J

Jaakko Sorsan Viimeinen Ateria

FINDS-ravintolan Keittiömestari Jaakko Sorsa tunnetaan mainiona seuramiehenä, joka toivottaa suomalaiset tervetulleiksi Hongkongiin. Ennen sinne kotiutumista, Muuttolintu uudisti Suomalaista ravintolakulttuuria Chez Dominiquen legendaarisessa ydintiimissä.

Elämä on kuolemanvakava asia, paitsi ravintolakeittiöissä, joissa huumori on rankkaa, kylmiöissä on kuolleita eläimiä ja death-metal soi. Jokainen meistä syö useasti päivässä, mutta kuolema korjaa vain kerran elämässä. Sitä ennen nautitaan omat peijaiset, Viimeinen Ateria.

Okei, ihan ensiksi tärkein kysymys: pidetäänkö peijaisesi Suomessa vai Hongkongissa?
Peijaiset vietetään alkuperäisessä kotimaassani Suomessa.

Kerro vähän juhlapaikasta, epäilemme toimituksessa, ettei vesi ole kaukana.
Olette aivan oikeassa vesilintukaimani Koskelo. Juhlapaikka on tarkoitusta varten rakennettu kaksikerroksinen puinen ravintolalautta. Kokoa on puolikkaan jalkapallokentan verran, joten lautta on vakaa.
Yläterassille on katettu juhlapöytiä ja alakannelle voi vetäytyä sateen sattuessa tai jos alkaa väsyttää. Saunakin löytyy. Sen majurina toimii Oloneuvos Tomi Björck.

Ketä ajattelit kutsua? Entä ketkä tulevat ilman kutsuakin?
Ensinnäkin Sarkkisen Matin kutsun vastaamaan kestien bling bling -puolesta, sitten kaikki kynnelle kykenevat uuden ja vanhan liiton keittäjät, unohtamatta salipuolen loistavia persoonia. Kulinaristit saapuvat kutsumatta, silla vietetään ’Ravintolatonta Päivää’ – onhan kaikkien ravintoloiden henksa juhlissa.

Minkälainen ohjeistus portsarilla on heidän suhteensa?
Raitasen Ykä
ei ole vetänyt portsaripalveluita pitkään aikaan, joten ovea ei vahdi kukaan. Tulkoon kaikki, ketkä mahtuvat kyytiin.

Miten saavut itse paikalle?
Petri ’Pikku-Pete’ Pulliaisen takomalla erikois-Busterilla, joka on valmistettu damascus-teräksestä.

Olet tunnettu kasvo kahdella mantereella, nähdäänkö paikalla silmää tekeviä, kuten Japanin prinsessaa tai Hans Välimäkeä?
Ilman muuta, he ovat toistensa avecceina. Trumpin tyttärentytär saapuu Henkka Alénin käsipuolessa.

Mitä Viimeisellä Ateriallasi syödään ekana, välissä, lopussa ja sen jälkeen?
Aurinkokuninkaan tapaan eli alku-, pää- ja jälkiruuat tarjotaan samaan aikaan valtavien pöytien keskellä. Siitä voi syödä omaan tahtiin. Pöytiä täytetään vuorokauden ympäri. Seuraavat jutut löytyvät ainakin menulta:
– dumplingseja loppumattomana virtana,
– arktisia merenherkkuja,
– kunnolla paahdettuja, kokonaisia, hyvin riiputettuja riistaeläimiä sekä
– kaikkea suklaasta ja raparperista.

Minkälaista roolitusta olet muutoin miettinyt vanhoille kollegoillesi Chez Dominiquesta?
Matti Wikberg
on johtanut lautan rakennusurakkaa alusta loppuun ja nauttii nyt tarjoilusta vieraana. Hans sen sijaan glaseeraa lihavateja. Tai siis tekee yhden malliksi muille.
Tuukka ‘Kalma’ Koski taltioi juhlat filmille. Vesa Parvainen tekee alkuruuatkin suklaasta, mutta se ei haittaa. Samuli ‘Sämpy’ Wirgentius taituroi yöruuaksi signatureaan, ‘Mörkö-Pannua’. Juuse Mikkosen kohtalo selviää alempana.

Minkälaista juomatarjontaa ajattelit? Luotatko jonkun apuun valinnoissa vai valitsetko itse?
Kai ’Kaasunasse’ Autio
ja Levoskan Mikko ovat hieman ylioppineita, mutta siksi juuri niin sopivia tehtävään. He tietävät yhtä ja toista mieltymyksistäni.

Lähtösi on surullinen juttu, mutta pukeudutaanko sen vuoksi valkoiseen vai mustaan?
Kesä kuitenkin, niin kevyttä valkoista toogaa päälle ja lehtikulta-sprayta ihoille.

Onko luvassa ohjelmanumeroita?
Punkahtava Barbara, solistinaan Ripe Mikkola, soittaa ikivihreitä vuodesta 1972 eteenpäin. Andu Westerholm räppää teemana ’Erikoiset Sattumukset Jaakon Elämässä’.

Kuka pitää parhaan puheen, kuka huonoimman?
Legendaarinen Keittäjä Matti Lempinen puhuu kauniisti, muistellen kölviaikaani Palace Gourmet’ssa. Ei huonoja puheita olekaan. Vika on kuulijassa, jos hän ei ole muistanut nauttia tarpeeksi juomaa.

Miten poistut juhlista ja paljonko kello on silloin?
Kesäyön ollessa pimeimmillään, emoaluksesta erkanee pienempi paatti, jonka päällä seisoo kokki-terracotta-patsas. Sen sisällä ovat maalliset jäänteeni.
Yht’äkkiä maisema valaistuu. Aavalle lipuva paatti onkin valeltu Leikatulla Konjakilla ja Ilja Björs sytyttaa sen tuleen ampumallaan tulinuolen. Hän liekittää minut.
Lautta roihuaa, samppanja virtaa, ja lopulta patsaani uppoaa merenpohjaan. Vieraat huutavat kolminkertaisen eläköönhuudon, vaikka olenkin jo kuollut. Sen jälkeen sarastaa uusi aamu, ja juhlat jatkuvat.

Vietkö jonkun mukanasi yllättäen ja pyytämättä? Kuka ansaitsee jakaa karun kohtalosi?
Juuse Mikkonen
lähtenee samoihin aikoihin. Ollaan samanikäisiä ja yhtä kuluneita. Jos siinä on hieman eriaikaisuutta, niin 1-2-3-etikkaliemessä säilötään Jaakkoa tai Juusea, kunnes kesäilta koittaa. Silloin on mukavampi juhlia ulkona.

Ketkä kuuluvat alastomaan haaremiin, joka etikkasäilöö ylvään ruumiisi?
Tare Tuominen
ja hänen loistava catering-tiiminsä. Tarjoavathan he kokonaisia sikojakin catering-keikoillaan.

Testamenttiisi on kirjattu viimeinen toive…
Palace Gourmet avataan uudelleen ja sinne Jaakon Kabinetti.

Mikä on viestisi haudan takaa 2100-luvun nuorille kokeille?
Olkaa kuten Tommi Tuominen – naurettavan kovia tekemaan hommia, tinkimättömiä, mutta mukavia. Ja juomapäätä pitää olla, muuten olette väärällä alalla.

CategoriesYleinen

Facebook Comments