F

Fiksuviinistä tuli viini-ilmiö – palvelulla on jo yli 30 000 seuraajaa

Alkon valikoimassa olevia alennusviinejä listaava Fiksuviini-palvelu on osoittanut, että viinien hinta–laatu-suhde kiinnostaa kuluttajia enemmän kuin viinien absoluuttinen laatu. Pelkkä ale-hinta ei kuitenkaan riitä, eikä ruokaresepti ole aina viinin ostopäätöksen syy. Laatuun kuuluu myös odotus vaihtelusta ja elämyksistä.  Fiksuviini lanseeraa 1.6. lähtien seuraavat 50 viinilöytöä.

Fiksuviiniverkkopalvelu on saavuttanut lyhyessä ajassa merkittävän aseman viiniharrastajien ja -ystävien keskuudessa. Fiksuviini-palvelu listaa Alkon valikoimassa olevat monen maahantuojan poistoerät samaan verkkopalveluun helposti löydettäviksi.

Fiksuviinin uutiskirjeen tilaajia ja some-seuraajia on jo yli 30 000, joka kertoo palvelun tarpeellisuudesta ja kiinnostuksesta tehdä viinilöytöjä. 

Fiksuviinin kuluttajat eivät ole tarjoushaukkoja, vaan viinistä ymmärtäviä, laatutietoisia kuluttajia. 

Siitä sitten valitsemaan… hinta, rypäleet, maa, alue, vuosikerta, ruokaan paritus, jäännössokerit… mitäs jos kiva etiketti auttaisi? Fiksuviinistä on tullut nopeasti suosittelija, jonka keräämään valikoimaan ja hinta–laatu-suhteeseen luotetaan. Kuva Brandy Turner on Unsplash.

Viinien listaus palveluun tapahtuu kolmesti vuodessa, jolloin Alko tarkistaa hyllyhinnat yhdessä maahantuojien kanssa. Tuotteiden hinnoittelusta vastaa maahantuoja, ei Alko. Lisäksi Fiksuviini kertoo hintatarkistusten väleissä muiden ideaan sopivien viinierien listauksista Fiksulöytö-otsikon alla.

“Olemme tuoneet kuluttajan saataville ns. back vintage -viinit sekä viinit, joiden hinta–laatu-suhde on poikkeuksellisen hyvä”, Fiksuviinin Henry Johansson kertoo.

Fiksuviini-palveluun valikoituvien viinien löytämiseksi käytetään asiantuntijaverkostoa, jotta Fiksuviinin ainoa ja selkeä lupaus täyttyy: jokaisen viinin hinta–laatu-suhde ylittää normivalikoiman kriteerit.

“Fiksulöytö-viinien tarina alkoi siitä, että lähes kaikki alennetut viinit loppuivat tiedon julkistuksen jälkeen muutamassa kymmenessä minuutissa tai muutamassa tunnissa.” 

“Erien nopea loppuminen aiheutti harmitusta ja saimme idean tuoda palveluun uusia viinejä, jotka täyttävät saman kriteeristön kuin hinnaltaan alennetut viinit eli ovat poikkeuksellisen hyvää hinta-laatusuhdetta. Toisin kuin Fiksuviini-kertaerissä Fiksulöytö-viineissä on parempi saatavuus ja niitä voi tilata uudestaan, jos toteaa viinin lupauksen mukaiseksi”, Johansson perustelee.

Fiksuviini-palvelun Henry Johansson on pitkän linjan juoma- ja  viiniammattilainen. Kuva Heikki Kähkönen.

“Totesimme myös, että olisi reilua seuraajia kohtaan, että pyydämme ulkopuolisia, kokeneita viinikriitikoita maistamaan viinit jo valintaprosessin aikana. Näin saamme vielä ulkopuolisen mielipiteen viinien hinta–laatu-suhteesta verrattuna nykyiseen hyllyvalikoimaan sekä kunkin viinin tuotantoalueen yleiseen hinta-laatutasoon”, Johansson selvittää.

Mukana verkostossa on pitkän linjan sommelierejä ja viinikriitikkoja kuten Pekka Suorsa, Juha Lihtonen sekä Petri Pellinen, jotka kirjoittavat ja sanallistavat arviot viineistä.

Petri Pellisen mukaan: 

”Maistettuja viinejä yhdistää erinomainen hinta-laatusuhde, mutta ennen kaikkea viinit ovat persoonallisuuksiltaan poikkeamia viinitarjonnassa. Hyvä viini herättää tunteita ja tuo uusia kokemuksia. Kaikesta ei tarvitse aina olla samaa mieltä, eikä hyväkään viini miellytä aina kaikkia. Mutta hyvässä viinissä laatu on aina todettavissa, hinnasta riippumatta. Näiden viinien ajatus on tuoda vaihtelua kuluttajille ja tuoda viinielämykset kaikkien ulottuville”.

Jäännöserien kahdessa Fiksuviini-julkistuksessa on myyty jo yli 100 000 pulloa. Kuratoituja viinejä on myyty parhaimmillaan 1000 pullon tuntivauhdilla kuten kevään Fiksulöytö-lanseerauksessa. 

Kuva Maksim Kaharlitski on Unsplash.

Mistä Fiksuviini-palvelun esiin nostamat viinit sitten tulevat?

Viinien maahantuojat ovat aina pähkäilleet poistoerien kanssa, varsinkin jos viini on ollut myyvintä hintakategoriaa kalliimmassa hintaluokassa. Joskus myös ravintoloille on tilattu erikoiseriä, jotka eivät kaikki menekään kaupaksi. Joskus viinien myynti ei kohtaa ennakko-odotuksia. Menekin riskikohtia on useita.

