S

Sima on koronapääsiäisen raikas makuelämys – maustetut juomat tuovat lisätuloa take away -myyntiin

Vappuun on vielä monta viikkoa. Viiden Tähden Sima-Ellu vinkkaa, että perinteisen kotisiman voi tehdä jo pääsiäiseksi. Itse tehdyt simat, yrttijuomat ja kotikalja voivat tuoda ravintola-annosten noutomyyntiin tarpeellista lisäbisnestä. Perheissä omien juomien valmistaminen on yhdessä tekemistä siinä missä leipominen ja ruoanlaittokin. 

Tuleva pääsiäinen muistetaan vielä vuosienkin päästä. Ravintolat ovat kiinni ja sukulaisiin ei pääse. Mökkimatkat jäävät tekemättä ja riehakas after ski rinnebaarissa siirtyy vähintään ensi vuoteen. Kun  kauppakäynnit vähenevät, kotona on hyvää aikaa tehdä palan painikkeeksi simaa tai kotikaljaa.

Suomalaisessa juomaperinteessä simalla on vuosisatainen historia. Kevätjuomana nykyisen tyyppistä makeaa simaa on meillä nautittu 1700-luvulta alkaen. Sima vakiinnutti paikkansa suosittuna kesäjuomana 1800-luvun loppupuolella, jolloin sen suosio yleistyi raittiusaatteen voimistuessa.

Nykyisin sima on ensisijaisesti vappujuoma, jota valmistetaan sadoissa tuhansissa suomalaisissa kodeissa. Myös monissa perhejuhlissa, varsinkin häissä, tarjotaan yhä useammin vieraille kotona tehtyä kuplivaa juhlasimaa.

Simaa voi maustaa marjoilla, hedelmillä ja jopa yrteillä ja mausteilla. Kuva: Andres Teiss..

Sima-Ellu, helsinkiläinen simaan hurahtanut kotikokki Elina Lehmusvuo kehottaa ottamaan luovuuden mukaan siman valmistukseen. Makeasta vappusimasta saa monikäyttöisiä juhlajuomia erilaisiin tilanteisiin maustamalla niitä yrteillä, hedelmillä sekä erityisesti kotoisilla metsän ja puutarhan marjoilla.

”Kun tuunaa vanhaa reseptiä uuteen uskoon, siman maku ja käyttömahdollisuudet kasvavat ja monipuolistuvat. Vain taivas ja saatavilla olevat raaka-aineet asettavat ideoinnille rajoja”, Sima-Ellu paljastaa.

Perhejuhlassa on tärkeää, että samaa kotitekoista juomaa voivat nauttia kaikki simasuut, aina perheen pienimmistä mummoihin ja vaareihin saakka.

Siman sekä kotikaljan tai vaarinkaljan reseptejä on sekä vanhoissa keittokirjoissa että internetissä lukematon määrä. Niiden lisäksi kotikeittiössä tai ravintolassa voi valmistaa katjanmarjaliiriä tai katajakaljaa, joita voi tuunata käyttämällä mausteina nykyaikaisia aromi- ja katkerohumalia.

”Monet kahvilat ja henkilöstöravintolat ovat jo vuosia myyneet kotisimaa vapun alla asiakkailleen mukaan. Vaikka ämpäreita ja kattiloita saa kaupasta, kaikilla ei ole mahdollisuutta eikä aikakaan valmistaa omia juomia pienessä kotikeittiössä. Sima tai tuunattu kotikalja voisi tuoda lisämyyntiä ravintoloiden take away -myyntiin”, Sima-Ellu pohtii.

Ravintoloissa siman voi pakata asiakkaalle valmiiksi pulloon tai pieneen kanisteriin, josta sitä voi annostella kotona laseihin.

”Ekologisinta olisi, että asiakkaat ottaisivat kotoaan kannun tai vaikka ison limsapullon mukaan, johon sima laskettaisiin. Näinhän ennen haettiin maito lähikaupasta ja Brittein saarilla olut pubista”, Sima-Ellu vinkkaa.

Sima-Ellu pullottaa kevätsiman isoihin patenttikorkkipulloihin, jotka ovat tyylikkäitä myös juhlapöydässä.. Kuva: Andres Teiss.
Sima-Ellun marjaisa pääsiäissima

Syksyllä talteen otetuista marjoista saa makua monenlaisiin simaherkkuhin, joita voi maistella illanistujissa tai saunan jälkeen. Sima-Ellu on valmistautunut pitkään simakauteen säilömällä pakkaseen erilaisia marjoja.

Osan marjoista Ellu keittää mehuiksi. Tuoreet ja pakastetut marjat sekä niistä tehdyt mehut sopivatkin hyvin siman raaka-aineeksi.

Ainekset
4 l vettä
250 g fariinisokeria
250 g taloussokeria
1-2 sitruunan mehu
8 dl karpaloita, puolukoita, vadelmia tai mustikoita
(vaihtoehtona 5 dl marjoista keitettyä mehua)
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
Pullotukseen: sokeria ja rusinoita.

1. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerit kattilaan. Sekoita ja anna sokerin sulaa. Lisää loput vedestä sekä sitruunamehu ja marjat tai marjamehu. Kiehauta vielä kerran ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
2. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita nesteeseen. Anna käydä astiassa kelmun alla huoneenlämmössä noin vuorokauden. Siivilöi marjat pois ennen pullotusta.
3. Pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja muutama rusina. Sulje pullo.
4. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä valmistumisaika on noin viikko, huoneenlämmössä noin kolme päivää. Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia.
5. Säilytä valmis sima viileässä ja nauti viikon kuluessa.
Tuplaamalla ohjeen (käytä hiivaa 1/4 teelusikallista) saat riittävästi simaa suuremmallekin seurueelle!

Vinkki: Jos haluat tummempaa simaa, käytä yksinomaan fariinisokeria (500 g). Sokerin ohella makeutuksessa voi käyttää hunajaa tai steviaa.

Syksyn puolukat ja karpalot sopivat myös vappusiman kirpeyttäjiksi. Kuva: Andres Teiss.
Sima-Ellun tyrnin ja rosmariinin makuinen vappusima

4 l vettä
250 g fariinisokeria
250 g taloussokeria
1-2 sitruunan mehu
10-12 tuuheaa rosmariinin oksaa
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
tyrnimehua

Valmista sima normaalisti. Lisää kuitenkin ennen kiehautusta veteen 2-3 rosmariinin oksaa antamaan makua. Laita tarjoiluvaiheessa lasin pohjalle hiukan aitoa tyrnimehua maun mukaan ja kaada valmis sima mehun päälle.

Facebook Comments