P

Pienpanimoliitto ehdottaa uuden yhteistyöliittouman perustamista panimoalalle

Pienpanimoliitto ehdottaa, että panimoalalle perustetaan isoja ja pieniä panimoita yhdistävä uusi liittouma. Siihen olisivat tervetulleita kaikki suomalaiset panimoyritykset niiden koosta riippumatta.

Suomalaisia pienpanimoita edustava Pienpanimoliitto kertoo olevansa valmis yhteistyöhön isoja panimoita edustavan Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton kanssa. Konkreettisesti yhteistyö tapahtuisi kokonaan uudessa ja erikseen perustettavassa liittoumassa, jonka päätöksenteossa jokaisella sen jäsenellä olisi yksi ääni.

Pienpanimoliitto toivoo torstaina julkisuuteen toimittamassaaan tiedotteessa että Panimoliitto ja Pienpanimoliitto selvittäisivät yhteiset tavoitteensa sekä minkälaista nykyistä laajempaa pohjaa liittojen väliselle yhteistyölle olisi löydettävissä.

”Panimoliiton ulostulot on Pienpanimoliitossa tulkittu viime vuosina varsin pienpanimovastaisiksi, ainakin mitä tulee kotimaisten pienpanimojen elinehtoon eli verohelpotukseen. Nyt asian suhteen on tapahtunut ainakin jonkinlaista liikehdintää”, tiedotteessa todetaan.

Tållä Pienpanimoliitto viittaa Panimoliiton tuoreen toimitusjohtajan Riikka Pakarisen viime perjantaiseen ulostuloon, jossa hän ehdottaa pienimpien käsityöpanimoiden 50 prosentin verohuojennuksen rajan nostamista 500 000 litran vuosituotannosta ylöspäin.

Mustan Virran Panimo ja olutkauppa Savonlinnassa. Kuva: Andres Teiss.

Pienpanimoita on Suomessa runsaat 100. Niitä edustavassa Pienpanimoliitossa on jäseninä reilut 50 pien- ja mikroyritystä. Panimoliittoon kuuluu kolme ns. suurpanimoa sekä kaksi pienpanimoyritystä, jotka ovat jäseninä molemmissa etujärjestöissä.

Jos ja kun uusi liittouma perustettaisiin, siinä olisi kullakin mukana olevalla yrityksellä yksi ääni. Teoriassa pienillä panimoilla ja Pienpanimoliiton jäsenillä voisi olla jopa 100 ääntä ja isoilla 3-5 ääntä.

Tämän tyyppisen yhteistyöorganisaation perustaminen on todennäköisesti aika vaikeaa, sillä kolme suurinta panimoyritystä ovat kansainvälisiä pörssiyhtiöitä, joilla ovat omat toimintalogiikkansa.

”Pienpanimot eivät voi kilpailla isojen panimoiden kanssa litroilla tai euroilla. Jos ne ovat päätöksenteon pelinappulat, äänemme ei tule kuulluksi. Suomalaisen oluenvalmistuksen olemassaolon kannalta pienpanimojen ääni on kuitenkin mitä merkittävin. Siksi voisimme tarvita yhteisen liittouman, jonka keskiössä on yhteiselo pienten ja isojen kotimaisten panimoiden kesken”, perustelee ehdotusta Pienpanimoliiton puheenjohtaja, jyväskyläläisen Hiisi-panimon Mikko Mäkelä.

Facebook Comments