K

Käsityöoluiden myymäläauto ja virtuaalinen olutfestivaali kuuluvat Lammin Sahdin juhlakesään

Lammin Sahti on toiminut tiennäyttäjänä suomalaiselle sahtiosaamiselle ja käsityöoluiden valmistukselle jo 35 vuotta. Hämeenlinnalaista yritystä voidaan kutsua suomalaisen pienpanimotoiminnan pioneeriksi. Juhlakesänä sahtiyritys kiertää Hämettä omalla myymäläautollaan, josta voi ostaa pienpanimo-oluita ja muita lähituotteita.

Lammilla sahtitaito periytyy isältä pojalle, ja tarvittaessa talosta toiseen. Lammin Sahdin perustaja Pekka Kääriäinen meni sahdinteko-oppiin jo 14-vuotiaana. Vuosi oli tuolloin 1970 ja oppi-isänä oli naapurissa, Lammin Lieson kylän Yli-Äijälässä asuva sahdintekijä Pentti Rantanen, olympiavoittaja Heli Rantasen isä.

”Tekemisen ilosta se lähti, ja kokeilunhalusta. Päätavoitteena ei ollut kuitenkaan saada juotavaa itselleni, vaan tehdä sitä muiden nautittavaksi”, Kääriäinen kertoi Olut-lehdessä vuonna 1994.

Kuusi vuotta Kääriäistä vanhempi Rantanen oli oppinut sahdinteon salat muutamia vuosia aikaisemmin 1960-luvun puolella.

”Pentti ehdotti, että tekisin itse sahtia. Hän tuli minulle avuksi ensikeittoon, eikä se varmaan muuten olisi onnistunutkaan. Sain myös lainaksi puisen saavin, josta sahtivierre juoksutettiin katajapedin läpi”, Kääriäinen muistelee.

Lammin Sahdin kuurna pääsi aikoinaan Guinnessin Ennätysten kirjaan. Kuva: Matti Sivonen.

Tuolloin sahdinteko perustui pelkkään näppituntumaan. Kääriäinen ihmettelee vieläkin, kuinka hyvää sahdista silti tuli.

”Kesällä, kun jäähdytyksen kanssa oli ongelmia, saattoi satsi saada villihiivoja tai käydä liian kuumana, jolloin sahti pääsi happanemaan. Syy saattoi olla myös huolimattomassa astioiden pesussa tai liian hitaassa jäähdytyksessä.”

Lammin Sahti on Suomen vanhin yhä toimiva pienpanimo

Yrittäminen on Pekka Kääriäisellä verissä. Ensimmäisen oman toiminimen mies perusti vähän päälle parikymppisenä. Lieson kylällä hän myi opiskeluaikoina vihanneksia, kunnes nuoruudessa hankittu sahdinvalmistuksen taito vei mukanaan.

Helsingin Kauppakorkeakoulussan hän teki 1980-luvun puolivälissä pro gradu -tutkielman nimellä Sahtivierteen puoliteollinen valmistus.

Kääriäinen perusti kesäkuussa 1985 yrityksen nimeltä PK-Trading Oy. Yhtiö merkittiin kaupparekisteriin 15.8.1985. Yritys valmisti aluksi myyntiin alkoholitonta sahtivierrettä, mutta Alkolle oli jo heti toiminnan ensi metreiltä asti lähtenyt kirjeitä oikean sahdin valmistamiseksi ja myymiseksi.

SOPP-olutfestivaalit alkoivat Lahden matkustajasatamasta, jossa kesällä 2005 ukkoskuuro yllätti järjestäjät. Kuva: Heikki Kähkönen.

Ensimmäiset viralliset sahdit Kääriäinen kauppasi Lammin Pellavamarkkinoilla parin vuoden kuluttua eli 13.6.1987. Päivästä on muodostunut suomalaisen nykyisen pienpanimotoiminnan syntymäpäivä.

”Sahdin myynnin aloittaminen oli todellinen mediatapahtuma. Lehdistöä oli runsaasti paikalla todistamassa historiallista hetkeä. Markkinoilla leikattiin juhlallisesti nauha sahtiravintolan portilla ja sahtia virtasi muutaman tunnin aikana yli 1000 litraa”, Kääriäinen kertoo.

Panimoyritys otti 1989 nimekseen aputoiminimensä Lammin Sahdin. Yhtiö keräsi osakeannilla 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa osakepääomaa ja sai sen myötä yli 60 uutta osakasta.

Läpimurto Alkon myymälöihin tapahtui vuoden 1990 lokakuussa, jolloin Lammin viinakaupasta sai ostaa paikkakunnan omaa sahtia.

Sen jälkeen kaikki onkin ollut pelkkää historiaa ja tienraivaamista suomalaiselle sahti- ja pienpanimokulttuurille. Kääriäinen, on yrittämisen ohella ollut myös Pienpanimoliiton sekä Suomen Sahtiseuran puheenjohtaja.

Helsingin SOPP on Suomen suurin olutfestivaali. Kuva: Andres Teiss.

Olutguru Michael Jackson avasi Lammin Sahdille latua maailman olutpiireihin

Maailmalla Lammin Sahti tunnetaan hyvin olutharrastajien ja -ammattilaisten piireissä. Tähän on vaikuttanut merkittävimmin brittiläinen olutguru Michael Jackson. Hän kävi tutustumassa sahtiin Lammilla pariinkin kertaan 1990-luvun alussa.

