M

Metro Wines tarjoaa kokonaisvaltaista viinikumppanuutta alan murroksessa

YHTEISTYÖARTIKKELI Seuraamme mielenkiinnolla viinialan lähivuosien muutoksia Alkon aseman muuttuessa samalla, kun viinien myyntiä vapautetaan ruokakauppoihin muun Euroopan tapaan. Wihuri Metro-tukun Metro Wines on ravintoloille suunnattu, oman maahantuonnin viinien ja niiden ympärille rakennettujen palveluiden konsepti, joka on viritetty vastaamaan alan murrokseen. Miten viinien hankinnoista ja myynnistä vastaavat Juha Lihtonen ja Anders Pöntinen ovat rakentaneet Metro Winesia, jotta kuhunkin ravintolaan löytyy arvoisensa ja konseptia vastaavat viinit?

Alkoholin vähittäiskauppa vapautuu asteittain vuoteen 2027 mennessä, ja erilliset maahantuojat ja agentuurit ovat prosessissa katoavia toimijoita.

Viinin volyymikauppa siirtyy marketteihin, joissa hyllyt täyttyvät omista tuotemerkeistä ja tunnetuista globaaleista brändeistä. Lisäksi suuriin asutuskeskuksiin syntyy pieniä erikoisviiniliikkeitä ja ravintoloiden yhteyteen viinikauppoja, jotka maahantuovat itse viinejä ja muita juomia. Odotettavissa on myös, että kansainväliset viinikauppaketjut rantautuvat Suomeen.

Kun kentän toimijoiden asemassa tapahtuu uusjako, ravintoloitsijat miettivät, miten heidän kannattaa uudessa tilanteessa toimia. Miten pysyä ajan hermolla ja varmistaa, että viinilista on laaja ja puhutteleva? Kuinka viiniyhteistyö tukee omaa liiketoimintaa?

Wihuri Metro-tukun lippulaivatukku sijaitsee Helsingin Vallilan Konepajalla. Metro Winesin viinivalikoiman tila on kuin astuisi eurooppalaiseen viinimyymälään.

Metro Wines -konseptissa luotetaan siihen, että parhaiten muuttuvassa tilanteessa voi auttaa palveluntarjoaja, joka tuo kaiken pöytään laadukkaasta valikoimasta parhaaseen viinikonsultaatioon.

Miten muutoksessa tullaan Suomen ravintoloiden halutuimmaksi viiniyhteistyökumppaniksi?

”Metro-tukku on ravintola-alan tarpeisiin erikoistunut tukkukauppa. Kehitämme valikoimaamme, palvelujamme ja toimintatapojamme vastaamaan kuluttajien muuttuviin tapoihin nauttia hyvää ruokaa ja juomia. Tämän ymmärtäminen on keskiössä, kun kehitämme valikoimaamme, osaamistamme ja konseptejamme ensisijaisesti ravintola-alan tarpeisiin”, Metro-tukun Wine & Drinks Business Manager Juha Lihtonen selvittää.

Oman maahantuonnin Metro Wines -valikoimassa on n. 150 viiniä, joita on saatavissa ainoastaan Metro-tukusta. Lihtosen aloitettua Metro-tukussa tavoite on kasvattaa oman valikoiman osuutta huomattavasti nykyisestä tasosta huomioiden eri hinta/laatu -kategoriat sekä palvelut valikoiman ympärillä. Vaikuttavassa viinivalikoimassa on myös muiden maahantuojien valikoimaa, jonka myötä kokonaisvalikoima kohoaa 600 nimikkeeseen.

Metro Winesin Wine & Drinks Business Manager Juha Lihtonen on Suomen kokeneimpia sommeliereja ja pitkän ravintolataustan takia hän tunnistaa ravintoloiden tarpeet.

”Pystymme juomissa tarjoamaan kokonaisvalikoimaa virvoitusjuomista oluisiin ja viineihin. Voimme tarjota listasuunnittelua ja antaa tukea siinä monella tavalla ja tasolla. Haluamme painottaa elämysten tuottamista asiakaspalvelutilanteissa viini- ja juomatuotteiden avulla, ja tähän tarjoamme ammattitaitoamme erilaisin palveluin eri alustoilla ja livenä uudistuvissa tukuissamme”, Juha Lihtonen listaa Metro-tukun palvelutarjoamaa ravintoloille.

Ravintolan ja sen asiakkaiden tarpeet keskiössä

”Metro Wines -konseptin toimenpiteitä ovat olleet independent-ravintolakentän avainasiakkaiden tarpeiden kartoittaminen ja arvontuottamisen kehittäminen, joista 15 uudistettua pikatukkua sekä tuore, Helsingin Vallilassa sijaitseva Konepajan lippulaivatukku ovat hyviä esimerkkejä. Ajatuksena on palvella paikallisesti, lähellä asiakkaan arkea. Viinivalikoiman osalta se tarkoittaa laadun ja hinnan kohtaamista samaan aikaan, kun muut painottavat hintaa”, kategoriapäällikkö Anders Pöntinen kertoo.

”Olemme kysyneet itseltämme, mitä meillä on, mitä arvoa ja hyötyä voimme jakaa. Missä meidän kyvykkyys ja kilpailuetuudet sekä jopa ylivoimaisuus ovat lähitulevaisuudessa”, kategoriapäällikkö Anders Pöntinen (vas.) kertoo. Kuvassa oikealla on Juha Lihtonen.

Metro Wines ei ota kantaa, miten viinit hinnoitellaan ravintolassa, mutta kysyttäessä viinikaksikko on valmis keskusteluun, paljonko loppuasiakas on valmis maksamaan.

