Z

Zsar Outlet Village – Itärajan uusi kauppakylä houkuttelee merkkiostoksille ja ravintoloihin tsaarillisessa empiremiljöössä

Marras-joulukuun vaihteessa Vaalimaan rajalla avattiin Suomen ensimmäinen outlet-ostoskeskus. Zsar Outlet Village tuo itärajalle kattavan valikoiman kansainvälisiä muodin, kodin ja kauneuden huippumerkkejä empiretyyliä jäljittelevään kylämiljööseen.

Outlet -myymälöiden tapaan merkkituotteita myydään ostoskeskuksessa 30–70 prosenttia normaalia alhaisemmilla hinnoilla.

”Kohde näkyy tuolla oikealla”, huikkaa lentäjämme kuulokkeisiimme noin tunnin lennon jälkeen.

Katsahdan helikopterin ikkunasta alas. Näen tiiviin rykelmän laatikkomaisia rakennelmia, taustalla viivoitetun paikoitusalueen sekä aluillaan olevia rakennustyömaita hallirakennusten laitamilla. Huoltoasema ja marketti nököttävät hieman kauempana.

Olemme saapuneet Virolahdelle E18-moottorien varteen Vaalimaan raja-aseman kupeeseen. Keskelle ei mitään näin pääkaupunkilaisen ja itärajalla ensi kertaa vierailevan silmin katsottuna. Edessä oli tutustuminen ”Zsarin kylään” – merkkitavaroita myyvään outlet-keskukseen, jonka ovet avautuivat yleisölle vierailuamme seuraavana päivänä.

Zsar Outlet Village on Suomen ensimmäinen täysiverinen outlet -keskus. Euroopassa vastaavia on jo yli 200 kokonaismyynnin yltäessä 17 miljardiin. Suuntaus on kasvava.

Toinen merkkituotteisiin keskittyvä designer outlet on suunnitteilla Kotkaan, mutta eri omistajapohjalla.  Kotkassa taustalla ovat Lontoon pörssissä listattu Freeport sekä amerikkalainen GVA Sawyer -kiinteistöyhtiö. Virolahdella ovat kotimaiset voimat.

Alun perin outlet-myymälät ovat tarkoittaneet ns. tehtaanmyymälöitä, joissa on priimalaatuisen tavaran ohella myyty sekundaa sekä mallikappaleita. Nykyään outletilla viitataan lähinnä myymälöihin, joissa poistoeriä myydään huomattavalla, jopa 70 prosentin alennuksella.

Aurinkoisessa, mutta kirpsakassa pakkassäässä meitä tervehtii kauppakeskuksen johtaja Michael Cockcroft sekä Zsarin markkinointikoordinaattorina toimiva Anu Jääskö.

Cockcroftille päivä oli toistaiseksi kylmin Suomessa koettu. Mies on totutellut suomalaiseen talvisäähän muutamia viikkoja. Pakkasen kokeminen on melkoinen ilmastomuutos Etelä-Afrikasta kotoisin olevalle ja yli 15 vuotta Lähi-idässä muotikauppaketjun johtotehtävissä toimineelle ja puheliaalle miehelle.

Etelä-Afrikasta Lähi-idän kautta Suomeen päätynyt Zsar Outlet Villagen johtaja Michael Cockcroft. Kuva Johanna Grönlund.

Jo yläilmoista voi todeta Zsarin olevan varsin vaikuttava kompleksi. Kauppakylän ensimmäinen vaihe kattaa 12 000 neliötä. Toisessa vaiheessa ostoskeskusta täydennetään vielä 8 000 neliöllä, jolloin kylän kokonaispinta-ala kohoaa 20 000 neliömetriin.

Miljoonia on Zsarin rakennusprojektiin upotettu kokonaiset neljäkymmentä, joihin vielä vuokralaiset pistävät oman parinkymmenen miljoonan panoksensa päälle. Uusia työpaikkoja kauppakylän ensimmäinen vaihe tuo nelisensataa. Tosin työntekijöiden saaminen alueelle on vielä toistaiseksi ollut haasteellista.

Hugo Bossin myymälä viimeistelyä vaille valmiissa Zsarissa. Kuva Johanna Grönlund.

Ensimmäisessä vaiheessa Zsariin avautuu kaikkiaan reilut 60 pääasiassa kansainvälistä huippumuotia edustavaa liikettä. Nyt liikkeitä on auki parisenkymmentä mm. Adidas, Kappa, Armani, Bagatt, Braccialini, Ecco, Guess, Hugo Boss, Iceberg, Le Creuset, Lindt ja Roberto Cavalli. Suomalaisia brändejä edustavat lastenvaateliike Reima sekä kosmetiikkamerkki Lumene.

Myymälätilojen ohella kävijöitä palvelevat mm. kahvilat ja ravintolat, lasten leikkipaikka sekä liikunnallinen ajanvietepeli iWall.

Ruoka- ja juomapuolen tarjonnasta vastaavat  ruotsalainen kahvilaketju Espresso House sekä aasialaista fuusiokeittiötä edustava perheyritys Fu Hing. Nämä täydentyvät tammikuun puoleen väliin mennessä italialaiseen ruokaan keskittyvällä Pizzeria & Pasteria Lucalla sekä amerikkalaista ruokakulttuuria edustavalla Classic American Dinerilla. Kylään on kaavailtu myös samppanjabaaria.

