T

Turun Scandic Hamburger Börs heräsi eloon – avaus vahvistaa Turkua myös ravintolakaupunkina

Turun ikoninen maamerkki Scandic Hamburger Börs on avannut ovensa mittavien rakennus- ja kunnostustöiden jälkeen. Turun keskeisellä paikalla, yhä rakennustyömaana olevan torin laidalla sijaitseva hotelli jatkaa vuodesta 1894 alkanutta hotelli- ja ravintolatoimintaa. Hamburger Börsillä on kaikki edellytykset olla myös turkulaisten kohtauspaikka ravintolatarjontansa takia.

Scandic Hamburger Börs pyrittiin avaamaan vuoden parhaaseen juhlakauteen. Isänpäivä, pikkujoulukausi ja joulun aika ovat taatusti Hamburger Börsissä lentoa.

Vanhan, 1800-luvulta peräisin olevan Börsin juhla- ja tapahtumatilat yhdistyvät moderniin uudisrakennukseen tarjoamalla juhlaväelle saumattoman siirtymän juhlatilan ja hotellihuoneen välillä.

Scandic Hamburger Börs avattiin nauhanleikkuulla. Vasemmalla hotellinjohtaja Mikko Henriksson, Scandicin toimitusjohtaja Aki Käyhkö, Turun pormestari Minna Arve ja Varsinais-Suomen LähiTapiolan toimitusjohtaja Olli Aakula.

”Olemme innostuneita, että pääsemme tarjoamaan Turun historialliselle hotellipaikalle kolmannen elämän”, Scandic Hotels Oy:n toimitusjohtaja Aki Käyhkö puhui avaustilaisuudessa, jossa Scandic Hamburger Börs avattiin juhlavasti maanantaina aamupäivällä seremoniallisessa nauhanleikkuussa.

Sakset kädessä olivat Turun pormestari Minna Arve, kiinteistön omistaja LähiTapiolan edustaja Olli Aakula sekä Scandicin toimitusjohtaja Aki Käyhkö ja hotellinjohtaja Mikko Henriksson. Samalla ensimmäiset kirjautuneet vieraat majoittuivat hotelliin.

Restaurant & Bar Más nostaa esiin Espanjan eri keittiöitä.

Hamburger Börs on harvoja hotelleja, joka kykenee olemaan vetovoimainen myös paikallisille asukkaille. Keittiöltään espanjalaistyylinen, 70-paikkainen Restaurant & Bar Más toimii katutasossa, ja se paikkaa aukkoa, joka Turussa on Espanjan keittiöiden osalta.

Restaurant & Bar Más tarjoaa aulabaarissa myös lounge-alueen.

Lisäksi Börsin pöheiköksi kutsuttu sisäpiha on saanut uudistetun terassiravintolan, joka katsoo taaksepäin Börsin alkuperäisiin suunnitelmiin ja ilmeeseen, ja se kantaa nimeä Terassi Börs Pöheikkö.

Kuvassa oikealla on Scandic Hamburger Börsin uusi hotelliosa, keskellä on vanhaa Börsiä ja sen vieressä Börsin pöheikkönä tunnettu terassi- ja piha-alue. Kuva Schauman Arkkitehdit.

Siten Turun historialliset ja legendaariset terassiravintolat ovat ensi kaudella iskussa, koska vuodesta 1848 lähtien toimineen Pinellan Pylväikkö aka. nyrkkeilykehä saanee uudesta toimijasta, napolilaistyylisistä pizzoistaan tunnetusta Via Tribunalista vauhtia. Helsingissä Via Tribunalin takana oleva cocktail-kollektiivi Son of the Punch on maan parhaimmistoon kuuluvien cocktailbaarien osaaja.

Historiallisten kohteiden elävöityminen vahvistaa Turkua ravintolakaupunkina.

Huomenna keskiviikkona avautuva Kattobaari Börs Katto on hotellin 9. kerroksessa ja se tarjoaa 300 asiakaspaikkaa sekä huimat näkymät toriaukiolle, joka on työmaanakin kiinnostavaa seurattavaa. Näin Turku on saanut kaksi katoille sijoittuvaa maisemabaaria – Valo Rooftop Bar on torin toisella kulmalla Wiklund-keskuksessa sijaitsevan Original Sokos Hotel Wiklundin 9. ja 10. kerroksessa.

”Olemme suorastaan häkeltyneitä hotellimme saamasta kiinnostuksesta. Hotellihuoneet ovat miltei loppuunmyytyjä marras-joulukuun viikonlopuille. Viikolla tilaa on paremmin. Näyttää siltä, että pikkujouluja ja perhejuhlia vietetään jälleen Börsissä”, hotellinjohtaja Mikko Henriksson iloitsee Börs Kattobaarissa, joka aukeaa keskiviikkona 3.11.2021. Kuva Eeropekka Rislakki.

Huoneita uudessa hotellissa on 272 ja sisustusarkkitehti Jaakko Puro kutsuu ilmettä uusskandinaaviseksi. Vaalean ja pelkistetyn tyylin sijaan on käytetty korostetusti lämpimiä värejä ja on pyritty rentoon ja sympaattiseen tunnelmaan.

Valittavana on standard-huone, tilavampi superior-luokan huone tai torille avautuva kaari-ikkunallinen juniorsviitti – juuri nämä kaaret antavat uudelle hotellirakennukselle sen signatuurimuodon, joka erottaa rakennuksen muista toria reunustavista rakennuksista. Talon arkkitehtuurista vastaa Janne Helin Schauman Arkkitehdit -toimistosta.

Kuvassa on Scandic Hamburger Börsin superior-huone.
Scandic Hamburger Börs kuvattuna Turun torin työmaalta päin. Ylimmän kerroksen kaari-ikkunoiden takana sijaitsevat juniorsviitit.

Scandic Hamburger Börs
Kauppiaskatu 6
Kiinteistön omistaja: LähiTapiola
Uudis- ja korjausrakentaminen: YIT
Alkuperäinen osa vuodelta 1885, laajennus 1904, uudistus 2021
Uudisosa vuodelta 2021, pääsuunnittelija Janne Helin, Schauman Arkkitehdit
Sisustussuunnittelu: Jaakko Puro, Puroplan
272 huonetta
Restaurant & Bar Más katutasossa, 70 asiakaspaikkaa
Kattobaari Börs Katto 9. kerroksessa, 300 asiakaspaikkaa
Terassi Börs Pöheikkö
8 kokous- ja juhlatilaa
Kuntosali ja sauna
Pysäköintitilat 25 autolle
Scandic Hamburger Börs verkossa

Teksti Eeropekka Rislakki
Kuvat Scandic Hamburger Börs, Schauman Arkkitehdit, Eeropekka Rislakki

CategoriesMatkalla

Facebook Comments