– Yhdessä edesmenneen toimittaja Unto Tikkasen kanssa tarjosimme Jacksonille sahtia savusaunan lämmössä aidosta katajaisesta sahtihaarikasta. Hän vakuuttui sahdista niin paljon, että kirjoitti siitä aika ylistäviäkin artikkeleita niin kirjoihinsa kuin muihinkin julkaisuihinsa.

Michael Jackson (1942-2007) oli suuri sahdin ystävä. Kuva: Heikki Kähkönen.

Jackson kehuu Lammin Sahtia kirjassaan The New World Quide to Beer yhdeksi maailman vanhimmista primitiivisistä oluista, joka on säilynyt alkuperäisenä ja josta suomalaisten kannattaa olla ylpeä.

Jacksonin ja Tikkasen sahtiartikkelit ovat vuosien saatossa tuoneet Lammille toimittajia ja muitakin sahdista kiinnostuneita lukuisan määrän.

”Olenkin monesti todennut, että Lammin Sahti on paljon kokoaan tunnetumpi. Matkan varrella olen miettinyt, olisiko kannattanut valita toinen ammatti, mutta aina olen päätynyt samaan; tätä ei tehdä rahasta, vaan rakkaudesta olueen ja tietenkin sahtiin!”

Sahdinvalmitsus on Pekka Kääriäiselle kutsumusammatti. Kuva: Matti Sivonen.

Lammin Sahti on yhä puhdas perheyritys.

Tänä päivänä yhtiön pääomistus on Kääriäisen perheellä. Pekka Kääriäinen on joutunut luopumaan osakkuudestaan verottajan vaatimuksesta. Tämä liittyy oikeusprosessiin, jossa verottaja tulkitsee kahden pienpanimon riippuvuutta ja siitä seuranneita pienpanimoverojen huojennuksen menetyksiä takautuvasti vuosilta 2013-2018. Asia on käsittelyssä korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

”Oikeudenmukaisen ratkaisun löytämiseksi on pyydetty lausuntoa EU-tuomioistuimelta ja asian käsittely on siten kesken. Veroriita on suuruudeltaan noin 150 000 euroa Lammin Sahdin osalta”, Kääriäinen kertoo.

Sahti kuuluu suomalaiseen kesään. Piirros: Jarmo ”Kätsy” Koivunen.

Yhtiön päätuote Lammin Sahti palkittiin 2018 Suomen parhaana oluena. Sahtia on vuosien saatossa myös viety pieniä määriä eri puolille maailmaa. Pekka Kääriäinen on käynyt keittämässä maailmankuulua sahtiaan neljässä eri panimossa Yhdysvalloissa.

Lammin Sahdilla on oma vähittäismyymälä Kauppakeskus Tuulosessa Hämeenlinnassa. Yhtiön toimintaan kuuluvat myös Kahvila Risa Robell Lahden matkustajasatamassa sekä Kahvila Tyyrpuuri Heinolan satamassa.

Valmista sahtia noin 20 000 litraa vuodessa.

Sahtia on valmistunut 35 vuoden aikana yli miljoona litraa. Lammin Sahdilla on myös omaa tislaustoimintaa. Yritys valmistaa viskiä sahdista nimellä Sahdin Henki – Spirit of Sahti.

”Liikevaihdolla mitattuna Lammin Sahdin merkittävin toimiala on tapahtumien järjestäminen. Suuret Oluet – Pienet Panimot SOPP on vuosien saatossa järjestetty maan suurimmissa kaupungeissa. Ensimmäisen kerran se järjestettiin Lahdessa vuonna 2003.

Nykyisin Lammin Sahdin toimitusjohtaja on Sirpa Kääriäinen ja hallituksen puheenjohtaja Antti Kääriäinen. Yhtiön liikevaihto vuonna 2019 oli 2,1 miljoonaa euroa ja liikevoitto 48 000 euroa.

Talvella Lammin Sahti toimii Kääriäisen perheen voimin. Kesällä ulkopuolisia työntekijöitä on noin 15, minkä lisäksi eri tapahtumissa on mukana vaihteleva määrä henkilöstöä.

Markus Raupach (vas.) ja Pekka Kääriäinen avasivat Helsingin SOPP:in 2017. Kuva: Heikki Kähkönen.

Oma myymäläauto SOPP-Kärry kiertää Hämeessä

Lammin Sahti on muuttanut anniskeluvaununsa myymäläautoksi. Auto kiertää Hämeessä kesä-heinäkuussa samoilla paikkakunnilla, joissa piti tänä vuonna järjestää  kpronaviruksen peruuttama Sahtiravintola.

Myymäläautossa on myynnissä enintään 5,5-prosenttisia suomalaisia pienpanimojuomia sekä pienten ja paikallisten tuottajien elintarvikkeita.

Kierros alkaa huomenna lauantaina Lammin kirkonkylältä ja jatkuu juhannusaatonaattona ja -aattona Kauppakeskus Tuuloseen Hämeenlinnaan. Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna auto on Lahden satamatorilla ja vielä sunnuntaina 4.7. Padasjoen kirkonkylällä.

Kuva: Matti Sivonen.

Lammin Sahti on kehittänyt suomalaisia pienpanimo-oluita sisältävän maistelupakin. Se tulee myyntiin mukana olevien pienpanimoiden omissa myymälöissä 12.6. alkaen sekä K-ryhmän kaupoissa kesä-heinäkuun vaihteessa.

Lammin Sahti toteuttaa virtuaalisen SOPP-tapahtuman Logomon studiolla Turussa perjantaina 26. kesäkuuta. Tilaan luodaan festarimiljöö, jossa on  mukana koko joukko alan ammattilaisia, harrastajia, pienpanimon edustajia sekä elävää musiikkia.

CategoriesOlut

Facebook Comments