A

Alkon verotulojen kasvusta siirrettävä 70 miljoonaa euroa suoraan ravintoloiden tukemiseen

Valtio tienasi Alkon myynnin kasvulla viime vuonna liki 150 miljoonaa euroa ylimääräistä rahaa. Alkon ennätystulokseen suoraan vaikuttivat koronakriisistä johtuvat ravintoloiden sulkemiset sekä anniskelupaikkojen aukioloaikojen rajoitukset. Valtion on korvamerkittävä Alkon tulojen lisäyksestä puolet eli vähintään 70 miljoonaa euroa suoraan anniskeluravintoloiden tukemiseen.

Näinä aikoina on ilahduttavaa lukea, että jollakin yrityksellä ja sen henkilökunnalla menee todella lujaa. Tuorein esimerkki onnistuneesta korona-ajan bisnesesimerkeistä on torstaina vuosikertomuksensa julkaissut valtion viinamonopoli Alko.

Alko tuotti viime vuonna valtiolle verotuloina ja osinkoina 1055 miljoonaa euroa. Yhteensä alkoholijuoma- ja arvonlisäveroa kertyi Alkon myynnistä 107 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2019. Kun siihen lasketaan päälle vielä 30 miljoonan ylimäärinen osinko sekä yhteisöverojen tuoton kasvu, nousee valtion tulojen lisäys liki 150 miljoonaan euroon.

Korona on vienyt leijonanosan ravintolamyynnistä ja saanut pitkäripaisten ovipumpun laulamaan ennennäkemättömään tahtiin. Monopoliyhtiön kokonaismyynti kasvoi koronavuonna 13 prosenttia eli runsaat 10 miljoonaa litraa. Kasvulukujen taustalla ovat varsinkin Viroon suuntautuvan matkustajaliikenteen pysähtyminen sekä ravintoloiden sulkemiset ja aukioloaikojen rajoitukset.

Vain 8 prosenttia Suomessa myydystä alkoholista kulki anniskelukanavan kautta v. 2020.

Alko myi viime vuonna ennätysmäärän mietoja viinejä, joiden kulutus Suomessa on jo ohittanut kevytmaidon kulutuksen (Viisi Tähteä 14.1.2020). Myös tiukan viinan ja oluiden myynti lisääntyi.

Alkon sanoma torstaina oli maailman vastuullisin alkoholijuomien myynti ja nauttiminen. Valtiovallan viesti on puolestaan jo vuosia ollut alkoholijuomien nauttimisen siirtäminen kotisohvilta ravintoloihin.

THL:n tuoreen tilaston mukaan alkoholijuomien kokonaiskulutuskin on kääntynyt koronan myötä reippaaseen laskuun. Se tarkoittaa THL:n ja STM:n opin mukaan myös alkoholijuomien nauttimisesta aiheutuvien terveydellisten ja yhteiskunnallisten haittojen vähenemistä. Siis verotulojen säästöä.

Näin ollen on vähintäänkin perusteltua, että puolet viinakauppojen ylimääräisestä tulosta siirretään sinne mistä ne ovat tulleetkin eli ravintoloille ja mara-alan työntekijöille.

Teksti: Heikki Kähkönen
Kuva: Alko Oy

Facebook Comments