A

Alko tuotti koronavuonna valtiolle yli miljardi euroa – monopolin viinimyynti vastaa kevytmaidon kulutusta

Viini on yhä arkisempi juoma suomaisessa ruokapöydässä. Alko myi viime vuonna ennätysmäärän mietoja viinejä, joiden kulutus Suomessa on jo ohittanut kevytmaidon juonnin. Alko on myös tuottoisa liiketoimi valtiolle. Pelkästään arvonlisä- ja valmisteveroina yhtiö toi valtion kassaan lähes miljardi euroa.

Alko lähestyi torstaina mediaa parilla kymmenellä vuositiedotteella. Niiden ydinviesti oli selkeä. Vaikka kulutus vähenee, valtion viinamonopolilla menee kaikissa maakunnissa lujaa.

Monopoliyhtiön kokonaismyynti kasvoi koronavuonna 13 prosenttia eli runsaat 10 miljoonaa litraa. Kasvulukujen taustalla ovat varsinkin Viroon suuntautuvan matkustajaliikenteen pysähtyminen sekä ravintoloiden sulkemiset ja aukioloaikojen rajoitukset.

Alko voidaan laskea koronavuoden ehdottomiin voittajiin. Asiakasmäärät kasvoivat 5,2 prosenttia eli ovipumppu vinkui aiempaa tiuhempaan.

Kaavioon on laskettu mukaan sekä mietojen että väkevien viinien myynnit.

Viinamonopolin kautta kertyi valtion kassaan yhteensä 967 miljoonaa euroa alkoholi- ja arvonlisäveroa, mikä oli 107 miljoonaa enemmän kuin vuonna 2019. Kun mukaan lasketaan kassaan ropiseva liikevoitto, valtionyhtiö tulouttaa omistajalleen veroina ja muina tuottoina yli miljardi euroa. Alko kertoo vuoden tuloksensa huhtikuussa.

Suurin litramääräinen kasvu tuli mietojen viinien myynnistä.

Viinimyynti lisääntyi 15 prosenttia, väkevien 10 prosenttia, panimotuotteiden 6 prosenttia ja alkoholittomien 7 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna.

Alko antaa ymmärtää tiedotteissaan, että kasvun takana ovat verkkomyynnin lisääntyminen, asiakkaiden vastuulliset ja vihreät vallinnat sekä tuoteryhmissä erityisesti roseeviinien ja alkoholittomien myynnin lisääntyminen. Todellisuudessa roseen – ja erityisesti alkoholittomien juomien – myynti sekä niiden kasvu eivät heiluta tilastoissa muita lukuja kuin tuoteryhmien omia kasvuprosentteja.

Kun prosentit muutetaan litroiksi, selviää, että todellinen litrakasvu on syntynyt puna- ja valkoviinien myynnistä. Mietojen viinien myynti nousi yhteensä 59 miljoonaan litraan. Hanapakkausviinien myynti kasvoi 21,6 miljoonaan litraan eli lähes 4,5 miljoonalla litralla.

Alkon viime vuoden viinimyynti vastaa kevytmaidon kulutusta, joka vuonna 2019 oli 58,5 miljoonaa litraa. Jokaista suomalaista 15-vuotta täyttänyttä kansalaista kohti laskettuna alkoi myi viinejä peräti 12 litraa.

 

Leijona Viina, Koskenkorva ja Suom Viina jatkavat myyntitilaston kärjessä

Vuoden 2020 kolmen myydyimmän tuotteen kärjen muodostivat perusviinat, joita kutakin myytiin yli 2 miljoonaa litraa, samoin kuin vuonna 2019. Litramääräisesti 20 eniten myyneen tuotteen joukossa oli 6 väkevää viinaa, 12 mietoa viiniä ja 2 panimotuotetta.

Yhdeksi trendiksi Alkon nostaa koronavuonna Euroopan viinimaiden nousun. Tiedotteen mukaan etenkin Italia, Saksa ja Portugali alkuperämaina kirivät litramyynnissä.

”Portugalilaisten punaviinien suosion kasvu (72 %) on omaa luokkaansa, ja maa on noussut neljänneksi myydyimmäksi maaksi ohittaen muun muassa Australian ja Ranskan”, yhtiön tiedotteessa hehkutetaan.

Myydyimpien tuotteiden neljännelle sijalle noussutta punaviiniä, joka oli portugalilainen 2u Duas Uvas, myytiin 1,7 miljoonaa litraa. Itse asiassa tämä yksi Lissabonin alueen viini vastasi puolta portugalilaisten yli 160 punaviinin myyntimäärästä. Tuote on saatavissa sekä 0,75 litran pullossa että 3 litran hanapakkauksessa.

Olutmyynti kääntyi ensimmäistä kertaa kasvuun koko 2000-luvulla

Olut on ollut Alkolle vaikea tuoteryhmä vuosien ajan. Yhtiö on kamppaillut tulevien ja menevien trendien sekamelskassa, eikä jäykkä valikoimaanotto ole helpottanut muotivirtausten perässä pysymistä.

Alkon olutmyynti on sakannut käytännössä koko 2000-luvun. Vuonna 2002 pitkäripaiset myivät olutta jopa 21,5 miljoonaa litraa. Vuonna 2019 myynti oli painunut 5,1 miljoonaan litraan. Viimeinen niitti laskukäyrälle oli vuoden 2018 alusta tapahtunut päivittäistavarakauppojen myyntirajan nostaminen 5,5 prosenttiin.

Viime vuonna Alko kuitenkin paransi olutmyyntiään 400 000 litraa eli yhteensä 5,5 miljoonaan litraan. Alko on monipuolistanut olutvalikoimaansa lähes 1400 tuotemerkkiin ja -pakkaukseen. Ale-oluiden sekä stoutien ja porttereiden osuus valikoimasta on reilusti yli puolet eli 735 tuotetta, mutta volyymissa niiden osuus on vain 18 prosenttia.

Kuva: Alko Oy.

Takavuosien Alkon myyntihitti Hartwall Original Long Drink on kadonnut kokonaan myyntilistojen kärjestä. Lonkeromyynti viime vuonna oli yhteensä 2,6 miljoonaa litraa, kun se vielä vuonna 2017 oli 5,8 miljoonaa litraa.

Teksti: Heikki Kähkönen

Pääkuva: Katri Lehtola

 

Facebook Comments