo siirtyi valtion omistukseen.

Talossa ovat asuneet mm. Juhani Aho vaimonsa, taiteilija Venny Soldan-Brofeldtin kanssa, sekä lasten- ja nuortenkirjailija Anni Swan. Ennen toista maailmansotaa 1930-luvulla talossa sijaitsi myös marsalkka Mannerheimin työhuone ennen Mikkelin päämajaa. Historiasta kiinnostuneita kiinnostanee, että Hesarin toimittaja-emeritus Unto Hämäläinen kirjoittaa talosta parhaillaan historiikkia.

Nyt avautuvan Ventunon lisäksi taloon valmistuu vuoden vaihteessa yli 60 luksusasuntoa, joista suurimmat ovat 400-neliöisiä, ja joista kaikki on myyty ennakkoon. Siten Ventuno kytkeytyy osaksi talon palveluita ja se selittää, miksi Ventunon eri osat tarjoavat palveluita aamusta iltaan.

Ventuno on auki arkisin sekä lauantaisin aamuvarhaisesta myöhäiseen iltaan, aamiaisella, lounaalla ja illallisella. Sunnuntaisin osteria avaa ovensa puolilta päivin lounaalle ja herkuttelua voi jatkaa illan tunteihin saakka.

Huom! Ventunon ovet aukeavat maanantaina 17. syyskuuta kello 12.

Teksti ja kuvat: Eeropekka Rislakki

Osteria & Caffé Ventuno
Korkevuorenkatu 21, 00130 Helsinki
Verkossa
Facebook

CategoriesKansi

Facebook Comments