Vuoden alussa voimaan tullut 5,5 prosentin raja tuo ruokakauppoihin uusia ulkomaisia oluita. Myös tutut kansainväliset suosikit vahvistavat asemiaan Suomen olutmarkkinoilla.
Kaupoissa myytävien oluiden prosenttirajan nostamista on perusteltu jo vuosia sillä, että suomalaisten suosima vaalea lagerolut käy luontaisesti vähintään 5-prosenttiseksi. Myös monet tummat lagerit, pilsit, vehnäoluet, portterit ja alet ovatkin nekin maukkaimmillaan vanhaa 4,7 prosentin rajaa vahvempina.
Lähikaupoissa ja marketeissa käy nyt kuhina, kun hyllyjä täytetään uusilla oluilla. Kotimaisten isojen panimoiden yli 5-prosenttisten lagereiden ohella hyllypaikoista kamppailevat pienpanimo-oluet ja ulkomaiset tuontituotteet.
Kaupan 5,5 prosentin raja avaa uusia mahdollisuuksia laadukkaille tuontioluille.
Tuontituotteiden osuus Suomessa myydystä oluesta on noin 10 prosenttia. Maahantuojat ovat vakuuttuneita, että kaupan rajan nostaminen laajentaa tuontioluiden valikoimia.
”Varsinkin monien kansainvälisten tuotemerkkien kohdalla rajan nostaminen avaa huomattavia mahdollisuuksia. Hyvä esimerkki ovat saksalaiset vehnäoluet, jotka useasti asettuvat 4,7:n ja 5,5 prosentin väliin”, kertoo Servaalin (Momentin Group) Suomen johtaja Erkka Schönberg.
Servaalin salkussa tällaisia tuotteita ovat muun muassa vehnäoluet Weihenstephaner ja Erdinger, savuolut Aecht Schlenkerla Rauchbier sekä virolaisen Põhjala-panimon oluet. Saksalaisten perinteisten oluiden markkinoiden laajenemiseen uskovat myös Uniq Drinks Finlandin myyntijohtaja Jussi Maaranen ja Diamond Beveragesin toimitusjohtaja Walter Himanen.
”Lähes kaikilla päämiehillämme on jonkin verran uutta tarjottavaa kauppoihin. Suurimmat hyötyjät ainakin näin alkuvaiheessa ovat Ayinger ja Veltins”, Maaranen kommentoi.
”Näistä voi mainita ainakin Paulanerin ja tšekkiläisen Staropramenin. Valitettavasti craft-oluiden kohdalla samanlaisia lisämahdollisuuksia ei yhtä paljon ole”, Himanen sanoo.
Kauppojen hyllyille on tulossa uusia oluita, mutta MYÖS moni tuttu poistuu valikoimista.
Myös uudet ulkomaiset oluet ovat tulossa Suomen markkinoille. Samalla jotkut tuotemerkit väistämättä joutuvat poistumaan niiden tieltä kilpailun kiristyessä.
”Näemme tässä hyviä mahdollisuuksia kehittää kaupan olutvalikoimaa. Vielä emme ole poistaneet tuotteita eli katsotaan ensin, millaisia juomia kuluttaja ja kauppa janoavat. Aikaa lain muuttamisesta on kulunut vasta reilut kolme viikkoa”, Sinebrychoffin markkinointijohtaja Alexander Sneen toteaa.
Vanhan 4,7-rajan vuoksi ulkomaiset valmistajat joutuivat myös säätämään erikseen Suomen markkinoille sopivia kauppavahvuisia tuotteita. Nyt siihen ei enää ole välttämättä tarvetta.
”Moni kansainvälinen suosikkiolut, kuten Brooklyn Lager, Hoegaarden tai Budvar, ovat olleet lähellä aiempaa 4,7 prosentin rajaa, mutta eivät ole päässeet valikoimaan. Nyt voimme tuoda kauppaan oluita niiden alkuperäisessä maussa”, Sneen perustelee.
Jos ulkomaisesta tuotemerkistä on kaksi eri vahvuutta Suomen markkinoilla, vähemmän kaupaksi menevä uhkaa jäädä kokonaan pois myynnistä.
”Aika näyttää, miten käy. Meillä on joistakin tuotteista valikoimissa sekä alle että yli 4,7-prosenttiset versiot, jotka eivät kuitenkaan yllä 5,5 prosenttiin. Uskon, että siinä tapauksessa keskitymme jatkossa vain yhteen tuotteeseen”, Walter Himanen pohtii.
Saksalainen savuoluen valmistaja pitää rajan nostamista tervetulleena päätöksenä.
Suomen markkinat hyvin tunteva saksalaisen Heller-Trum-panimon johtaja ja panimomestari Matthias Trum on seurannut useita vuosia Suomen olutmarkkinoiden kehittymistä ja alkoholilain säätämistä. Panimo valmistaa tunnettua savuolutta Aecht Schlenkerla Rauchbieriä Pohjois-Baijerin Bambergissa.
Schlenkerlan niin sanottu perusversio eli 5,1-prosenttinen Märzen on jo löytänyt tiensä kauppoihin. Trum laskee, että uusi laki parantaa heidän tuotteidensa tunnettuutta sekä tuo oluet aiempaa laajemmin kuluttajien ulottuville.
”Kun kerroimme sosiaalisessa mediassa, että oluiden saatavuus paranee Suomessa, saimme runsaasti onnitteluja. Tällä hetkellä Suomen-myynnissä näkyy kasvua, mikä voi johtua myös osaltaan siitä, että kaupat ovat ostaneet olutta varastoon”, Trum sanoo.
Schlenkerlan savuoluita on tuotu Suomeen 30 vuotta. Oluiden Suomen-vienti on niin merkittävää, että panimo on painattanut Märzen-oluen takaetiketin suomen kielellä.
”Suomi on meille erityinen vientimaa. Itse asiassa asukasta kohden laskettuna savuoluidemme myynti on Suomessa on suurinta Bambergin ulkopuolella. Sitä on vaikea kasvattaa entisestään”, Trum naurahtaa.
Facebook Comments