Olutkauppa käy kuumimmillaan Tallinnassa. Suomalaiset oluenystävät ovat löytäneet hyvin Viron uudet pienpanimot. Tallinnaan on syntynyt uusia oluiden ja viinien erikoiskauppoja. Osansa olutbuumista ovat ottaneet myös laivayhtiöt.
Viron pienpanimoiden vauhti ei hiljene. Uusia yrityksiä syntyy yhden panimon kuukausivauhtia. Tällä hetkellä maassa on jo ainakin 26 rekisteröityä käsityöpanimoa. Tänä vuonna on aloittanut toimintansa kuusi uutta oluenvalmistajaa.
Maan alkoholirekisterin mukaan reilussa kahdessa ja puolessa vuodessa on tullut markkinoille jopa 500 uutta pienpanimo-olutta. Kasvu on ollut valtavaa, sillä vuonna 2013 uusia pienpanimo-oluita rekisteröitiin 20. Tänä vuonna käsityöoluita on tullut myyntiin ennätystahtiin; lähes 200 erilaista.
Huhtikuussa järjestetyn Tallinn Craft Beer Weekend -festivaalin vieraista suuri osa oli suomalaisia olutharrastajia. Olutmatkailijoiden virta näkyy myös laivoilla, jotka ovat ottaneet sekä baarivalikoimiinsa että kauppojensa hyllyihin virolaisia ja suomalaisia pienpanimo-oluita.
”Kysyntä on kasvamaan päin ja olemmekin kasvattaneet valikoimaamme samassa suhteessa. Uusissa käsityöoluiden kuluttajissa on hauskaa se, että mikään erityinen ryhmä ei ole asialla, vaan oluet kiinnostavat niin suomihipsteriä kuin keski-ikäistä perheenisääkin”, kertoo Eckerö Linen myynti- ja markkinointijohtaja Ida Toikka-Everi.
Oluttyylit ja maut herättävät myös keskustelua. Toikka-Everin mukaan ihmiset valitsevat rohkeasti erilaisia oluita.
”Näyttää siltä, että enenevässä määrin laatu korvaa määrän ja erikoisoluilla on selvästi iso joukko kannattajia. Eri merkkejä ostetaan muutama erilainen, ja sitten nautiskellaan ja jutellaan. Asiakkaat haluavat myös vinkkejä ruoan ja oluen yhdistämisestä.”
Virolaiset panimot ovat saaneet oluensa myyntiin suuriin marketteihin ja valtakunnallisten kauppaketjujen myymälöihin. Käsityöoluita myyviä juomakauppoja on syntynyt eri puolille maata. Pelkästään Tallinnassa on ainakin viisi olutpainotteista erikoispuotia. Saatavuus aiheuttaa aika-ajoin haasteita laivakaupassa, koska panimoiden tuotantoerät ovat pieniä.
”Olemme päätyneet nykyiseen valikoimaan lähinnä saatavuudesta ja kysynnästä johtuen. Meillä ei ole tietoa, paljonko Tallinnasta tuodaan erikoisoluita, mutta veikkaan niiden tuonnin olevan kasvamaan päin. Oluita on hyvin saatavilla ravintoloissa ja baareissa, varsinkin Kalamajan alueella ja Telliskivessä”, Toikka-Everi opastaa.
Viron pienpanimot tuottivat vuonna 2015 arviolta hieman yli miljoona litraa olutta. Sen on alle prosentti maan koko oluenvalmistuksesta. Viron olutkauppaa hallitsevat suomalaisen Olvin omistama A. le Coq ja tanskalaisen Carlsbergin omistuksessa oleva Saku Õlletehas.
Viron panimot paikkakunnittain:
Beer House, Tallinna
Kochi Ait Pruulikoda, Tallinna
Must Lips Pruulikoda, Tallinna
Sori Brewing, Tallinna
Õllevõlur, Tallinna
Põhjala Brewery, Nõmme, Tallinna
nanoPruul, Tallinna
Saku Õlletehas, Saku, Harjumaa
Genika Õllemeisitrid, Jüri, Harjumaa
Tanker, Rae vald, Harjumaa
Valge Pruulikoda, Kiisa, Harjumaa
Raasiku Õlletehas, Raasiku, Harjumaa
Veldi ja Tütred, Leesi küla, Kuusalu vald, Harjumaa
Õllenaut, Saue, Harjumaa
Lehe Pruulikoda, Keila, Harjumaa
Kolk Pruuulikoda, Uuemõisa, Ridala vald, Läänemaa
Muhu Pruulikoda, Liiva, Muhu
Põide Beer, Ardla, Saarenmaa
Taako OÜ, Pihtla, Saarenmaa
Hiiumaa Pruulikoda, Kärdla, Hiidenmaa
Viru Õlu, Haljala, Länsi-Virumaa
Moe Õllevabrik, Moe, Länsi-Virumaa
Vormsi Pruulikoda, Koeru, Järvamaa
Mõtsalise Pruulikoda, Kõlleste, Põlvamaa
SA Räpina Inkubatsioonikeskus, Räpina, Põlvamaa
A. Le Coq, Tartto
Pühajõe Pruulikoda, Pollaku, Kärgula, Võrumaa
Sillamäe Õlletehas, Sillamäe, Narvamaa
Narva Pruulikoda, Narva
Heikki Kähkönen, Tallinna
V
Facebook Comments