Zsarin ravintolatarjonta kattaa myös makuja Aasiasta. Kuva Johanna Grönlund.

Kauppakeskuksen komeus paljastuu vasta, kun astelemme ilmeeltään juhlallista empiretyyliä edustavaan kylään. Zsar on jotain ihan muuta, johon suomalaisittain karuissa halpahalleissa asioivat ovat tottuneet.

Yksityiskohtaiset, viilein värein viimeistellyt palatsimaiset julkisivurakennelmat holvikaarineen, puolipylväineen ja pylväskatoksineen saavat silmät selälleen. Tunnelma vielä rakennusmiehiä vilisevillä ”kaduilla” on absurdi – kuin tsaarin aikaan sijoittuvan elokuvan kulisseissa.

Zsar Outlet Village on kuin pieneksi kutistettu empirekaupunki. Tyyliin istuvine katuvalaisimine kaikkineen.

En voinut olla ääneen ihmettelemättä, kuinka moderneja brändejä vilisevässä kauppakeskuksessa on päädytty 1800-luvun uusklassistista empiretyyliä edustavaan ulkoasuun. Vaihtoehtoja oli kuulemma muitakin. Mielipidettä oli tiedusteltu niin suomalais- kuin venäläisyleisöltäkin – Pietarista ja Helsingistäkin tuttu ilme miellytti vaihtoehdoista eniten.

Vuorokautta ennen avajaisia Zsarin empiretyylistä kylää viimeisteltiin vielä. Kuva Johanna Grönlund.

Törmäämme kauppakylän kujilla myös idean isään, Zsar Outlet Villagen toimitusjohtaja Sami Vainiomäkeen. Hän on avajaisia edeltävänä päivänä täydessä työn touhussa – harjan varressa siistimässä kylän maalämmöllä lämmitettyjä katuja.

Vainiomäen unelma Zsarista syntyi viitisen vuotta sitten, kun uutisointi Vaalimaan autojonoista sai hänet miettimään, josko autoissa odottaville voisi tarjota jotain ajanvietettä. Nyt unelma on totisinta totta. Zsarissa saa helposti kulumaan puoli päivää.

Liikkeet on sisustettu huolellisesti ja ne kuvastavat brändien ilmettä. Kuva Johanna Grönlund.

Seuraavana päivänä avattavien liikkeiden sisätiloja viimeistellään vielä. Tavaroita laitetaan hyllyihin, hinnoitellaan ja stailataan. Vaikka kylän ulkoinen olemus vie ajatukset tsaarin ajan Pietariin, niin sisätilat ilmentävät brändejä viimeisen päälle.

Vilkaisu Armanin liikkeeseen Virolahdella voisi yhtä hyvin olla katsahdus näyteikkunaan Milanossa. Ei pienintäkään viittausta vaatimattomaan poistomyymälään. Liikkeet tarjoavat asiakkailleen ehtaa brändikokemusta päästä varpaisiin.

Vaikka Zsarin sijainti tuntui alkuun etäiseltä, niin lähellä Suomen vilkkainta itärajan ylityspaikkaa se lienee liiketoiminnan kannalta ihanteellinen. Pääkaupunkiseudulta Zsariin ajaa vajaassa parissa tunnissa. Ja venäläiset shoppailijat ovat lähellä.

Laskelmien mukaan puolentoista tunnin ajomatkan sisään mahtuu 8,5 miljoonaa asukasta rajan molemmin puolin.

Haastattelin vielä avajaisviikonlopun jälkeen markkinointikoordinaattori Jääsköä. Hän kertoi avajaisten olleen menestys. Tapahtuma veti eniten suomalaisia sekä kiitettävästi venäläisiä, mutta myös virolaisia, aasialaisia sekä ukrainalaisia asiakkaita. Liikkeiden myyntitavoitteet toteutuivat, jopa ylittyivät.

Onko kaakkoinen Suomi uusi outlet-keskusten luvattu maa?

Zsar Outlet Villagesta vain noin 60 kilometrin päähän Kotkan kantasataman alueelle on ollut suunnitteilla vastaava huippumuotiin keskittyvä keskus oheispalveluineen jo muutaman vuoden.

Kotkan Old Port Designer Outletin ensimmäisen vaiheen oli tarkoitus avautua yleisölle syksyllä 2019. Yle.fi kuitenkin uutisoi hankkeen viivästymisestä otsikolla ”Takaraja Kotkan outlet-keskuksen rakentamisesta tuli ja meni – kaupunki luottaa edelleen jättihankkeen toteutumiseen”.

Uutisen mukaan varsinaisiin rakennustöihin ei ole ryhdytty, vaikka sopimuksen mukaan niiden olisi pitänyt alkaa viimeistään syyskuun alussa. Zsar-outletilla lienee osuutensa viivästykseen.

Lisää tunnelmia Zsar Outlet Villagesta osoitteessa ravintolatarinat.fi

Verkossa: Zsar Outlet Village

Teksti ja kuvat: Johanna Grönlund
Pääkuva on otettu Zsarin toimiston seinällä riippuneesta havainnekuvasta

CategoriesMatkalla

Facebook Comments