P

Palace on yhä paras ravintola – Brutaalibistro on Suomen oma ravintolatrendi

Helsinkiläinen Ravintola Palace on Suomen paras ravintola. Palace äänestettiin jo kolmannen kerran peräkkäin voittajaksi Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksessä. Seuraavina ovat helsinkiläiset BasBas, Savoy, Alexanderplats ja Grön. Vuoden ravintolahenkilö eli ”Ammattilaisten ammattilainen” on Michelin-tähtikokki ja ravintoloitsija Tommi Tuominen.

Keittiöpäällikkö Eero Vottosen johtama ravintola Palace pitää tiukasti paikkansa Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022 –äänestyksen kärjessä. Helsingin Etelärannassa sijaitseva fine dining -ravintola äänestettiin voittajaksi jo kolmannen kerran peräkkäin. Palace oli paras myös Paras Ruoka -kategoriassa.

Äänestykseen osallistui lähes 400 ravintola- ja ruoka-alojen ammattilaista ja vaikuttajaa eri puolilta maata. Listan tulokset julkistettiin Gastro Helsinki 2022 -messuilla Helsingin Messukeskuksessa keskiviikkona.

Vuosittaisen listan ja äänestyksen toteuttaa horeca-alojen media Viisi Tähteä. Pääkumppani on Helsingin Messukeskus. Muita yhteistyökumppaneita ovat FREX-perunat ja -kananmunat (Skabam Oy), Quandoo Finland ja Wihuri Metro-tukku.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listan ravintoloista yhä useampi on Helsingin ulkopuolelta.

Äänestyksessä seitsemän kärkisijaa menivät Helsinkiin. Toiseksi sijoittui BasBas ja kolmas oli Savoy. Seuraavina olivat Alexanderplats, Grön, Bardot ja Vinkkeli. Turkulainen Kaskis nousi kahdeksanneksi. Kymmenen kärkeen mahtuivat vielä Finnjävel Salonki & Sali ja Olo.

Koronamatkailu kotimaassa näkyy listalla. Ravintoloista 31 on Helsingistä ja 19 muualta maasta. Vuosi sitten pääkaupungin ulkopuolisia ravintoloita oli vain 14. Viime vuoden tapaan kuusi ravintolaa on Turusta ja kolme Tampereelta.

Kaukaisin ravintola etelästä katsottuna on jälleen Aanaar Inarista (27.) Pohjois-Suomen ravintoloista listalla ovat mukana ovensa keväällä sulkenut Ostroferia Oulusta (38.), Sky Kitchen & View Rovaniemeltä (43.) ja Tapio Posiolta (45.). Itä-Suomi palasi mukaan listalle, kun Savonlinnassa sijaitseva Hotelli Punkaharju äänestettiin 44:nneksi.

Suomen 50 Parhaan Ravintolan listalla on ravintoloita Espoosta, Helsingistä, Inarista, Kirkkonummelta, Porvoosta, Posiolta, Oulusta, Rovaniemeltä, Savonlinnasta, Tampereelta, Turusta ja Vaasasta.

Helsingin uudet kokeelliset ravintolat nousivat tukevasti 50 parhaan listalle.

Peräti kuusi Helsingin uutta ja innovatiivista ravintolaa nousi suoraan kärjen tuntumaan. Boulevard Bar & Seafood (16.), Bona Fide (17.), Mat Distrikt (18.), Luovuus kukkii kaaoksesta (22.), Brasa (24.) ja Ego (26) pudottivat listalta monta tuttua ja pitkään mukana ollutta ravintolaa.

Michelin-tähditetyt ravintolat eivät enää automaattisesti sieppaa listan Top 10 -sijoja. Tilalle ovat nousseet ns. bistronomiaa edustavat ravintolat.

”Määrällisesti suurin ilmiö listalla ovat bistro-brasserie-tyyppiset oman rahan ravintolat, joissa on matala kynnys, sesongin mukaiset raaka-aineet, käsityönä valmistettu ranskalais-pohjoismainen ruoka aasialaisvivahtein sekä oivaltava juomalista”, Viiden Tähden päätoimittaja Eeropekka Rislakki summaa.

Maailmalla trendi tunnetaan käsitteellä neo- eli uusbistro. Rislakin mukaan Suomessa on kuitenkin syntynyt oma trendi, joka on brutaalibistro.

”Tyyli syntyy rahanpuutteesta, jolloin sisustuksen estetiikka muuttuu konseptoiduksi niukkuudeksi ja rouheudeksi: kalusteet ja astiastot ovat kierrätettyjä, seinien rappaus lohkeilee tahallaan, vähäinen valaistus muuttuu tunnelmaksi jne. Mutta palvelu on lämmintä ja välitöntä ja ruoka kiinnostavaa ja hyvää”, Rislakki kiteyttää.

Ammattilaisten ammattilainen on alan puurtaja ja visionääri Tommi Tuominen.

Kolmannen kerran ääniä annettiin vuoden ravintolavaikuttajalle eli Ammattilaisten ammattilaiselle (kumppanina Helsingin Messukeskus). Hän on helsinkiläinen keittiöpäällikkö ja ravintoloitsija Tommi Tuominen, joka on Suomen ainoa kahdella eri ravintolalla, Demolla ja Finnjävelillä, Michelin-tähden kokannut taituri.

Äänestäjiltä kysyttiin ennakkoluulotonta ja idearikasta alan kehittäjää, joka luo hyvän pössiksen, joka välittyy myös asiakkaille, ja toimii alan esimerkkinä jakamalla oppeja ja asennetta. Tuominen nousi selvästi äänestäjien suosikiksi.

