O

Ota kantaa! Alkoholilain käsittely siirtyi lopullisesti syksyyn. Kuka meidät petti tällä kertaa?

Tasan vuosi sitten hallitus esitteli uuden alkoholilain sisällön. Lain piti tulla voimaan jo tämän vuoden alusta. Nyt lain käsittely on siirtynyt taas kerran. Uusi aikataulu on hämärän peitossa. Laki tulee eduskuntaan joskus ensi syyskaudella, jos silloinkaan.
Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk) piti tänään tuoda valtioneuvostoon esityksensä uudesta alkoholilaista. Toisin kävi, jälleen kerran.
Keskustan iltalypsy tuotti tulosta. Alkoholilain käsittely eduskunnassa on lopullisesti siirtynyt syksyyn, kun Kokomuus ja Perussuomalaiset eivät eilen illalla hyväksyneet keskustan viime hetken kiristyksiä jo valmiiksi sovittuun lakipakettiin.

Keskustan pää-äänenkannattaja hurraa nykyistä lievemmän alkoholilain viivästymiselle.

STM on vetänyt verkkosivuiltaan pois alkoholilain kokonaisuudistuksen eduskuntakäsittelyn aikataulun. Varmaa on ainakin se, että Rehula ei enää esitystä tee. Hän jättää viinaministerin tehtävät seuraajalleen kansanedustaja Annika Saarikolle (kesk.) lähiviikkoina.
”Aikalisä alkoholilain käsittelyssä on viisasta” -riemuitsee Keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa tänään pääkirjoituksessaan. Suomenmaan mukaan ”hallituspuolueet eivät löytäneet lain sisällöstä yhteistä linjaa tällä viikolla käydyissä neuvotteluissa”.
Suomenmaa sysää vastuun lain aikataulun viivästymisestä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, jolla on  kädet täynnä töitä sote-uudistuksen ja siihen liittyvän valinnanvapauslain kanssa.
Tämä on vain tekosyy. Totuus löytyy keskustan omasta kaurapuurosta.

Onko kyseessä kaikkien aikojen vedätys? Suuri osa kansasta luulee, että uusi alkoholilaki on jo voimassa!

Puolueet pääsivät sopuun alkoholilain linjauksista vuoden 2016 helmikuussa. Asia esiteltiin näyttävästi julkisuudessa valmiina pakettina vuosi sitten toukokuussa. Hommaa pidettin niin selvänä, että vähintäänkin puolet kansasta luulee, että uusi laki on jo voimassa.
Totuus on kuitenkin tylyn yksinkertainen. Mikään ei ole muuttunut alkoholinormien purkutalkoissa puolentoista viime vuoden aikana mihinkään suuntaan. Moni tuntee tulleensa jälleen petytyksi.

Ota kantaa verkkosivuillamme ja Facebookissa!

Ravintola- ja matkailualojen yrittäjät sekä niiden työntekijät ja asiakkaat, juomanvalmistajat, tapahtumajärjestäjät ja tavalliset kohtuudella juomia nauttivat ihmiset: mitä vaikutusta päätösten siirtämisellä jonnekin tulevaisuuteen meille kaikille on?
Nyt on sana vapaa! Tilaa alla on mielipiteille vaikka kuinka paljon.

CategoriesYleinen

Facebook Comments