K

Kantapöydässä: Alkoholiveron korotukselle ei ole järkeviä perusteita

Samaan aikaan kun alkoholilain raadeltu ruumis on hallituksen paikattavana, meillä monet poliitikot sekä raittius- ja terveysjärjestöt haikailevat alkoholiverojen korottamisen perään. Siinä kimmokkeena toimivat Viron hallituksen suunnittelemat mietojen juomien korotukset.
Alkoholijuomien valmistevero on kaksiteräinen miekka. Sen nostamisen uskotaan vähentävän juomista sekä samalla tuovan riittävän määrän euroja valtion kirstuun viinan ongelmakäytöstä aiheutuvien menojen kattamiseksi.
Kuitenkin käytännössä Suomen korkea verotus on aiheuttanut sen, että mittava joukko kansalaisia on siirtynyt hamstraamaan juomia Virosta ja Suomenlahdella seilaavilta laivoilta sekä nyt myös Latviasta asti. Samalla juomakulttuurissa on tapahtunut merkittävä muutos, kun kulutus on siirtynyt kiihtyvällä vauhdilla ravintoloista kotisohville.

Oppi kokonaiskulutuksesta sumentaa raittiusväen laskutaidon ja fiskaalisen ymmärryksen.

Korkea verotaso perustuu Suomessa 40 vuotta sitten omaksuttuun oppiin kokonaiskulutuksesta. Sen mukaan juomien hintojen nostaminen ja saatavuuden vaikeuttaminen vähentävät sekä liikakäytöstä aiheutuvia ongelmia että supistavat valtion sosiaali- ja terveysmenoja.
Kiputaso Suomen verotuksessa saavutettiin edellisen korotuksen yhteydessä vuoden 2014 alussa, jolloin oluen, siiderin ja long drink -juomien verotusta kiristettiin 8,2, prosenttia, viinien 8,6 ja väkevien 5,3 prosenttia.
Valtiovarainministeriö laski tuolloin saavansa verotuloja 1,47 miljardia euroa. Toisin kävi. Lopullinen kertymä jäi 80 miljoonaa euroa vajaaksi budjetoidusta.
Vuoden 2014 jälkeen VM on laskenut omaa tavoitettaan jokasyksyisissä budjeteissa. Lusikka on ollut pakko ottaa tavoitteissa kauniiseen käteen, sillä alkoholiveron tuotto on laskenut vuosi vuodelta.
Samanaikaisesti hallitus ja eduskunta ovat epäonnistuneet tavoitteissaan. Alkoholilain vatuloinnin vuoksi matkustajatuonti kasvaa sekä Alkon ja ravintoloiden myynti laskee. Ne vähentävät edelleen valtion verotuloja..

Poliitikot uskovat alkoholiveron tuottojen lisääntyvän, vaikka kotimaan myynti vähenee matkustajatuonti kasvaa.

Siitä huolimatta VM on laskenut alkoholiverojen tuoton lisääntyvän tänä vuonna. Yhtenä kimmokkeena ovat Viron suunnittelemat mietojen juomien korotukset, joista ensimmäisen on  tarkoitus toteutua heinäkuun alussa. Sen uskotaan vähentävän viinarallia ja ohjaavan suomalaisia ostamaan vahvat oluensa, lonkeronsa ja viinansa pitkäripaisista. Iloisia optimisteja koko joukko!
Poliitikkojen tulisi keskittyä kohtaamaan kansalaisten syrjäytymisestä aiheutuvat ongelmat tosissaan. Alkoholiveron nostamisella ei pystytä paikkaamaan sosiaali- ja terveydenhuollon rahanreikiä.
Valmisteverojen korotus ei vaikuta juomien kulutukseen muulla tavoin kuin, että yksityinen tuonti ulkomailta yhä kasvaa ja veroeurot valuvat Viron ja Latvian kansantalouksien molokinkitoihin.

Lähde: Valtiovarainimisteriö.

Heikki Kähkönen
Kirjoittaja on Viisi Tähteä -verkkomedian toimituspäällikkö.

Facebook Comments