L

Lehti on pian taas puussa, ministeri Rehula.

Eipä näkynyt ministeri Juha Rehulan esitystä uudesta alkoholilaista viime viikolla. Koko lainvalmistelu alkaa saada puskafarssin luonteen. Siitä pitää huolen kansanedustaja Pekka Puska.
Vajaat kaksi viikkoa sitten (Uutissuomalainen 29.4.) perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) lupasi yrittää tuoda alkoholilain uudistuksen eduskuntapuolueiden käsiteltäväksi heti vapun jälkeen eli viime viikolla.
Tekemättä jäi. Niin kuin jäi vuosi sitten, jolloin Rehula lupasi, että uusi laki on eduskunnassa ennen kuin lehti on puussa.
Seuraava etappi on viikon kuluttua torstaina 18. toukokuuta, jolloin esitys alkoholilain kokonaisuudistuksesta pitäisi STM:n aikataulun mukaan olla eduskunnassa. Lakiesitys ei ehdi valmiiksi siihenkään mennessä, mikäli on uskominen keskustan kansanedustajaa ja alkoholiasioiden ikinänkyrää Pekka Puskaa.

Demokraatti.fi: ”Alkoholilakiuudistus saattaa siirtyä syksyyn.”

Puska kertoo Demokraatti-lehden haastattelussa (9.5.), että lain valmistelu on hallituksen puolelta edelleen sosiaali- ja terveysministeriössä. Alkoholilaista neuvotellaan tällä hetkellä hallituspuolueiden alkoholityöryhmässä. Puskan mukaan näyttää siltä, että asia ei ilman muutoksia keskustan puolelta etene.
Oppositiopuolue SDP:n pää-äänenkannattaja Demokraatti ennakoi, että lakiesitys on siirtymässä syksyyn. Tämä tarkoittaisi sitä, että laki ei ehtisi voimaan vuoden 2018 alusta. Pahimmassa tapauksessa Sipilän hallitus ei saa eduskunnan käsittelyyn minkäänlaista tolkullista lakiesitystä ennen vuoden 2019 eduskuntavaaleja.
Keskustan kansanedustajia hiertää lakiin suunniteltu kaupoissa myytävien juomien rajan nostaminen 4,7:stä 5,5 prosenttiin sekä siihen liittyvä ns. limuviinojen eli muiden kuin käymisen avulla valmistettujen juomien vapauttaminen kauppoihin.
”Nyt kun vaikutuksia on katsottu, ne näyttävät niin turmiollisilta, ei ainoastaan terveyden suhteen vaan hallituksen erilaisten tavoitteiden suhteen, sote-säästöjen, poliisin säästöjen, työelämän kannattavuuden, ravintoloiden työllisyyden kannalta, että keskustaryhmässä on hyvin laajaa vastustusta”, Puska luettelee ongelmakohtia.

Lainvalmistelu silkkaa puskafarssia.

Koko alkoholilain kokonaisuudistus muistuttaa sananmukaisesti puskafarssia. Yle uutisoi viime lauantaina (6.5.), että STM:n virkamiehet lähettivät lainsäädännön arviointineuvostolle paperin, jota ei ole edes tarkoitettu alkoholilaiksi ja sen perusteiksi. Samalla virkamiehet mitä ilmeisemmin rikkoivat perustuslain 12 §:ää asiakirjojen julkisuudesta.
Kirjoitin Viiden Tähden Facebook-ryhmässä lauantaina, että STM:n virkamies Ismo Tuominen on mitä ilmeisimmin käyttänyt virka-asemaansa liittyvää toimivaltaa väärin. Luulisi perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) tekevän tarpeelliset johtopäätökset ja hoitavan virkamiehen ansaitulle eläkkeelle STM:stä.
Koko touhu on lipeämässä pahasti STM:n ja hallituksen käsistä. Puskafarsissa pääroolin on ottamassa alkoholilain kapinakenraali Pekka Puska, jolle komeljanttarin rooli sopii mainiosti.
Suomalaisessa elokuvassa ja hömppäkirjallisuudessa puskafarssilla on aina onnellinen loppu. Tälle karnevaalille ei näy vielä minkäänlaista loppua – ei ankaan sellaista, joka edistäisi suomalaisia matkailu- ja ravitsemistoimioaloja sekä loisi niihin liittyviä työpaikkoja.
Heikki Kähkönen
Kirjoittaja on Viisi Tähteä -verkkomedian toimituspäällikkö.

Facebook Comments