U

Uutissuomalainen: Rehula yrittää saada alkoholilain valmiiksi jo ensi viikolla

Alkoholilaki on etenemässä eduskuntaan kuluneen viikon vastoinkäymisistä huolimatta. Alkoholiasioista vastaavalla ministerillä Juha Rehulalla on vielä tekemistä ennen kuin laki on eduskuntakäsittelyssä.
Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) torjuu Uutissuomalaisen haastattelussa, että Helsingin hovioikeuden ratkaisu alkoholijuomien rajat ylittävästä etämyynnistä panisi alkoholilain kokonaisuudistuksen uusiksi. Rehula yrittää saada esityksensä valmiiksi lähipäivinä.
”Yritän saada sen ensi viikolla, käytän sanaa yritän”, Rehula sanoo.
Lain eteneminen eduskuntaan on vielä monen mutkana takana. Rehulan esitys menee ensiksi hallituspuolueiden alkoholityöryhmän ja sen jälkeen eduskuntaryhmien arvioitavaksi. Vasta sen jälkeen hallitus pääsee tekemään lopullisen päätöksen omasta esityksestään eduskunnalle.
Myös lainsäädännön arviointineuvosto arvosteli tällä viikolla jyrkin sanoin Rehulan pohjaesitystä. Arvointineuvoston mielestä STM:n luonnos on perusteluiltaan hatara. Neuvosto vaatikin runsaasti korjauksia ja täsmennyksiä lakiesitykseen, joka on tarkoitus antaa eduskunnalle 18. toukokuuta.

STM:n virkamiehillä ja Rehulalla eri käsitys lain aikataulusta.

STM:n johtaja Kari Paaso ehti jo sanoa muutama päivä sitten, että hovioikeuden päätös tulee sekä muuttamaan lakiesityksen sisältöä että lykkäämään sen aikataulua. Rehulaa Paason lausunnot eivät hetkauta.
”Minun prosessiini se ei vaikuta millään lailla. Tuon lakiehdotuksen arvioitavaksi siihen valmisteluprosessiin, mikä minulla on menossa”, Rehula vakuuttaa uutistoimistolle.
Rehulan karavaani siis kulkee ja muut vikisevät. Lain valmistelu hoidetaan kuitenkin ministeriössä virkamiestyönä. Paaso myöntää olevansa valmistelujen suhteen ymmällään, eikä hän oikein tiedä, mitä nyt tehdään.
”Joko jatketaan vanhalla ja katsotaan, mitä päätöksiä korkein oikeus tekee vai ruvetaanko jo nyt muuttamaan lakiesitystä. Lisävaikeuden hovioikeuden ratkaisu tähän tuo”, Paaso huomauttaa.

Pekka Puska: ”Hovioikeuden päätös vahvistaa Alkon monopolia.”

Keskustan eduskuntaryhmässä Rehulan esitys tuskin tullaan nielemään karvoineen ja nahkoineen. Siitä pitää huolen kansanedustaja Pekka Puskasta uuden johtajan saanut puolueen ja koko eduskunnan raittiussiipi.
Puska sanookin Uutissuomalaiselle, että hovioikeuden päätös hidastaa alkoholilain valmistelua.
Sen sijaan Helsingin hovoikeuden päätöstä ns. Alkotaxi-jupakassa Puska pitää erinomaisena. Hänen mielestään se vahvisti koko Suomen alkoholipolitiikan perustan eli Alkon monopolin ja verotuksen. Puskan mukaan päätös vei kaupoilta ja kioskeilta keskioluen myyntimonopolin.
”Sitä saa myydä ja tuoda vapaasti eli kaupoilla, kioskeilla ja huoltoasemilla ei saa olla monopolia myydä keskiolutta”, Puska sanoo Uutissuomalaiselle.
Joko Puska tuntee huonosti alkoholilain tai hän haluaa tietoisesti provosoida, sillä kaupoilla ei ole monopolia enintään 4,7-prosenttisten oluiden myynnissä. Niitä on kaupan myös Alkossa.
Sen sijaan terveysprofessori Puskalle Alkon monopoli on sydämen asia. Hän on yhtiön hallituksen entinen varapuheenjohtaja.

CategoriesYleinen

Facebook Comments