A

Alkoholilain käsittelystä luvassa riehakas keskusteluruljanssi – seuraa suoraa lähetystä eduskunnasta

Vuodesta 2011 valmistelussa olleen alkoholilain kokonaisuudistuksen käsittely alkaa eduskunnassa tänään. Asia on esillä kello 14 alkavassa täysistunnossa. Keskustelua voi seurata suorana netissä.
Nyt se sitten alkaa. Juha Sipilän (kesk.) hallitus sai vihdoin viime torstaina jätettyä alkoholilain kokonaisuudistuksen kansanedustajien päätettäväksi. Seuraavaksi on eduskunnan lähetekeskustelun vuoro.
Hallitus on veivannut alkoholilain uudistusta koko kahden vuoden toimikautensa ajan, ensiksi peruspalvelu- ja perheministeri Juha Rehulan (kesk.) johdolla. Viimeksi asian valmistelusta on vastannut Rehulan seuraaja Annika Saarikko (kesk.)
Viinasta puhuminen ei jätä ketään kylmäksi. Alkoholi on kiihottanut kansanedustajat huimiin verbaalisiin suorituksiin koko itsenäisyytemme ajan. Niinpä eduskunnassa on luvassa tänään ja vielä jatkossakin – ennenkuin lehti on jälleen puussa – vilkas ja värikäs keskustelu.

JOKAINEN kansanedustaja ON ALKOHOLIASIOISSA erityisASIANTUNTIJA.

Erityiseksi  asian tekee se, että kaikki kansanedustajat ovat aina maakuntien takametsien pientilallisesta ja peräkylän kansakoulunopettajasta urbaaniin fillaristipoliitikkoon ja tv-tähteen saakka alkoholiasioissa parhaita asiantuntijoita. Omakohtaista kokemusta riittää istuntosalissa muille jaettavaksi.
Niinpä saliin tuodaan taas surkeita ihmiskohtaloita, nuorison turmeltumista ja kansanterveyden katastrofilla pelottelua. Keskustelussa tulee ruumiita kuin Ratteen tiellä.
Luvassa on toki myös toiveita herättäviä puheenvuoroja, kuinka alkoholilainsäädännössä Suomi voisi vihdoin siirtyä 2000-luvulle.

STM:n masinoima Vastakkainasettelu lainvalmistelussa on ollut  silmiinpistävää.

STM:n johtamassa lain valmistelutyössä elinkeinoelämä ja kansanterveyden vaalijat on asetettu keinotekoisesti vastakkain. Tarkoituksena on ollut, että ihmisten terveys ja rahan-ahne teollisuus on saatu näyttämään toistensa vastakohdilta.
Niinpä elinkeinoelämän lobbarit sekä valtion rahoittama terveysmafia ovat olleet ahkerasti liikkeellä. Vääntö on ollut tiukkaa. Vastustajia on rokotettu armotta.
Mediakin on valinnut puolensa. Esimerkiksi Helsingin Sanomat ja Yleisradio naulasivat kantansa jo hyvissä ajoin. Tasavertainen journalismi on ollut virallista alkoholipolitiikkaa myötäilevissä kritiikittömissä linjanvedoissa silkkaa sananhelinää.
Myös meillä Viidessä Tähdessä on oma selkeä linjamme. Sen mukaan suomalaisten palveluelinkeinojen – erityisesti horeca-alojen -, kasvavan matkailusektorin, elintarviketevientiä vetävien juomanvalmistajien sekä ennen kaikkea kansainvälisen Suomen ja tulevaisuuden työpaikkojen kannalta olisi järkevää, että alkoholilainsäädännössä edettäisiin vihdoin 2000-luvulle.

Seuraa suoraa lähetystä eduskunnasta netin kautta.

Eduskunnan täysistunto alkaa kello 14.00.  Hallituksen esitys eduskunnalle alkoholilaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi on varsinaisista käsiteltävistä asioista ensimmäisenä.
Keskustelua voi seurata suorana lähetyksenä ainakin seuraavien linkkien kautta:
Eduskunta.fi – avaa linkki 
Yle Areena – avaa linkki 
Heikki Kähkönen
Kirjoittaja on Viisi Tähteä -verkkomedian toimituspäällikkö, joka on seurannut suomalaista alkoholipolitiikkaa, juomavalikoimien kehitystä sekä aiheeseen liittyvää keskustelua tuotetietoisena kuluttajana ja juomien laillisena ostajana yli 36 vuotta. (Kuva: Andres Teiss)

CategoriesYleinen

Facebook Comments