P

Pyynikin tislaamo kehitti ginin tamperelaisen cocktailbaarin hävikkisitruunoista

Tamperelainen Pyynikin Distilling Company on ryhtynyt valmistamaan giniä paikallisen baarin ylijääneistä sitrushedelmistä. Idean uuteen hävikkitisleeseen antoi cocktailravintola Tiiman baarimestari Juho Ronkainen, joka turhautui heittämään päivittäin kilokaupalla sitruunoita ja limettejä roskiin.

Tamperelaisen Tiiman baarimestari Juho Ronkainen otti yhteyttä Pyynikin käsityöläispanimon tislaamolle ja kertoi, että he joutuvat heittämään ravintolassa valtavia määriä sitrushedelmiä roskiin, koska niille ei ole keksitty uusiokäyttöä. Tiimassa jää viikossa yli reilut 60 litraa sitruunoita ja 20 litraa limettejä, joita on mahdollista käyttää vielä hyödyksi.

Ravintolassa sitrushedelmistä puristetaan mehut pois. Mehu käytetään juomasekoitusten ja makusiirappien pohjana. Sitruunasiivuja käytetään myös drinkkien koristelussa. Silti suurin osa hedelmälihasta ja sitrushedelmien kuorista joutuu biojätteisiin.

”Pyrimme ravintolassa käyttämään kaikki raaka-aineet mahdollisimman tarkkaan. Sitruunoille ja limeteille emme ole kuitenkaan keksinyt hyötykäyttöä. Niinpä soitin tislaamolle ja kysyin, voisivatko he ottaa kaukaa ulkomailta tuodut hedelmät ja hyödyntää niitä ginin ja muiden tisleiden raaka-aineena”, Juho Ronkainen perustelee.

Baarimestari Juho Ronkainen keksi idean hävikkiginistä, jonka mausteina käytetään ravintola Tiiman kertaalleen käytettyjä sitrushedelmiä. Kuva: Ronja Honko / Kohokohdat.fi.

Pyynikin Distilling Companylla Ronkaisen idea otettiin ilolla vastaan. Useiden erilaisten kokeilujen jälkeen Tiiman sitrushedelmistä ja tislaamon hävikkimausteista syntyi Recycled Citrus Gin, joka saa ensi-iltansa baarialan ammattilaisten Finnbar-messuilla torstaina Helsingissä.

”Kyseessä on täysin kierrätysmausteista valmistettu hävikkigini, ilmeisesti ainoa laatuaan Suomessa. Pohjana on kotimainen puhdas viina, johon tislaamme mukaan Payday Craft Ginissä käyttämiämme katajanmarjoja ja muita mausteita sekä ravintoloista kerättyjä sitruunoita ja limettejä”, Pyynikin päätislaaja Samuli Peltonummi kertoo.

Sitrusgini kiertää valmistuttuaan takaisin lähtöpaikalleen ravintola Tiimaan. Baarimestari Juho Ronkainen on jo suunnitellut ginistä oman cocktailinsa ravintolan listalle.

”Nimeä juomasekoituksella ei vielä ole. Tyylillisesti cocktail on hyvin klassisen oloinen, ehkä hieman Tom Collinsia muistuttava, sameahko ja aidosti sitruunainen”, Ronkainen paljastaa.

Sitruksinen gini raikastaa ja korostaa graavatun kalan makua. Kuva: Pixabay.

Käsityöginit sopivat mainiosti järvikalan ja tuontilohen graavaamiseen. Gini pehmentää kalaa ja korostaa aistikkaasti sen omaa makua.

Samuli Peltonummi otti graavivinkistä vaarin ja testasi Pyynikin Brewhousen keittiössä, miten Citrus Ginillä onnistuu siian ja lohen tuoresuolaaminen. Ja onnistuihan se.

”Ginin sitrusmaisuus raikastaa ja korostaa hienostuneesti graavatun kalan makua, vaikka siinä ei sitruunahappoa olekaan mukana. Katajanmarja maistuu myös aromina taustalla. Oli todella mukava yllätys itsellekin, miten hyvin kokonaisuus toimii”, Peltonummi sanoo.

Peltonummi kertoo, että uusi Recycled Citrus Gin on tarkoitus saada listattua Alkon valikoimaan vielä tämän vuoden puolella. Graavikalan reseptiä on tarkoitus vielä hioa Brewhousen keittiössä joulun ja uudenvuoden ruokapöytiin sopivaksi.

Suomeen tuotiin viime vuonna yhteensä 7,25 miljoonaa kiloa sitruunoita ja limettejä. Yli puolet niistä tulee Espanjasta. Seuraavaksi merkittävimmät tuontimaat ovat Brasilia, Etelä-Afrikka, Hollanti ja Argentiina.

Kierrätysidea korostuu myös hävikkiginin pakkauksessa.

Facebook Comments