L

Lohjalainen Mikko Utter on Gastronomien seuran vuoden ravintola

Suomen Gastronomien Seura on valinnut Vuoden ravintolaksi 2023 Mikko Utterin. Ravintola sijaitsee kerrostalon kivijalassa Lohjan keskustassa. Pienen ravintolan keittiöstä ja asiakkaiden palvelusta vastaa yksin kokki ja ravintoloitsija Mikko Utter.

Yksi mies, vain kahdeksan asiakaspaikkaa, mutta jopa yksitoista sesonkia. Gastronomit perustelevat valintaansa ravintoloitsija Mikko Utterin tinkimättömällä asenteella, joka välittyy illallisvieraille persoonallisena kokemuksena. Tarjottava ruoka ja juoma kunnioittavat alkuperää, kasvupaikkaa ja vuodenkiertoa.

Utter sai liikeideansa ammattikokkien koti-illallisista. Kokille kylään -konsepti käynnistyi 2015, kun hän avasi baarikeittiönsä vanhaan liikehuoneistoon.

”Kyläreissu Lohjalle palkitsee kävijänsä. Kynnys tulla vieraaksi on matala, ja perillä voi ottaa rennosti isännän huolehtiessa tarjoilun yksityiskohdista”, Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Joni Kiiski luonnehtii valintaa.

Mikko Utter on arvostettu ja palkittu oman tiensä kulkija.

Kiiski tähdentää, että keittiömestarin osaaminen ei rajoitu pelkästään korkeatasoisiin annoksiin. Utter leipoo itse leivät, valmistaa juustoja ja lihaleikkeleitä sekä säilöö.

”Luonnon kiertokulku, pitkäjänteinen yhteistyö lähi- ja pientuottajien kanssa sekä toimivaksi todetun kaavan jatkuva kehittäminen. Suorastaan suunniteltu harmonia. Nämä luovat puitteet, ja korkeaa kunnianhimoa on mahdollista toteuttaa juuri tällaisessa mittakaavassa”, Kiiski hehkuttaa.

Asiakas pääsee nauttimaan myös intohimoisen viiniharrastajan osaamisesta eli pieniin keskieurooppalaisiin viinitiloihin luoduista kontakteista. Ruokailun päätteeksi voi valita lasiin kotimaisen pientislaamoon digestiivin.

Tällä hetkellä Mikko Utterissa on meneillään sesonki nimeltä Mahla.

Mahla-sesongin makumaailman pääraaka-aineet ovat raitajuuri, peruna, graavikala, kananmuna, hereford, vaahtera ja pienet leivonnaiset.

”Tässä kaudessa on itselleni hyvin rakas – ja omaa kokkaamista ehkä eniten muuttanut asia – vaahteran mahla. Tämä on kymmenes vuosi, kun kerään kotipihan kolmesta vaahterasta mahlaa, ja keitän siitä siirappia”, ravintoloitsija kertoo.

Mikko Utter on kokannut ennen ravintolansa perustamista mm. Savoyssa ja Nokassa Helsingissä. Hän kertoo olevansa ruokaan ja viiniin intohimoisesti suhtautuva yrittäjä, jonka luokse voi tulla kylään

”Suurin palkinto minulle ovat illan päätteeksi hymyilevät ja tyytyväiset vieraat. Toivon myös, että tämä tunnustus säteilee positiivisuutta kaikkien lohjalaisten mieliin ja sydämiin”, Utter sanoo.

Tämän hetken teema Mikko Utterissa on vaahteran mahla, joka taipuu maukkaasti mm. jälkiruokiin.

Suomen Gastronomien Seura on myöntänyt Vuoden ravintola -tunnustuksen vuodesta 1985. Palkinnon saavuttaakseen ravintolan tulee tarjota hyvää ja omaleimaista ruokaa sekä erinomaista palvelua, joka saa asiakkaan tuntemaan itsensä arvostetuksi. Vuoden ravintolalla on hyvä hinta-laatusuhde ja sen toiminta on pitkäjänteistä, tasalaatuista ja varmaa.

Ravintola Mikko Utter on 35. yhdistyksen tunnustuksen saanut ravintola. Gastronomiaa ja ruokakulttuuria vaaliva ja kehittävä seura perustettiin vuonna 1945 ja siihen kuuluu noin 300 jäsentä.

CategoriesKansi Ravintolat

Facebook Comments