M

Maustettu kotisima on mainio joulujuoma – siman ehtii valmistaa jouluksi

Joulu on suomalaisjuhlista maukkain. Jouluun kuuluvat herkulliset ruoat ja makoisat juomat. Vappusimasta saa tuunaamalla oivan joulusiman. Ohessa on Sima-Ellun Joulusiman resepti parin vuoden takaa.

Entisaikain jouluun kuuluivat kotitekoiset juomat, kuten kalja, sahti ja marjoista tehdyt mehut. Tämän päivän joulupöydässä maistuvat käsityöoluet, arvokkaat viinit, glögit ja kahvit.

Varsinkin pula-aikana jouluksi pyrittiin järjestämään kaikenlaista hyvää eli koko vuoden parasta syömistä. Lapset saivat siirapista tehtyjä karamelleja ja sokeriakin oli saatavilla.

Joulutorttujen ja pipareiden kanssa tarjolla oli usein lämmintä mehua. Aikuisille maistuivat lämmitetty viini ja terästetyt glögit.

Joulupöydän hedelmistä punaposkinen omena on klassikko. Yhtä lailla appelsiinit, mandariinit sekä muutkin eksoottiset ja makeat hedelmät ovat kuuluneet joulun antimiin.

Omena, sitruuna ja kaneli sopivat joulusiman mausteiksi. Kuva: Andres Teiss.

Suomessa on kautta aikain valmistettu ja juotu joulusimaa.

Vaikka siman valmistus ja nautiskelu kuuluvat perinteisesti keväiseen vappuun, sima sopii yhtä lailla jouluun. Joulusiman valmistuksen perinne onkin pikkuhiljaa tulossa takaisin.

Simasta saa jouluun maukkaan ja raikkaan juoman, varsinkin kun sitä hedelmillä, ja jouluisilla mausteilla. Ja mikä perhejuhlassa tärkeintä: samaa kotitekoista juomaa voivat nauttia kaikki simasuut, aina perheen pienimmistä mummoon ja vaariin saakka.

Joulusiman tarjoiluun saa lisää tunnelmaa pullottamalla sen vanhanaikaisiin patenttikorkkipulloihin. Kuva: Andres Teiss.

Sima-Ellun Joulusima

Ainekset
4 l vettä
250 g Dansukker Fariinisokeria
250 g Dansukker Taloussokeria
1 sitruunan mehu
1 appelsiinin mehu
2 omenaa lohkottuina tai 2 dl omenamehua
4 kanelitankoa
4 neilikkaa (kokonaisia)
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
Pullotukseen: sokeria, rusinoita

Omatekoisen siman voi antaa vaikka joululahjaksi. Kuva: Andres: Teiss.

1. Pese omenat huolellisesti ja lohko ne.
2. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada se astiaan sokereiden päälle. Lisää omenalohkot, sitruunamehu, appelsiinimehu ja mausteet. Sekoita ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
3. Liuota hiiva haaleaan nestetilkkaan ja sekoita kädenlämpöiseen liemeen. Anna käydä astiassa kelmun alla huoneenlämmössä noin 1 vuorokausi. Siivilöi sima ennen pullotusta.
4. Pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 teelusikallinen sokeria ja muutama rusina. Nosta pullot jääkaappiin tai viileään ja anna käydä noin viikko. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Paine pullossa kasvaa käymisen aikana, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia.
5. Säilytä valmis sima viileässä ja nauti viikon kuluessa.
Vinkki! Jos haluat tummempaa simaa, käytä yksinomaan Fariinisokeria (500 g).
Tuplaamalla ohjeen (käytä silloin hiivaa 1/4 tl) saat riittävästi simaa suuremmallekin seurueelle.

Joulusima on koko perheen virkistävä juhlajuoma. Kuva: Andres Teiss.

 

CategoriesJuomat Ruoka

Facebook Comments