S

Sima-Ellun syyssima sopii syksyn rientoihin ja pihatöiden lomassa nautittavaksi

Syksy ja koko loppuvuosi on todellista siman kulta-aikaa. Talteen oteuista marjoista saa makua monenlaisiin simaherkkuhin, joita voi maistella illanistujissa tai saunan jälkeen. Syyssima sopii myös raikkaaksi puuhastelujuomaksi syksyn pihatöiden lomaan.

Sima-Ellu valmistautuu parhaillaan pitkään talvikauteen säilömällä pakkaseen kotimaisia marjoja. Osan marjoista Ellu on keittänyt mehuiksi. Tuoreet ja pakastetut marjat sekä niistä tehdyt mehut sopivatkin hyvin siman rakaa-aineiksi.
Tuttuna pohjana Sima-Ellun syyssimassa on käytetty Dansukker Fariinsokeria ja Dansukker Taloussokeria, luomusitruunaa ja kotimaisia marjoja.

Sima-Ellun Syyssima

Ainekset
4 l vettä
250 g Dansukker Fariinisokeria
250 g Dansukker Taloussokeria
1-2 sitruunan mehu
8 dl karpaloita tai 5 dl karpalomehua
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)

Pullotukseen
sokeria ja rusinoita
1. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerit kattilaan. Sekoita ja anna sokerin sulaa. Lisää loput vedestä sekä sitruunamehu ja karpalot tai karpalomehu. Kiehauta vielä kerran ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
2. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita nesteeseen. Anna käydä astiassa kelmun alla huoneenlämmössä noin 1 vuorokausi. Siivilöi karpalot pois ennen pullotusta, jos käytit kokonaisia karpaloita.
3. Pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 teelusikallinen sokeria ja muutama rusina. Sulje pullo.
4. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä valmistumisaika on noin viikko, huoneenlämmössä noin 3 päivää. Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia.
5. Säilytä valmis sima viileässä ja nauti viikon kuluessa.
Tuplaamalla ohjeen (käytä hiivaa 1/4 teelusikallista) saat riittävästi simaa suuremmallekin seurueelle

Vinkki !
Jos haluat tummempaa simaa, käytä yksinomaan Fariinisokeria (500 g).

Kuva: Andres Teiss.
CategoriesJuomat

Facebook Comments