Satakunnan Kansan etusivulla ilmestyi perjantaina avoin kirje ministeri Krista Kiurulle. Kirjeen allekirjoittajina on NoHo Partnersin toimitusjohtajan Aku Vikströmin lisäksi moni satakuntalainen ravintolatoimija. Kirje julkaistiin myös Länsi-Suomi -lehden kannessa.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) vaalipiirin maakuntalehdissä julkaistun avoimen kirjeen saatteessa toimitusjohtaja Aku Vikström toteaa, että taistelussa koronaa vastaan ravintola-alan tulee huolehtia myös työntekijöistään ja hyvinvointivaltion perustuksista.
Voimaan tulleet ravintolarajoitukset uhkaavat ajaa toimialan kuilun partaalta kuilun pohjalle. MaRa:n arvion mukaan alalta tulee häviämään 20 000 työpaikkaa.
”Eniten tästä kadosta kärsivät nuoret. Meidän on katsottava koko yhteiskuntaa – emme voi uhrata yrittäjiä ja työntekijöitä työttömyyden alttarille”, Vikström kirjoittaa.Hyvä ministeri Krista Kiuru,
Ravintolat ympäri Suomen lopettavat anniskelun tänä perjantaina kellon lyödessä kaksitoista. Joissakin maakunnissa anniskelu lopetetaan sunnuntaista lähtien vieläkin aikaisemmin, iltakymmeneltä.
Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellut uudet rajoitukset ovat jo ennestään historiallisessa kriisissä olevalle matkailu- ja ravintola-alalle täystyrmäys. Ne työntävät noin 140 000 henkilöä työllistävän toimialan yritykset kuilun partaalta kuilun pohjalle. Rajoitusten vaikutukset ulottuvat kaikkeen ravintolatoimintaan ruokaravintoloista kahviloihin ja hotellien aamiaisravintoloista henkilöstö- ja opiskelijaruokaloihin.
Jo yksin asiakaspaikkamäärän leikkaaminen syö alan yritysten liikevaihtoa dramaattisesti vieden toimintaedellytykset etenkin pieniltä ravintoloilta, joista moni joutuu sulkemaan ovensa, ehkä lopullisesti.
Sosiaali- ja terveysministeriön johdolla hallitus kohdistaa rajoitustoimenpiteensä kohtuuttomalla tavalla muutamalle vapaa-ajan sektorille: ravintoloiden lisäksi kärsijöiksi joutuvat matkailu- ja tapahtuma-alat. Suomen matkustusrajoitukset ovat EU:n tiukimpia: tänne ei käytännössä voi tulla mistään matkailumme kannalta tärkeästä maasta marraskuun puoliväliin asti. Rajoitukset merkitsevät hyytävää talvea matkailualan työntekijöille.
Rajoitukset tuhoavat matkailuelinkeinon toiminnan ja syövät ravintola-alan kasvun edellytykset pitkäksi aikaa. Yritykset joutuvat lomauttamaan ja irtisanomaan henkilöstöään, ravintola-alalla usein työuransa alussa olevia nuoria. On vain toivottava, että koronan siivellä ei ajeta pysyvämpää holhousta ja elinkeinotoiminnan rajoituksia suomalaiseen ravintolakulttuuriin ja yöelämään.
Ravintola- ja matkailualan yritysten tulisi antaa itse huolehtia toimintansa turvallisuudesta ja vastuullisuudesta aivan kuten muilla toimialoilla toimitaan.
Ravintolat eivät ole sen riskialttiimpia paikkoja koronan leviämisen näkökulmasta kuin muutkaan paikat missä ihmiset kohtaavat – siksi onkin tärkeää, että kaikissa kokoontumispaikoissa noudatetaan hygienia- ja turvavälisuosituksia, kuten ravintola-alalla läpi kesän onnistuneesti tehtiinkin. Matkailu- ja ravintola-alalla on käytössä omavalvontaohje, jota päivitetään tilanteen muuttuessa.
