R

Ravintolaviikko antaa maukasta vauhtia Riian kulinaristiseen kesään

Maanantaina käynnistynyt kaksiviikkoinen Kesän Ravintolaviikko valaa uskoa, että Riian ravintolaelämä on toipunut hyvin maukkaaseen arkeen koronakriisin keskeltä. Kaupungin matkailutoimiston, LiveRigan, kokoamalla ja ideoimalla teemaviikolla on mukana 35 ravintolaa, joissa voi nauttia kolmen ruokalajin menun 20 tai 25 eurolla.

Suomalaisten suosimassa Riian 3 Pavāru -ravintolassa kävi maanantaina kuhina. Ravintola oli juuri avannut ovensa ensimmäistä kertaa koronakriisin jälkeen. Paikkoja laitettiin vielä lounasaikaan kuntoon ja keittiö valmistautui illalla käynnistyviin ravintolaviikkoihin.

”Olette toiset asiakkaat avaamisemme jälkeen. Itse asiassa teidän edellenne ehti suomalainen pariskunta. He joivat terassilla cokikset”, paljastaa Martiņš Sirmais, joka on yksi ravintolan omistajista ja Latvian tunnetuimmista kokeista.

Iloisesti hymyilevää Sirmaisia jännittää. Koronapandemia sulki Riian ravintolat maaliskuussa ja monet ovat siirtäneet uudelleen avaamista ravintolaviikoille heinäkuun alkuun.

”Olemme erittäin tyytyväisiä kaupungin matkailuviranomaisten kädenojennukseen järjestää ravintolaviikot juuri nyt. Sen ansiosta meillä on jo heti ensimmäisenä iltana varauskirja lähes täynnä. Uusia varauksia tulee koko ajan. Riian ravintolakesä alkaa tästä päivästä”, Sirmais hymyilee.

Martiņš Sirmais arvostaa, että kaupungin matkailutoimisto ja PR-päällikkö Anna Blaua vahdittavat teemaviikoilla Riian ravintoloiden paluuuta nornaaliin arkeen. Kuva:Andres Teiss.

LiveRiga järjestää ravintolaviikon kaksi kertaa vuodessa. Teemaviikko peruuntui koronaviruksen vuoksi viime maaliskuussa.

Matkailutoimistossa ryhdyttiin heti toimiin, kun tilanne koronan osalta alkoi helpottaa ja ravintolat ryhtyivät maaliskuun lopun sulkemisten jälkeen avaamaan taas oviaan.

”Olemme järjestäneet ravintolaviikkoja keväällä ja syksyllä jo useamman vuoden ajan. Tapahtumalla on tarkoitus tehdä parhaita ravintoloita ja niiden monipuolista tarjontaa tunnetuiksi sekä kaupunkilaisille että turisteille”, kertoo LiveRigan PR-päällikkö Anna Blaua.

Blaua on huojentunut, että nopeasti koottuun Summer Riga Restaurant Week -teemaviikkoon lähti mukaan jopa 35 ravintolaa. Mukana on fine diningia, uutta latvialaista ja eurooppalaista keittiöitä esitteleviä ravintoloita, pihvipaikkoja, kalaravintoloita, gastropubeja ja hotelleja.

Listalla on myös monien suomalaisten suosimien hotellien ravintoloita, kuten Elements (Tallink Hotel), Panorama (Radisson Blu Daugava), Stage 22 (Grand Hotel Kempiski), Niklāvs (Hesti Hotel Draugi), Snob Bar & Restaurant (Hotel Poet) ja Le Sommet (Bellevue Park Hotel).

”Ravintoloilla ei ole mahdollisuutta yhteismarkkinointiin. Heidän yhteen saattamisensa on meidän tehtävämme. Olemme ylpeitä Riian ravintoloista ja gastronomiasta. Paikallisella ruoalla on elintärkeä merkitys koko kaupungin matkailun kannalta”, Blaua tähdentää.

Alkuruoka viimeistellään pöydässä. kuva: Andres Teiss.

Ideana on, että kolmen ruokalajin kokonaisuus maksaa asiakkaalle 20 tai 25 euroa.

Jokainen mukana oleva ravintola on saanut rakentaa teemamenunsa kuten haluaa. Monilla ravintoloilla on mukana vegaaninen vaihtoehto. Joillakin on myös suunniteltuna valmiiksi kohtuuhintainen juomapaketti.

”Suomalaisille turisteille Riika on yhä edullinen kohde matkustaa. Ravintolaviikko avaa lompakolle ystävällisen mahdollisuuden tutustua Riian gastronomiaseen tarjontaan”, Blaua muistuttaa.

Martiņš Sirmais kertoo, että 3 Pavāru -ravintolan kampanjamenu on rakentunut kokonaisuudesta, jonka piti olla koronakevään tarjontana. Kantavana ideana on esitellä eri kausien makuja, jossa nyt korostuvat kesäsesongin tuoreet rakaa-aineet.

Uunituoretta porkkanaleipää. Kuva: Andes Teiss.

Ennen varsinaista menua ravintolalle ominaiseen tapaan Sirmais asettelee jokaisen eteen palaset voipaperia, joille hän levittää itse tehtyjä värikkäitä makusiirappeja ja kastikkeita. Niitä maistellaan pöytään tuodun vastaleivotun porkkanaleivän kanssa.

”Poimin aamulla leivässä käytetyt porkkanat käsin omalta tilaltamme ennen töihin lähtöä. Käytämme mahdollisimman paljon itse kasvattamiamme raaka-aineita”, Sirmais kertoo.

