Itä-Viron Peipsijärven alue elää nyt maukkainta vuodenaikaansa. Viime viikonvaihteessa järjestetty Peipsin Ruokatie 175 km -tapahtuma kokosi pop up -ravintoloihin ja myyntikojujen äärelle jopa tuhansia ihmisiä. Peipsin kuuluisien ja maukkaiden sipulien korjuu on parhaillaan menossa ja tapahtumia riittää syksyyn saakka.
Kolmannen kerran järjestetty Peipsi Toidutänav 175 km -ruoka- ja ravintolatapahtuma keräsi tungokseen asti väkeä Peipsijärven rantakyliin. Viime lauantaina ja sunnuntaina tapahtuman 42:ssa pop up -ravintolassa sekä lukemattomissa myyntipisteissä kävi tuhansia ihmisiä. Suurin osa heistä oli läheltä ja kaukaa saapuneita virolaisia, mutta mukaan mahtui myös muutama suomalainen ja latvialainen turisti.
Suurimmat ruuhkat syntyivät Mustveen kohteisiin, Alastkiven linnan ympäristöön ja Kolkjan kylän raitille. Autoletkat kulkivat pitkin tunnettua vanhauskoisten kylänraittia ja rantateitä pohjoisesta etelään ja takaisin.
Jokaisella mukana olevalla ravintolalla oli myynnissä sekä alku-, pää- että jälkiruokia. Tarjolla oli Peipsijärven kalasta valmistettuja annoksia ja tuotteita, sipuli- ja kaalipiirakkaa, keittoja, piirakoita, marja- ja sieniruokia sekä lukemattomia määriä erilaisia juomia teestä, mehuista ja limonadeista marjaviineihin, kotikaljaan ja käsityöoluisiin saakka.
Tapahtuman pohjoisena ääripäänä oli Peipsijärven koilliskulmassa sijaitseva Vasknarva, jossa Põhja Peipsi Köögi tarjosi Narvajoen nurkalla savukalaa, kalakeittoa ja kalasaslikkia. Järven pohjoisrannikolta tapahtumaan ilmoittautui mukaan peräti 10 ravintolaa ja myyntitoria.
Eteläisimmät kohteet sijaitsivat Viron kaakkoiskulmalla Setomalla, missä Taarka Tarõ eli Obinitsan setukaisten seurantalon kahvila tarjosi perinneruokia ja -juomia. Liki Venäjän rajalla Meremäessä sijaitseva Kirsi Talo toi maistettavikseen setukaiseväiden ohella tuoretta omenamehua, päärynäsiideriä ja kotiolutta.
Peipsijärven alue on yksi omaperäisimmistä vähemmistökulttuurien alueista Virossa ja koko Baltiassa. Sen juuret ovat syvällä, jopa satojen vuosien taakse ulottuvassa, historiassa ja perinteessä. Peipsin sipulit ja kalat tunnetaan kaikkialla Virossa.
Sipulia kasvatetaan käytännössä lähes jokaisen talon pihassa ja kasvimaalla Peipsin rannalla. Sipulinkasvatus juontaa juurensa 1800-luvulle, jolloin alueella alettiin kasvattaa Bessenovski-nimistä lajiketta.
Peipsin sipulit eroavatkin muista virolaisista sipuleista litteän muotonsa ja pehmeän makunsa vuoksi. Väriltään ne ovat joko punakeltaisia, punaruskeita tai keltaisia.
Peipsijärven rantaviivaa myötäilevällä sipulitiellä on elo-syyskuussa varsinkin tapahtumien aikaan kymmeniä sipulinmyyjiä. Tuore sipuli on maukasta ja terveellistä, mutta myös edullista. Toidutänav-tapahtumassa viiden kilon sipulisäkki maksoi 12 euroa ja käsin punottu letti 10 euroa.
Peipsin rantatiestä muodostetiin oma matkailureitti 2000-luvun alussa, kun Sipulitie-hanke käynnistettiin. Sipulitien matkailuverkostoon kuuluvat yritykset tarjoavat tänä päivänä majoitusta, ruokaa sekä erilaisia aktiviteetteja ja matkailupalveluita. Reitti sopii hyvin herkkusuille, sillä alueella on omaperäisiä ravintoloita ja kahviloita.
Peipsijärven ranta-alueen erikoispiirteet syntyvät kolmen kulttuurin sekoittumisesta. Vanhimman niistä muodostavat vuosisatoja sitten alueelle asettautuneet vanhauskoiset. He ovat saaneet elinkeinonsa perinteisesti kalastuksesta ja sipulin viljelystä.
Peipsi Toidutänav 175 km -tapahtuman järjestelyistä vastasivat mm. Peipsijärven alueen kotiseutu- ja ruokayhdistykset sekä alueen kunnat ja kaupungit.
Sipulitiellä järjestetään vielä alkavan syksyn aikana useita ruokatapahtumia. Kallasten kala- ja sipulimarkkinat ovat ensi viikonvaihteessa 28.–29. elokuuta. Alatskiven antiikkimarkkinat ovat lauantaina 5. syyskuuta.
Seuraavat isommat markkinat eli Sibulatee puhvetite päev järjestetään 21 eri kohteessa aina Varnjasta pitkin rantaa ylös Lümatiin saakka lauantaina 12. syyskuuta.
Valokuvia Peipsi Toidu Tänav 175 km 2020 -tapahtumasta. Kuvat: Heikki Kähkönen, Viisi Tähteä.
Facebook Comments