A

Annan päivänä on laitettava joulusahti käymään – jouluna sahti joukolla juodaan

Tänään on viimeinen hetki laittaa kotoinen joulusahti käymään. Entisaikaan jouluoluen tekeminen aloitettiin perinteisesti Annan päivänä 9. joulukuuta. Sahdin voi ostaa myös joulupöytään valmiina. Maukasta sahtia saa joko suoraan sahdinpanijoilta tai yksittäisistä Alkon myymälöistä.

Olut on ollut Suomessa vuotuisten juhlien juoma jo kauan ennen kristillistä perinnettä. Jouluolutta, eli käytännössä siis sahtia, alettiin panna hyvissä ajoin ennen joulun pyhiä.

Olut piti olla käymässä viimeistään Annan päivänä. Tästä kertovat vanhat sanonnat ”Anni oluet panee” ja ”Annana oluet pannaan, juhlana joukolla juodaan”.

Valmista jouluoluen piti olla Tuomaan päivänä 21. joulukuuta, mihin liittyy sananparsi ”Tule meille Tuomas kulta, tuo joulu tullessansa, oluttynnyri olallansa”. Juomien maistelua oikein odotettiin hokemalla ”Tulis joulu, joutus juomat, ja sit ko oikein janottas!”

Sahti on joulukinkun kaveri. Kuva: Jani Kärppä, Visit Finland.

Olutta juotiin joulunpyhät yli aina Nuutin päivään saakka, mistä puolestaan kertoo värssy ”Hyvä Tuomas joulun tuopi. Paha Nuutti poijes viepi.”

Itse asiassa muinaisskandinaavinen sana yuletide, jouluaika, on merkinnyt samaa kuin englannin kielen aletide eli olutaika. Suomen kieleen juurtunut joulu-sana on puolestaan tarkoittanut muinaisissa yhteisöissä keskitalven juhlaa.

Sahtimestari Esa Kivioja oppi sahdinteon niksit lapsuudenkodissaan jo polvenkorkuisena.

Pohjois-Satakunta tunnetaan perinteisestä ruissahdista, jonka valmistukseen käytetään ohramaltaiden sijaan puhdasta viljaa eli mallastamatonta ruista. Sahtimestari Esa Kivioja panee ruissahtia vanhoja valmistustapoja vaalien. Hanapakkaukseen pakattua Kullervo-sahtia saa olutravintoloista ja Alkosta.

Kiviojan kotona on aina valmistettu sahtia. Se on ollut osa normaalia arkea. Sahdinteko aloitettiin talossa hyvin varhain aamulla.

”Kun kävin kansakoulua 1960-luvun alussa, isä keitti usein aamulla navetan karjakeittiössä sahtia. Hän pyysi minua ennen kouluunlähtöä sekoittamaan vierrettä. Siinä minä seisoin nurinpäin käännetyn perunalaatikon päällä sekoittamassa pataa, kun isä siivilöi vierrettä kuurnassa”, Kivioja muistelee.

Esa Kivioja panee ruissahtia perinteisin satakuntalaisin menetelmin. Kuva: Andres Teiss.

Kivioja kertoo, että Kankaanpään ja Honkajoen seutu on ainoa kolkka maailmassa, jossa valmistetaan perinteistä ja aitoa ruissahtia. Joka talossa oli omanlainen tapansa tehdä sahtia.

”Omalla hiivakannalla oli suuri merkitys, koska käytössä ei ollut valmiita leivinhiivoja kuten nykyisiin. Sama kuin leivän suhteen. Nekin maistuivat erilaiselta, koska jokaisella leipojalla on oma taikinajuurensa.”

Alkon sahtivalikoima jää jouluoluiden jalkoihin.

Vuodenkiertoon liittyvistä juhlista joulu on ehdottomasti aidoin. Panimoille joulu on perinteisesti ollut merkittävä sesonki. Suomalainen olut ja erityisesti sahti on aidoin kotimainen valinta joulupöytään.

Alkon tuotepäällikkö Timo Vallo on valinnut suosikkinsa suomalaisten jouluolutpöytään Etiketti-lehden tuoreimmassa numerossa. Listassa on koko joukko Alkon omia kausioluita, joiden joukosta on sahtia turha etsiä.

”Me Alkossa haluamme kausiolutvalikoimallamme tarjota joulupöytään niin perinteisiä klassikkoja kuin uusia suosikkeja. Valikoimassa on huomioitu myös joulunajan nautiskelu ja seurustelu ystävien kanssa”, Vallo perustelee valintojaan.

Joulupukille maistuu suomalainen ruissahti. Kuva: Markku Pulliainen.

Joulupöydässä kinkun ja tuhtien liharuokien kanssa sahti pärjää siinä missä saksalaiset tummat ja savuiset lagerit, doppelbockit ja vahvat ale-oluet.

Alkon valikoimassa on tällä hetkellä neljä kaupallista sahtia kolmelta valmistajalta. Niitä ei voi tilata muiden tuotteiden tapaan omaan lähi-Alkoon, vaan oluiden saatavuus on tarkistettava monopolin verkkosivuilta.

Sahdit Alkon valikoimassa

Kullervo Tumma Ruissahti, 7,5 %, 1,3 l:n viinipussi. Valmistaja: Olu Bryki Raum.
Kanelinruskea, samea, erittäin täyteläinen, miedosti humaloitu, paahtomaltainen, viljainen ja aromikas.  Saatavuus valmistuspaikalta Honkajoelta sekä 10 Alkon myymälästä: Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Kankaanpää.

Lammin Sahti 7,5 %, 0,5 l:n lasipullo. Valmistaja: Lammin Sahti.
Ruskea, samea, täyteläinen, pehmeä ja savuinen.
Saatavuus: valmistuspaikalta Kauppakeskus Tuulosesta Hämeenlinnasta sekä Alkon Lammin (Hämeenlinna) myymälästä.

Finlandia Sahti 8,0 %, 0,75 l:n muovipullo. Valmistaja: Finlandia Sahti.
Ruskea, samea, täyteläinen, makeahko, hedelmäinen ja aromikas
Saatavuus: valmistuspaikalta Sastamalasta sekä 38 Alkon myymälästä, mm: Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, Porvoo, Hämeenlinna, Lahti, Kouvola, Lappeenranta ja Pori.

Finlandia Sahti Strong 10,0 %, 0,75 l:n muovipullo. Valmistaja: Finlandia Sahti.
Ruskea, samea, täyteläinen, makeahko, hedelmäinen ja aromikas.
Saatavuus: valmistuspaikalta Sastamalasta sekä 33 Alkon myymälästä, mm: Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, Porvoo, Hämeenlinna, Lahti, Kouvola, Rauma ja Pori.

Suomalaiset sahdit arki- ja juhlapöytään Alkon valikoimassa.

 

CategoriesJuomat Olut Ruoka

Facebook Comments