Ylijäämäksi muuttuneita laatuviinejä on aiemmin jouduttu tuhoamaan tuhansia pulloja tai myymään alehinnalla mm. Viroon. Siksi on luontevaa, että poistoerät saataisiin mieluummin kotimaisille kuluttajille kuin tuhottaviksi.

Fiksuviinin tavoite on yhtäältä saada laadukkaat poistoerät myydyiksi, mutta samalla tuottaa kuluttajille positiivisia kokemuksia sellaisten viinien parissa, joihin ei muuten tutustuisi tai ostaisi mm. hinnan takia.

Fiksuviini on selkeästi osunut oikeaan kohtaan ja voidaan puhua mielipidejohtajuudesta, jonka antamia vinkkejä seurataan.

Palvelun vinkit otetaan hyvin vastaan, ja palaute kertoo onnistumisesta, sillä moni kuluttaja on ostanut viinejä jokaisesta vinkkikierroksesta.

Fiksuviinin havaintoja on lisäksi se, että valikoimien laajuus niin Alkossa kuin ravintolakanavassa on niin laaja – jopa liian laaja – että ammattilaisillakin on välillä sormi suussa määrän edessä, harrastajista ja kuluttajista puhumattakaan.

Viinimaissa suositaan oman maan ja alueen viinejä. Meillä on paine ymmärtää koko maailman viineistä edes jotakin. Kuva Espanjan matkailutoimisto.

Määrää kasvattaa ajatus, että meidän on tiedettävä ja tunnettava koko viinimaailma samaan aikaan, kun esimerkiksi Euroopan perinteisten viinimaiden asukkaille oman maan ja alueen viinit ovat riittäviä.

“Havaintoihin kuuluu myös se, että ruoan ja juoman parittaminen sekä ruokaan liittyvät reseptit eivät ole niin vaikuttava tekijä ostopäätöksissä kuin luullaan”, Henry Johansson kertoo.

Voi siis kysyä, olemmeko viinisuhteessamme esiintymässä kuin paraatissa, jossa halutaan esittää alkoholipoliittisten yleisten syiden takia viinille vain ruokayhteyttä. Käsi sydämelle: juotko joskus viinin viininä?

Jep. Niin minäkin juon! Ja se on pirun mukavaa. Niin ei vissiin saisi sanoa, vaikka onhan sillekin termi: seurusteluviini. Se taitaakin olla kaikkein suosituin viini?

Viiniä ruoalle, ja viiniä viininä, tietenkin. Kuva Andres Teiss.

“Viiniin liitetään myös valtavasti abstrakteja ominaisuuksia sekä puhetta, jotka tekevät viineistä vaikeasti lähestyttäviä ja ymmärrettäviä”, Johansson huomauttaa.

Viinisuhteemme on kuitenkin pidettävissä suoremmin lähestyttävänä – aivan kuten se on vanhoissakin viinikulttuureissa: viini on maataloustuote ja elintarvike. Tämä ei poista sitä, että viineissä on myös ulottuvuuksia, joissa riittää tutkittavaa eliniäksi.

Tässä on esimerkkinä sommelier Petri Pellisen lähes runollisia havaintoja edellisen kierroksen viineistä:

Arid 2018 Priorat
Kirkas, runsaan rubiininpunainen viini. Tuoksu on puhdas, nuori ja raikas. Tuoksussa on kypsiä, punaisia marjoja kuten mansikkaa ja vadelmaa sekä hentoa orvokkiin viittaavaa kukkaisuutta. Maku on kuiva ja siinä on kohtalaista hapokkuutta. Maku toistaa kypsää marjaisuutta ja viinillä on runsaahkot, mutta pehmeät tanniinit. Maussa on myös hentoa mausteisuutta. Poikkeuksena alueen monille viineille, tämän viinin alkoholi ei ole ylikorostunut, vaan se on hyvin tasapainossa kokonaisuuden kanssa. Viinillä on pitkä kirsikkainen jälkimaku. Kerrassaan nautittava tasapainoinen viini. 92/100p.

Tai:

Lergenmuller Grauburgunder 2019
Kirkas, vaalea oljenkeltainen viini. Tuoksu on puhdas, nuori raikas ja runsaahko. Tuoksussa on vivahteikkuutta persikasta, aprikoosista sekä valkoisten kukkien herkkyydestä. Maku on kuivahko, raikas ja nuori. Alkoholi on tasapainossa. Maku korostaa tuoksun aprikooseja sekä hentoa mausteisuutta. Pitkähkö, raikas ja sitruunainen jälkimaku. Hyvin tehty, tasapainoinen viini. Sopiin keveille kalaruoille ja aperitiiviksi. 89/100p.

Tiistaina 1.6.2021 Fiksuviini-palveluun tärähtää Alkon valikoimasta noin 50 viiniä, joiden uusi ja alempi hinta tekee niistä poikkeuksellisen mielenkiintoisia.

Näistä viineistä kerrotaan 1. kesäkuuta alkaen kaksi kertaa viikossa, 5 viikon ajan uutiskirjeissä.

Koska Fiksuviini -palvelulla on niin paljon käyttäjiä, jatkossa alennetuista viinihinnoista saa tiedon ainoastaan uutiskirjeellä.

Alla on muutama mielenkiintoinen poiminta tulevilta viikoilta.

Teksti Eeropekka Rislakki
Fiksuviini-palvelu verkossa, josta voi tilata myös uutiskirjeen.
Kuvat Andres Teiss, Heikki Kähkönen, Pixabay (kansikuva), Unsplash

CategoriesViini

Facebook Comments