L

Loviisan ja Pohjois-Viron välille suunnitteilla laivayhteys – reitti avaisi Baltian uudella tavalla suomalaisille

Turun yliopisto käynnistää selvitystyön laivaliikenteen avaamiseksi Loviisan ja Pohjois-Viron Kundan kaupungin välille. Hankkeen tarkoituksena on etsiä Helsingin–Tallinnan-linjan rinnalle vaihtoehtoisia ja kannattavia laivayhteyksiä.
Turun yliopiston merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskus on saanut selvityksen tekemiseen EU-rahaa. Lopullisena tavoitteena on avata säännöllinen laivalinja Loviisan Valkon sataman ja siitä suoraan etelään sijaitsevan Kundan kaupungin välille. Hankkeesta kertoo ensimmäisenä Suomessa Estofennia-uutissivusto.
Loviisan ja Kundan satamien välimatka meriteitse on noin 100 kilometriä. Reitti nopeuttaisi liikennettä Itä-ja Keski-Suomesta Pohjois-Viroon ja edelleen muualle Baltiaan.
Kundasta pääsee nopeasti Rakvereen ja Narvaan sekä Tarton kautta Latviaan, jonka rajalla sijaitsevaan Valga-Valkan kaksoiskaupunkiin on matkaa 240 kilometriä eli yhtä paljon kuin Tallinnasta.
Kundan lähellä on myös Sillamäen entinen uraanikaupunki, joka oli Neuvostoliiton aikaan suljettu ulkopuolisilta. Sillamäessä avattiin viime viikonloppuna EU-rahoitteinen kävelykatu Mere puiestee, joka johtaa Kulttuuritalolta meren rantaan. Sillamäe toivoo myös omaa laivayhteyttä Suomeen.
”Uusimme myös satamaa. Toiveenamme on, että Sillamäen ja Kotkan tai Loviisan välille avataan lähivuosina lauttayhteys”, sanoo Sillamäen kaupungin kehittämispäällikkö Anton Makarjev.

Sillameän Mere puiestee meren rantaa kohti kuvattuna. Etualalla ns. ”Odessan portaat”. Kuva: Maria Kanevskaja.

Suunnitelmat Sillamäen rantaan johtavan puistotien rakentamisesta alkoivat jo 12 vuotta sitten. Hankkeen 1,4 miljoonan budjetista EU rahoitti 85 prosenttia. Kaupungin elävöittäminen jatkuu tulevaisuudessa kilometrin pituisen rantabulevardin rakentamisella.
Nyt avatun puistotien reunoilla on 1940- ja -50-lukujen taitteessa rakennettuja asuintaloja. Rakennukset edustavat ns. stalinistista tyylisuuntaa, joka on luonteeltaan klassismia. Makarjevin mukaan puistotien varrelle on tarkoitus rakentaa ravintoloita, kahviloita ja majoitustiloja.
”Toivomme, että matkailu kaupunkiin lisääntyy. Näin voisimme luoda kaupunkiin uusia työpaikkoja”, kehittämispäällikköä sanoo.
Itäisellä Suomenlahdella toimi suora laivalinja Viroon vuosina 2006–2007, kun saarenmaalainen laivanvarustamo Narva Line liikennöi Kotkasta Sillamäelle. Liikenteen ongelmaksi nousi kuuden tunnin matkustusaika, koska Venäjä ei sallinut suoraa reittiä Suursaaren vierestä. Loviisa–Kunda-linjalla tätä ongelmaa ei olisi, sillä reitti jää Venäjän aluevesien ulkopuolelle.
Sillamäen Mere puiestee rannalta päin kuvattuna. Taustalla näkyy kaupungintalon torni.

CategoriesYleinen

Facebook Comments