F

Fidel Gastro: Tarkastaja on bakteeri avaruudesta

Jos kokki on taiteilija, jolla on veitsi kädessä, niin teurastaja on… ihan vaan TEURASTAJA, PELOTTAVA veitsi kädessä. Ei ole sattumaa, että järjestäytynyt kapina viranomaisvalvontaa ja mielivaltaa vastaan nousee juuri teurastajien keskuudesta.
Oiva-hymiöiden oheen Suomen teurastamoyrittäjät ry esittää Vieno-raportointia, jossa arvioitaisiin viranomaisten toimintaa ruokaketjun yritysten tarkastuksissa.
Teurastaja-Vienon asteikolla V viittaa viranomaisen väheksyvään ja vaikeaan suhtautumiseen. I on koodi ilkeilylle. E tarkoittaa epäilevää ja epävarmaa, N neutraalia ja neuvovaa. O on Vieno-järjestelmän paras arvosana: sen saavuttaa, jos viranomainen on opastava, ohjaava ja opettava.
Ruokaketjun palvelualat kuten teurastamot, ravintolat ja ruokakaupat ovat tarkastajien mielissä mikrobiologinen taistelutanner. Vain harva tarkastaja on itse ollut elintarvikeketjun töissä. Siksi ratkaisut eivät perustu raaka-aineiden, elintarvikkeiden ja valmistusprosessien tai vuosisataisten perinteiden ymmärtämiseen vaan tarkastajien pelkoihin ja neurooseihin. Lisäksi byrokratia kasvaa vastatakseen kasvavan byrokratian tarpeita.

Koko omavalvontajärjestelmä perustuu USA:n avaruushallinto NASA:n kehittämään HACCP -periaatteeseen.

Koska tarkastajia ei valvo kukaan, käytännöt ja lain tulkinnat vaihtelevat kuntarajojen mukaan. Yhdenvertaisuus lain edessä jää usein toteutumatta, liian usein ainoa joka toteutuu on mielivalta. Useimmiten tarkastajat eivät suostu yhteydenpitoon sähköpostitse vaan asiat käydään läpi puhelimitse, jottei asioista jää dokumentteja, joihin viitata myöhemmin.
Koko omavalvontajärjestelmä perustuu USA:n avaruushallinto NASA:n kehittämään HACCP -periaatteeseen (Hazard Analysis and Critical Control Points eli vaarojen arviointi ja kriittiset hallintapisteet). Jo nimi kertoo, että se on yhdistelmä Neuvosto-byrokratiaa ja amerikkalaista paranoiaa.  Järjestelmä kehitettiin miehitettyjä avaruuslentoja varten, jolla taattiin, etteivät bakteerit pääse lennoille mukaan, sillä bakteerien käyttäytymisestä painottomuudessa ei ole tarpeeksi tutkittua tietoa. Tämä järjestelmä on omanvalvontamme ytimessä – no onhan planeetta Maa keskellä synkkää ja arvaamatonta avaruutta, jossa kaikuu kysymys, onko avaruudessa älyllistä elämää. Ei taida olla, sillä kysyjä ei esitä kysymystä itselleen.

CategoriesYleinen

Facebook Comments