Lisäksi Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022 -listalla nousivat esille eri sarjat.

Paras Ruoka: Palace, Helsinki (kumppanina Frex-perunat ja -kananmunat)
Paras Tulokas: Boulevard Bar & Seafood, Helsinki (Quandoo Finland)
Paras Innovatiivinen ravintola: Nolla, Helsinki (Wihuri Metro-tukku)
Paras Palvelu: BasBas, Helsinki
Paras Tunnelma: BasBas, Helsinki
Paras Klassikko: Savoy
Paras Viinilista: Muru, Helsinki
Paras Olutlista: Nolla, Helsinki
Ammattilaisten ammattilainen: Tommi Tuominen (Messukeskus)

Horeca-alojen ammattilaiset antoivat äänensä.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022 perustuu ammattilaisten valtakunnalliseen äänestykseen, jossa näkemyksensä antavat ravintoloitsijat, keittiömestarit, salipuolen johtotehtävissä toimivat, juoma- ja ruoka-alojen ammattilaiset sekä mm. ravintola- ja ruokatoimittajat.

Listaus nostaa esiin ravintoloita ja niiden takana olevaa antaumuksellista työtä, tekeviä ihmisiä, ideoiden maailmaa, huippuosaamista, ruokakulttuuria, palvelua, bisnesosaamista, filosofiaa, kekseliäisyyttä sekä ravintoloiden design managementia.

Tuloksena on kuluttajaa tiukempi ravintolan konseptin, palvelun, ruoan ja juoman yhdistämisen, kokemuksen ja tunnelman arviointi.

Ravintolakohtaiset kommentit jokaisesta sijoille 1–50 sijoittuneesta ravitsemisliikkeestä on luettavissa VIiden Tähden verkkosivuilla www.viisitahtea.com.

Viisi Tähteä -verkkomedia julkistaa myös sijoille 51–100 sijoittuneet ravintolat. Ne ovat nähtävissä Viiden Tähden verkkosivuilla olevassa koosteartikkelissa.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022

1 Palace, Helsinki
2 BasBas, Helsinki
3 Savoy, Helsinki
4 Alexanderplats Brasserie & Pub, Helsinki
5 Grön, Helsinki
6 Bardot, Helsinki
7 Vinkkeli, Helsinki
8 Kaskis, Turku
9 Finnjävel Salonki & Sali, Helsinki
10 Olo, Helsinki

11 Kuurna, Helsinki
12 Inari, Helsinki
13 Muru, Helsinki
14 Demo, Helsinki
15 Nolla, Helsinki
16 Boulevard Bar & Seafood, Helsinki
17 Bona Fide, Helsinki
18 Mami, Turku
19 Mat Distrikt, Helsinki
20 Ora, Helsinki

21 C, Tampere
22 Luovuus kukkii kaaoksesta, Helsinki
23 Smör, Turku
24 Brasa, Helsinki
25 Nokka, Helsinki
26 Ego, Helsinki
27 Aanaar, Inari
28 Kakolanruusu, Turku
29 Kajo, Tampere

30 Wino, Helsinki
31 Wellamo, Helsinki
32 Ravinteli Huber, Tampere
33 Bistro O Mat Tapiola, Espoo
34 Fiasco?, Helsinki
35 Kosmos, Helsinki
36 Pastis, Helsinki
37 The Bull & The Firm, Helsinki
38 Ostroferia, Oulu
39 Hejm, Vaasa
40 Gastro Cafe Kallio, Helsinki

41 SicaPelle, Porvoo
42 Emo, Helsinki
43 Sky Kitchen & View, Rovaniemi
44 Hotelli Punkaharju, Savonlinna
45 Tapio, Posio
46 Tintå, Turku
47 Vår, Porvoo
48 Bistro O Mat Kirkkonummi
49 Latitude 25, Helsinki
50 NOOA, Turku

51-100

NOBI, Turku
Albina & Alexis, Helsinki
Hella ja Huone, Tampere
Lucy in the Sky, Espoo
Karu Izakaya, Turku
Gustav Kitchen & Bar, Rovaniemi
Carelia, Helsinki
Aito, Helsinki
Lily Lee, Helsinki
Meat District, Porvoo
60

LiV
Via Tribunali, Helsinki
Sake Bar & Izakaya, Helsinki
Young Hearts, Helsinki
Ragu, Helsinki
Ateljé Finne, Helsinki
Farang, Helsinki
Juurella, Seinäjoki
Paakari, Kangasala
Periscope, Tampere
70

Pöllöwaari, Jyväskylä
Plein, Helsinki
Paulette, Helsinki
Roster, Turku
Spis, Turku
Mikko Utter, Lohja
Rioni, Helsinki
Musta Lammas, Kuopio
W30, Helsinki
Filipof, Joensuu
80

Goose Pastabar, Helsinki
Kielo, Joensuu
Gastropub Mylly, Lahti
Gaijin, Helsinki
Nerå, Turku
Sergio’s, Turku
Tertin Kartano, Mikkeli
Boon Nam, Helsinki
Lehtovaara, Helsinki
Roux, Lahti
90

Oobu, Turku
Ravinteli Vintti, Hämeenlinna
Farouge, Helsinki
JJ’s BBQ, Salo
Skörd, Helsinki
Paisano, Helsinki
YLP! Tammisaari
E.Ekblom, Turku
Gösta, Mänttä-Vilppula
Koskivahti Sahanlahti Resort, Puumala

Facebook Comments