K

Ketä, Mitä, Hä? – Italiaan ja Ranskaan kallellaan oleva Fabrik on Tehtaankatu-ilmiön uusin tulokas

Ketä? Helsingin Eiran Tehtaankadun historiallisesti industrialistinen pääty muotoutuu parhaillaan kiinnostavaksi ravintolakeskittymäksi.
Fabrik, joka on avautunut Tehtaankadun ja Perämiehenkadun kulmataloon, on uusin tulokas BasBasin, BasBas & Staff Wine Barin, Sandron, ja mm. Il Bucatinon huudeille.

Fabrikin takana ovat pääosin Pasi Ryhänen, Jukka Pasanen ja Mathias Perini, mutta myös sähkömies Jorma Räsänen ja taustainvestori Tomi Siltamies.
Työnjako on selkeä: Ryhänen vastaa kuiteista ja henkilöstöstä, Pasanen sisustuksesta ja toteutuksesta, Perini keittiöstä ja ruoasta.

Viinit ovat Pasi Ryhäsen ja Mathias Perinin Italia-Ranska -maaottelun tulos.


Pasi Ryhänen oli 4-vuotias, kun hänen vanhempansa karistivat kotimaan pölyt. Siksi hän on asunut yli 30 vuotta Italiassa, lisäksi kymmenvuosia on kertynyt USA:ssa ja Lontoossa ennen asettumista takaisin Helsinkiin.
Ryhänen on opiskellut hospitality industriaa jenkkilässä ja aloittanut työuransa Karibialla. Fabrikin ohella hän tuo italialaisia elintarvikkeita horecan ja kaupan keskusliikkeiden tarpeisiin. Eka kosketus Helsingin ravintolaskeneen tapahtui Pjazzan perustamisen yhteydessä, jossa hän oli osakkaana ja käynnistäjänä.
Jukka Pasanen aloitti aikanaan Turusta ja hänet tunnetaan yli 70 ravintolan sisustusten toteuttajana kuten Café Carusel, Maxill, Ohrana ja mm. alkuperäisen Helmen alakerran baari sekä Korjaamon baarin eri vaiheet.
Moni pitkämuistisempi paikantaa Jukan ja hänen vaimonsa Tanja Jänicken (jolla hänelläkin on näppinsä Fabrikin sisustuksessa) omistajiksi Bulthaup-keittiöliikkeeseen, jonka tiloissa järjestettiin Jarmo Vähä-Savon vetämiä, Suomen ensimmäisiä kokkikurseja. Pjazzan toteutus toi Pasasen ja Ryhäsen kimppaan.
Mathias Perini on italialais-ranskalainen kokki, jonka tie Helsinkiin on vienyt Pariisin, Sveitsin ja Pietarin kautta. Ennen Fabrikia Perini on vaikuttanut mm. Luomossa ja Pure bistrossa.

Karolina Hannonen keittiöstä, terve vaan.

Keittiön ilmapiirissä vaikuttaa myös Karolina Hannonen, jonka tie Fabrikiin on kulkenut Lontoon ravintoloiden, Atelje Finnen, Kuurnan ja mm. Pure Bistron kautta.
Mathiaksen puoliso, Kämpin entinen patissööri Sonja Vikman puolestaan vastaa juureen tehdyistä leivistä ja muista leivonnaisten saloista (Eilisen leipä on kiintoisa annos listalla). Myös Pralina-suklaita loihtiva Petra Rofhök toteuttaa suklaaunelmansa Fabrikissa, joka selittää käsintehtyjen suklaiden tarjonnan listalla.
Mitä? Fabrik on italialais-ranskalainen, matalan kynnyksen kortteliravintola, jonka raaka-aineet tulevat Italiasta, Ranskasta ja osittain Suomesta.
Fabrikin yrttiviherseinä on syötävän vaikuttava.

Fabrikin taustaporukka uskoo hyvään makuun, Italian ja Ranskan klassikoihin, mutta myös vahvasti sesonkien vaihteluihin ja kokeiluihin. Vauhtia näyttää tulevan sekä Cucina Poverasta kuin fine diningista. HUOM! Fabrikissa fine tarkoittaa hyvää makua ja raaka-aineen arvostusta.
Viinit ovat samaten Italiasta ja Ranskasta. Baarin hanabisse on Ohranan tuotantoa.

Fabrik välttelee määrittely-yrityksiä. Konsepti on se, ettei sitä ole. Fabrik haluaa olla asiakkaitansa varten – siksi se on olemassa. Italia ja Ranska ovat sen kehykset.

Fabrikissa vannotaan, että asiakkaat luovat hengen ja tunnelman, ravintolan sielun. Asiakkaat, jotka voivat tulla nopeasti baariin, ottavat lasillisen ja pientä baaripurtavaa. Tai asiakkaat, joilla on koira tai perhe messissä, jotka viettävät arkea tai juhlaa pidemmällä kaavalla.

Hintataso on mallattu siten, että syöminen ulkona ei tyssää liksajakson osalta kertaan – tänne voi putkahtaa toistekin, useamminkin.  Tämä koskee myös laajan viinivalikoiman hinnoittelua, ja Fabrik on  hinta-laatu -suhteessa kaupungin edullista kärkeä. Luomua ja biodynaamista on joukossa reilusti. Kuten ruokapuolellakin, olematta luomuravintola.
Hä? Uutinen 1: Fabrikin kollektiivi avaa vuoden loppuun mennessä oman deli-kahvilan Tehtaankadulla pari ovea Fabrikista. Vain nimi puuttuu. Se odottaa ilmestystä kunnes joku osakkaista saa näyn aamuyön heräämisissä.
Uutinen 2: Fabrikin kollektiivi avaa osoitteessa Lönnrotinkatu 18, Kungfu Kithenin viereen enotekan. Katso nimiprosessi yllä…
Jotain täällä on menossa, sillä illan aikana Fabrikissa sai bongata pöydissä porukkaa, joilla on herkkä sormenpäätuntuma alan dynamiikkaan ja zeitgeistiin: BW-restaurantsin Tomi Björck, Hawaii-ravintoloiden tehoduo Ville Relander ja Richard McCormick, sekä Royal Ravintoloiden teejii Aku Vikström.

Teksti Eeropekka Rislakki / Kuvat Eeva Mela
Fabrik
Tehtaankatu 25, 00150 Helsinki
Avoinna: Ma-ti suljettu, ke-to 17-00, pe-la 17-02, su suljettu
Lounasta 18.9.2017 lähtien.
fabrikhelsinki.fi
Facebook
 

Facebook Comments