Kolmen menun kokonaisuudessa on tarjolla ankan-, kanan- ja viiriäisenmunia, Itämeren kilohailia, parsaa ja kuivattua tonnikalaa sekä oman puutarhan mansikoita, suklaata, piparminttua ja rakuunaa. Hinta on 25 euroa.

Martins Sirmais sanoo, että ravintolaviikko antaa lentävän lähdön koronan jälkeiseen ravintolakesään. Kuva: Andres Teiss.
Poimintoja Riian ravintolaviikolta

Kolonāde. Mūsu stāsti

Laiman kellon juuressa ja Vapauden muistomerkin vieressä sijaitseva Kolonāde edustaa modernia latvialaista keittiötä. Rennon ja tunnelmallisen ravintolan avonaisista ikkunoista ja terassilta avautuu avara näkymä viereiseen puistoon.

Menulla on tarjolla kevyesti suolattua makrillifileetä, savustettua naudan ulkofileetä tai grillattua munakoisoa sekä sitruunajäätelöä ja vaniljakeksejä. Menun on suunnitellut keittiömestari Ainārs Volodka. Hinta on 25 euroa.

Kolonāde. Mūsu stāsti -ravintola. Kuva: Andres Teiss.

Belgian Beer Café Bon Vivant

Vanhankaupungin reunalla, melko lähellä rautatieasemaa sijaitseva olutkahvila on tarjonnut laajan valikoiman aitoja belgialaisia oluita sekä belgiruokaa jo 12 vuoden ajan. Ravintola on oluen ystävien suosiossa. Signatuuriruokana on puolen metrin pituinen makkara, joka tarjoillaan tammilankulla.

Teemamenulla on savustettua lohta ja paahdettua sellerinjuurta, grillattua kevätkanaa, tattaria, papuja ja porkkanoita sekä vaahdotettua kermajuustoa, jäätelöä ja mustikoita. Hinta on 20 euroa.

Belgian Beer Café Bon Vivant. Kuva: Andres Teiss.

Easy Wine

Keskiaikaisen Pyhän Pietarin kirkon takana vanhassa kaupungissa sijaitseva, helposti lähestyttävä ja rento viinibaari. Sisään tullessa asiakas saa oman viinikortin, jota käyttämällä jokainen voi laskea itse viinin lasiinsa eri suuruisina annoksina.

Kolmen ruokalajin teemamenulla on mukana kermainen bouillabasse, pääruoaksi piikkikampelaa, maa-artisokkapyreetä ja valkosipulilla maustettua pinaattia sahrami-voikastikkeella sekä rommikakkua, mascarponea ja valkosuklaata tuoreilla marjoilla. Hinta on 20 euroa ja juomapaketti 5,85 euroa.

Easy Wine. Kuva: Andres Teiss.

Riga Summer Restaurant Week jatkuu sunnuntaihin 12. heinäkuuta asti. Kaikki menut ja ravintoloiden esittelyt yhteystietoineen ovat luettavissa englanniksi LiveRigan verkkosivuilla.

Kaikki mukana olevat ravintolat

25 euroa
Restaurant 3, Kalēju iela 3, restaurant3.lv
3 Pavāru Restorāns, Torņa iela 3pavari.lv
Dome, Miesnieku 4, zivjurestorans.lv
Entresol Mīlgrāvja iela 16
Forest, Raiņa bulvāris 21, restoransforest.lv
Garage Wine Bar, Elizabetes iela 83/85, vinabars.lv
Kaļķu Vārti, Jauniela 20, kalkuvarti.lv
Kolonāde. Mūsu stāsti, Brīvības bulvāris 26, kolonade.lv
Mio, Blaumaņa iela 15
St. Petrus, Skārņu iela 1, stpetrus-restaurant.com
Stage 22, Aspazijas bulvāris 22, kempinski.com

20 euroa
AC Lounge Hotel Riga, Dzirnavu iela 33, marriott.com
Annas Dārzs, Mūkusalas iela 44, facebook.com/AnnasDarzs
B Bārs Restorāns, Doma laukums 2, bbars.lv
Bon Vivant Belgian Beer Café, Mārstaļu iela 8, bon-vivant.lv
Čarlstons, Blaumaņa iela 38/40
Čemodāns Ģertrūdes iela 39-25, restoranscemodans.lv,
Duvel’s Gstro Pub, Meistaru iela 10/12, gastropubduvels.lv
Easy Wine, Audēju iela 4, easywine.lv
Elements Tallink Hotel Riga, Elizabetes 24, www.tallinkhotels.com
Ferma, Valkas iela 7, fermarestorans.lv
Hercogs, Balasta dambis 70, hercogi.lv
Key To Riga, Doma laukums 8a, key2riga.lv
Laivu Centrs, Krasta iela 7, restorans.laivucentrs.lv
Le Sommet Bellevue Park Hotel, Slokas iela 1, lesommet.lv
Mākslas muzeja restorāns, Jaņa Rozentāla laukums 1
Moltto Wine & Grill Restaurant, Ģertrūdes iela 20, makslasmuzejarestorans.lv
Neiburgs, Jauniela 25/27, neiburgs.com
Niklāvs Hestia Hotel Draugi, Mārstaļu iela 1, hestiahotels.com
Osta Restorans Ar Skatu, Matrožu iela 15, facebook.com/RestoransOSTA
Ozo, Mīlgrāvja iela 16, ozorestorans.lv
Panorama Restaurant & Bar, Kuģu iela 24, radissonhotels.com
Snob Bar & Restaurant, Raiņa bulvāris 5/6, grandpoet.semarahhotels.com
Steiku Haoss, Meistaru 25, steikuhaoss.lv
Tinto Wine Restaurant, Elizabetes iela 61, tinto.lv

CategoriesKansi Matkalla

Facebook Comments