Lähitulevaisuudessa viinien kokonaisvaltaiset palveluratkaisut tulevat entisestäänkin korostumaan tukussa, kun valikoimalla, asiantuntemuksella ja kumppanuudella sitoutetaan sekä asiakkaita että henkilökuntaa.

Ravintolan menestykseen pyrkivä viinillinen yhteistyöpari

Ravintolat tarjoavat ainutlaatuisen näyttämön kokea yhdessä merkityksellisiä hetkiä, joissa yhdistyvät tunteet, kokemukset ja muistot. Kun palat ovat paikoillaan, asiakkaat palaavat ravintolaan yhä uudelleen ja uudelleen. Metro-tukun rakentama Metro Wines -konsepti on ravintolan asiakkaita varten. Kysymys kuuluukin: mitä ravintola tarvitsee, jotta se palvelee asiakkaita parhaiten?

Wihuri Metro-tukku on uudistusten myötä tuonut myös tukkuympäristön uuteen aikaan. Kuvassa on osa Metro Winesin osastosta Helsingin Vallilan Konepajan pikatukusta.

”Tuemme yrittäjän liiketoimintaa tarjoamalla valikoiman erinomaisen hinta-laatusuhteen viinejä, joiden tueksi valikoima koostuu eksklusiivisista viineistä, joilla on tunteisiin vetoavia tarinoita ja jotka auttavat yrittäjää erottumaan kilpailijoista. Laadukkaita ja tarinallisia viinejä on kaikissa hintaluokissa”, Anders Pöntinen valaisee kaksikon pyrkimyksiä.

”Menestymme yhdessä ravintolayrittäjän kanssa, joiden kanssa teemme tuloksellista, molempia osapuolia hyödyttävää yhteistyötä.”

Juha Lihtonen tietää, että Metro Winesin vahvuuksia ovat myös viinilistasuunnittelu, viinimenutoteutukset, henkilökunnan myynti-, palvelu- ja tuotekoulutukset sekä inspiroivat asiakastapahtumat. Lisäksi pikatukut ja lippulaivatukku Helsingissä toimivat joustavina hankintakanavina.

Eri ravintola-asiakasryhmille on omat palvelukategoriat

Asiakkaat jakautuvat juomatarpeiden mukaan Fast Casual -asiakkaisiin, Casual- ja Fine Dining –asiakkaisiin. Omana luokkanaan on vielä Fine Cellar Selection, joka tarjoaa huippuja ja harvinaisia arvoviinejä.

Fast Casual -asiakkaat

Ravintolat ja kahvilat, jotka tarvitsevat edukkaat ja laadukkaat perusviinit tukemaan ruokatarjontaa (pizzeriat, kahvilat, monet etniset ravintolat, lounasravintolat, festarit, buffet-ravintolat, kausiravintolat, urheilukatsomoiden aitiot jne.).

Viinit ovat 100-prosenttisesti omaa maahantuontia, jotka ovat idealtaan löytöviinejä, eli erinomaisia hinta-laatusuhteeltaan, tasalaatuisia ja kestävällä kehityksellä tuotettuja, edukkaita ja luonteikkaita viinejä, joissa huomioidaan luomu ja biodynaamisuus sekä vegaanisuus. Hinta on edullinen ja rypälelajikkeet ovat yleisesti tunnettuja. Näiden viinien myyminen ei vaadi varsinaista viiniasiantuntijuutta.

”Perusviinejä” on määrällisesti n. 60 prosenttia Metro-tukun koko valikoimasta ja sitä laajennetaan. Tämän kategorian viineissä on hidas uusiutumissykli ja saatavuus on aina hyvä, myös eri pakkauskoossa (esim. pikkolo, BIB).

Casual & Fine Dining -asiakkaat

Ruokaravintolat ja viinibaarit, jotka haluavat hurmata asiakkaat mielenkiintoisilla, laadukkailla ja laajemman valikoiman viinitarjonnalla sekä viineillä, joilla on kiinnostava tarina. Viinit myydään tunnetuilla tuottaja-, alue-, ja rypälenimillä sekä tarinoilla ja ainutlaatuisuudella. Myös uusiutuvalla tarjonnalla on merkitystä.

Tämän asiakaskategorian viinit edustavat määrällisesti 30 prosenttia Metro Winesin kokonaisvalikoimasta. Puolet tästä valikoimasta on Metro Winesin omaa tuontia, ja viinit edustavat erinomaista hinta-laatusuhdetta ja kestävän kehityksen periaatteella tuotettuja viinejä. Toinen puolikas on strategisten maahantuojayhteistyökumppaneiden tunnettuja viinibrändejä.

Koska viinit vaativat asiantuntevaa palvelua, Metro Wines tarjoaa viinilistasuunnittelua ja palvelukoulutusta.

Fine Cellar Selection

Asiakkaina ovat selektiiviset huippuravintolat ja viinibaarit. Viinit ovat Metro Winesin omaa maahantuontia ja kyse on kuin latvatähdestä, joka viimeistelee kuusen täydelliseksi. Valikoimaan on hankittu erikoiseriä tunnettuja huippuviinejä ja vuosikertoja viime vuosisadalta. Siis arvoviinien löytöjä!

Huippuviinien kategoria edustaa 10 prosenttia kokonaisvalikoimasta, ja valikoima uusiutuu kahdesti vuodessa.

Näistä viineistä tarjolla on tuotekoulutusta arvoviinien käsittelyyn ja optimitarjoiluun.

Kuvat Wihuri Metro-tukku / Metro Wines
Metro Wines verkossa Metro Wines – Ravintolasi arvoiset viinit

CategoriesKansi Viini

Facebook Comments