J

Jyrki Sukulan Viimeinen Ateria – arkistojen aarre vuodelta 2003

Viimeinen Ateria on Viiden Tähden juttusarja kuoleman porteilta. Elämä on kuolemanvakava asia, paitsi ravintoloissa, joissa huumori on rankkaa, kylmiöissä on kuolleita eläimiä ja juuriltaan riistettyä flooraa. Sarjaa julkaistiin vuosina 2002–2009. Nyt joka toinen haastattelu on tuoretavaraa, joka toinen arkistojen hämäristä, joten kaikki huumori ei ole vastauksissa, vaan ajan patinassa.

JOKAINEN MEISTÄ SYÖ KOLMASTI PÄIVÄSSÄ JA KUOLEMA KORJAA VAIN KERRAN ELÄMÄSSÄ. MUTTA SITÄ ENNEN NAUTITAAN OMAT PEIJAISET, VIIMEINEN ATERIA.

Ravintoloitsija, tv-kokki, keittokirjailija ja viinitilallinen Jyrki Sukula toivoi peijaisiinsa elokuussa 2003 koskettavia, historiaa peilaavia ja eroottisia muistopuheita. Toisen toiveen mukaisesti arkun päälle ripotellaan erittäin hienoksi silputtua persiljaa.

Hyvätkin pöperöt kattauksessa?
Alkuruoaksi kampasimpukoita ja yrttejä, pääruoaksi viiriäistä ja jälkiruoaksi creme caramel.

Ketkä 12 ovat lisäksesi paikalla?
Vaimoni Riikka, tyttäreni Anna-Daalia, hauskimmat juomaveikot: Saku Tuominen, Mikko Leisti, Giorgio Rivetti, Panu Saukkonen, Benno Catani (joka jaksaa useamman päivän), opetuslapset: Tare ja Tommi Tuominen, Teemu Aura, Pastori Jaakko Heinimäki ja yksi strippari.

Missä peijaisia vietetään?
Vaikka kaikki Sukulan suvun merkittävät tapahtumat vietetään aina Krapi Hovilla Tuusulassa, nämä vietetään poikkeuksellisesti ravintola Helmessä, tähden alla.

Miten tulet itse paikalle?

Kovasella tai Monosella riippuen sen hetken kunnosta. Päällä on pitkä valkoinen turkki, valkoiset housut sekä korkokengissä, joissa molemmissa koroissa on akvaario ja päässä on valkoinen nahkainen lierihattu.

Millä juomalla aloitetaan?
Krug Clos du Mesnil 1988.

Kuka vastaa keitoksista?
Kallassa on Michelle Brass, lämpimässä keittiössä Thomas Keller, jälkkäreissä Ferran Adrian.

Entä viiniä?
Barolo Il Cuoco Matto – eli omaa viiniäni, jota olen ehtinyt tuottaa noin 10 vuotta Piemontessa (enologi Giorgio Rivetti, 3 bicchieriä Vini d’Italia Gambero Rosso). Jos viini ei putoa niin voi ottaa Koffin kolmosen.

Erityisiä dekoraatioita?
Vatel
hoitaa (katso samanniminen elokuva parhaasta partyfixaajasta maailmassa).

Vieraiden dress code?
Nättiä.

Mitä musiikkia?
Antero Raino ja Ovet: Lasi viiniä ja taverna, Junnu Vainio: Pankinjohtajan vapaapäivä sekä Martti Servo & Napander: Tää hyvältä näyttää.

Millainen muistopuhe, ja kuka puhuu?
Koskettava – Saku Tuominen. Historiaa peilaava – Tasavallan Presidentti Mikko Leisti, Eroottinen – Henri Hietanen.

Digestiiviksi mitä?
Quorum Grappa.

Mistä sinut muistetaan ammattipiireissä?
Toiveesta ripotella arkun päälle erittäin hienoksi hienonnettua persiljaa.

Aiotko uudestisyntyä?
Absolutely – nuorena kokkina. Ulkomuoto kuten Harri Syrjäsellä ja kokkaustaidot kuten edesmenneellä suurella kokilla, Jyrki Sukulalla – enää enempää Jorma Sairanen ei voisi toivoa.Teksti: Eeropekka Rislakki
Kuva: Pasi Hytti
CategoriesYleinen

Facebook Comments