K

Kommentti: Kaljaan menevä katajainen kansa kaipaa kaitsentaa


Näin twiittasi kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen osallistuttuaan alkoholain kokonaisuudistusta käsittelevään istuntoon eduskunnassa 19. syyskuuta, eikä ollut täysin väärässä.
Esimerkin antoi muun muassa sosiaalidemokraattien Antti Rinne puheenvuorossaan. ”Ongelmat ja turvattomuus Suomessa lisääntyvät, kun (oluen) prosentti nousee. Kokonaisuutta pitää rakentaa asiantuntijanäkemysten varassa.”
Suomalaisen holhousyhteiskunnan keskiössä on ajatus kaljaan menevästä katajaisesta kansasta, joka ei ymmärrä omaa parastaan ja kaipaa kaitsentaa.
Kansa pysyy sivistymättömänä vuosikymmenestä toiseen. Siitä huolimatta, että väestö on maailman koulutetuimpia.

Alkoholiasian vatvominen on eduskunnalle pelkkä ideologinen heijaste syvemmästä kipukohdasta: kansan kyvyttömyydestä hallita itseään.

Kansa kuitenkin valitsee eduskunnan edustamaan itseään omiensa keskuudesta kuin omaksi kuvakseen.
Istuvat kansanedustajat kiittävät saamistaan äänistä monin tavoin. Esimerkiksi tekemällä pesäeron kansaan vaihtamalla vaalilupauksensa salonkikelpoisimpiin mielipiteisiin.
Rikotut vaalilupaukset symboloivat kansanedustajan sulautumista valtioon: eilisen täysistunnon puheenvuoroista kuulsi läpi asiantuntijoiksi korotetun virkamieseliitin ongelmallinen suhde kansalaisyhteiskuntaan.
Mutta jos kansa on rahvas, niin on eduskuntakin. Tämä ei olisi ongelma, jos häpeä katoaisi kravatilla. Eduskuntaan pääseminen ei kuitenkaan poista sivistymättömyyttä. Eilinen täysistunto oli siitä muistutus.
– Arto Koskelo
Kirjoittaja on yksi Viisi Tähteä median osakkaista
 

CategoriesYleinen

Facebook Comments