Hallituksen lupaukset matkailu- ja ravintola-alan yritysten tukemisesta ovat tervetulleita, mutta jo nyt on selvää, että tuki ei tule korvaamaan kaikkia niitä kustannuksia ja menetyksiä, joita yrityksille rajoitustoimista aiheutuu. Suoran tuen tulisi olla pelkästään matkailu- ja ravintola-alan yrityksille useita satoja miljoonia euroja.
Sen lisäksi hallituksen pitäisi tukea palvelujen kysyntää arvonlisäveron määräaikaisilla alentamisilla, kuten useissa EU-maissa on tehty. Lisäksi voitaisiin harkita Ruotsin mallin mukaista nuorten työntekijöiden työnantajamaksujen määräaikaista alentamista.
Tapoja tukea ennennäkemättömässä kriisissä olevia ravintola- ja matkailuyrityksiä on, jos on tahtoa.
Vetoamme ministeri Kiuru teihin, että johtamanne ministeriö luopuu ylimitoitetuista elinkeinonrajoituksista, hylkää holhouksen tien ja sen sijaan tukee ravintola- ja matkailualan yrittäjiä näiden omassa, vastuullisessa toiminnassa.
Ministeri Krista Kiuru, miksi meitä rääkätään?
Tänään kello 24 ravintolat ja baarit ympäri Suomen lopettavat anniskelun.
Ministeriössänne valmistellut uudet rajoitukset pettävät historiallisessa kriisissä olevan ravintola- ja matkailualan. Noin 140 000 henkilön työ on vaarassa, kun pudotatte toimialan yritykset kuilun partaalta kuilun pohjalle. Me emme selviä tästä.
Nyt lupaillut tuet eivät tule korvaamaan kaikkia niitä kustannuksia ja menetyksiä, joita yrityksille rajoitustoimista aiheutuu. Olemme yrittäneet käydä vuoropuhelua, mutta meitä ei ole kuultu, eikä yhteistyö ministeri Kiurua kiinnosta.
Yritykset ovat jo lomauttaneet ja irtisanoneet henkilöstöään. Nyt valot sammutetaan täysin ja ministeri, sormi katkaisijalla on teidän.
Toimialan tulevaisuuden kasvulle ei ole toivoa. Nähtäväksi jää, muurataanko tästä kieltolaista ja huvikiellosta pysyvä.
Ravintolat eivät ole sen riskialttiimpia paikkoja koronan leviämisen näkökulmasta kuin muutkaan paikat, missä ihmiset kohtaavat. Olisi reilua, että ravintola- ja matkailualan yritykset saisivat itse huolehtia toimintansa turvallisuudesta ja vastuullisuudesta – kuten muutkin toimialat. Koko maata ei tarvitse nitistää alueellisten tartuntatilanteiden takia.
Ministeri Kiuru, vetoamme teihin, että johtamanne ministeriö luopuu ylimitoitetuista elinkeinonrajoituksista, hylkää holhouksen tien ja sen sijaan tukee toimialan yrittäjiä näiden omassa, vastuullisessa toiminnassa.
Aku Vikström
NoHo Partners
Markus Lindholm
Taste Feeling Oy, Ravintola Galle
Jussi Aalto
Duunin Oy, Ravintola Patasydän
Jukka Lankinen
Hello Fello, Huikoo Catering
Wili Mäkilä
Wil-Jam Oy
Harri Vilkuna
Porispere & co
Teemu Aaltonen
Ravintoloitsija
Jari Murola
Porin Mestaripizzat Oy
PK-Taberna Oy
Kirsi Al-Saedi
Friirest Oy, Tullibaari, Pub Pesä, Ravintola Väinölän Olohuone
Minna Koivunen
Amado Hotels Oy, PK-Taberna Oy
Janne Koivunen
Amado Hotels Oy, PK-Taberna Oy
Janne Friman
Toimitusjohtaja
Facebook Comments