P

Pekka Puska avaa Bushes-pop-up -viinibaarin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n pääjohtajana tunnetuksi tullut, Alkon hallituksessa aiemmin vaikuttanut ja nyttemmin eduskunnassa istuva Pekka Puska (kesk.) on saanut sosiaali- ja terveysministeriöltä sekä Valviralta poikkeusluvan realisoida lähes 1000 viinipullon kokoelmansa Suomessa.

Ravintoloilla ei ole alkoholin ulosmyyntioikeutta, mutta Puska-kokoelma rinnastetaan viinihuutokauppaan – joka sekään ei ole ollut Suomessa aiemmin mahdollista.

Toisin sanoen viinikeräilijöiden ei ole pakko juoda ostettua pulloa ravintolassa, vaan sen voi viedä kotiin tai omaan kokoelmavarastoon. Aiemmin ravintolatkaan eivät ole saaneet myydä omistamiaan arvoviinejä huutokaupoissa.

Viinikokoelman olemassa olo tulee monille yllätyksenä, sillä Puska tunnetaan suolan, kovien rasvojen ja mm. kolesterolin vastustamisen ohella vireillä olevan alkoholilain uudistuksen vastustajien, ns. eduskunnan kapinaänkyräryhmän perustaja-aktivistina.

Viinikokoelma sisältää myös lukuisia kansainvälisten keräilijöiden himoitsemia harvinaisuuksia, joiden arvo vaihtelee 2000:sta 20 000 euroon.

Kokoelman arvoviinit selittyvät sillä, että Alkon hallituksen jäseniä muistetaan  maailmalta huomiolahjoin, koska viinien saaminen monopolin listoille on kuin lupa painaa rahaa.

Viiden Tähden saamien tietojen mukaan toinen vaihtoehto olisi ollut kokoelman realisointi Lontoossa viinihuutokaupassa, jolloin alkoholiverot olisivat jääneet Suomen valtiolta saamatta. Näin pop-up -viinibaari toteuttaa ajatusta, että alkoholiverot ovat kerättävissä, vaikka alkoholi ei myytäisikään monopolissa.

STM on antamassa periksi, koska talouden korostuessa alkoholiasioista päättää viime kädessä valtiovarainministeriö.

Lisäksi Viiden Tähden politiikan toimitus tulkitsee asian siten, että ravintolatoimi on siirtymässä normaaliksi toimialaksi työ- ja elinkeinoministeriön alaisuuteen. Onnistuessaan tapahtuma saa jatkoa

Viisi Tähteä on nähnyt osan listasta, jossa luetellaan arvokkaimmat vintage-viinit, mutta ainoastaan Mouton Rothschild -viinin vuosiluku on toimituksen tiedossa.
Egon Muller-Scharzhof Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese, Saksa
Chateau Mouton-Rothschild 1945, Ranska
Joh. Jos. Prum Wehlener Sonnenuhr Riesling Trockenbeerenauslese, Saksa
Domaine Jean-Louis Chave Ermitage Cuvee Cathelin, Rhone, Ranska
Henri Jayer Echezeaux Grand Cru, Cote de Nuits, Ranska

Jos pop-up-viinibaari osoittautuu menestykseksi, STM:n hallitusneuvos Ismo Tuominen, joka on myös Suomen alkoholiasioiden edustaja EU:ssa ja virkatyönään alkoholilain kokonaisuudistuksen kirjoittaja, on hallituslähteiden mukaan halukas myymään oman kokoelmansa, joka on karttunut lähinnä Ruotsin laivoilla järjestetyissä viinihuutokaupoissa.

Facebook Comments

Comments are closed.