Vaikka saksalainen Wimdu sai vuonna 2011 jättimäisen 82 miljoonan euron rahoituksen, se ei ole koskaan noussut amerikkalaisen Airbnb:n kokoluokkaan. Syynä pidetään Euroopan lainsäädännön jäykkyyttä, joka on ollut rakenteellinen este jakamistalouden mukaisen vuokramajoituksen kasvulle. Aiemmin tänä vuonna Wimdu vähensi verkostostaan 60 työntekijää.
Molemmat eurooppalaiset jakamistalousyhtiöt Wimdu ja 9flats on perustettu vuonna 2011. Samana vuonna kuin Wimdu keräsi jättirahoituksen, 9flats joutui tyytymään 9 miljoonan euron ruiskeeseen, mutta nyt 9flats on ostanut Wimdun. Kauppahintaa ei ole julkistettu.
Wimdun suurin sijoittaja on ruotsalainen pääomasijoitusyhtiö Kinnevik, joka on myös mm. Zalandon ja Tele2:n takana.
Airbnb on maailman suurin hotelliketju
Kaupan tarkoituksena on yhdistää molempien yhtiöiden verkostot ja siten pärjätä kilpailussa jättiläiseksi kasvaneen Airbnb:n rinnalla. 9flats-Wimdun -liiton yhteinen asuntomäärä on 140 maassa noin 500 000, Airbnb:n verkostossa asuntoja on 190 maassa 2 miljoonaa.
Siten Airbnb on yöpymisten määrällä laskettuna maailman suurin hotelliketju, mutta jakamistalouden periaatteiden mukaisesti ilman omistusta kiinteistöihin, koska vuokrattavana ovat yksityiskodit.
Jakamistalouden määritelmänä pidetään hyödykkeiden vaihtoa, yhteiskäyttöä sekä tämän mahdollistamista.
Vuonna 2008 perustetun Airbnb:n arvioidaan olevan tällä hetkellä n. 30 miljardin dollarin arvoinen.
Facebook Comments