N

Nyt se on tutkittu: Islanti on Euroopan vegaani- ja kasvisravintoloiden ykkönen – Suomi on sijalla 12

Moni haaveilee jo matkustamisesta ja rennoista ravintolakokemuksista. Mutta kun koronasta saadaan kenties yliote rokotusten myötä, ilmastonmuutoksen torjunta nousee takaisin puheen keskiöön. Sekä koronavirus että ilmastonmuutos kiertyvät osittain lihantuotantoon, joten esittelemme Euroopan vegaani- ja kasvisravintolatilanteen. Määrällisesti alan ravintoloiden osalta suhteessa väestöpohjaan ykkösenä on Islanti, toisena Portugali ja kolmantena Tšekki. Suomi on sijalla 12 kaikkiaan 79 vegaani- ja kasvisravintolalla. 

Tiedot perustuvat ajamalla ristiin kasvis- ja vegaaniravitoloiden erikoissivuston Happycow.net:in tiedot, Wikipedian ilmoittamat maakohtaiset väestömäärät sekä vegaanisen ravintolisäyhtiön dailymint.co:n kartan tiedot.

Islannin nousu ykkössijalle sekä Luxemburgin sijoitus viidenneksi ovat ensin pieni hämmästyksen aihe. Mutta suhteessa asukasmäärään ei siten tarvita kovinkaan suurta lukumäärää kasvisravintoloita: Islanti (342,300 asukasta ja 13 vegaani- ja kasvisravintolaa), Luxemburgin vastaavat tiedot ovat 632,174 asukasta / 12 ravintolaa.

Tšekin tasavalta kasvisruokalistan kolmantena on yllätys sekin, sillä ensimmäiseksi mieleen palautuvat Prahan ravintoloiden raskaat perinneliharuoat.

Annoskuva prahalaisen vegaanibistron Palo Verden valikoimista.

Toinen yllätys on se, että tšekkien 232 kasvisravintolasta noin 40 prosenttia on vegaanisia. Samaan aikaan tilastot osoittavat, että lihan kulutus on kasvanut Tšekissä vuoden 2020 kolmannella kvartaalilla viime vuoteen verrattuna 1,5 prosenttia ja maitotuotteiden kulutus lähes neljä prosenttia.

Sen sijaan Englannin sijoitus neljänneksi ei yllätä, sillä Englannilla on pitkä historia kasvisruoasta osana imperiumiaan. Ensimmäinen vegetaariyhdistys näki päivän valon vuonna 1809, ja ensimmäinen vegaaniyhdistys perustettiin vuonna 1944. Kaikkiaan vegaani- ja kasvisravintoloita saarivaltakunnassa on tätä kirjoittaessa 1477, joka on määrällisesti ylivoimaisesti eniten Euroopassa.

Euroopan vegaani- ja kasvisruokaravintoloiden määrä per miljoona asukasta:

Kartan lähde: dailymint.co 

Euroopan vegaani- ja kasvisruokaravintoloiden määrätaulukko per miljoona asukasta

Taulukot perustuvat Happycow.net -sivuston ja vegetaariravintola-appin tietoihin. 

Teksti Eeropekka Rislakki
Taulukot Heikki Kähkönen
Kannen kuva Kuori Food and Wine,
Hämeenkatu 8 20500 Turku

 

CategoriesKansi Matkalla

Facebook Comments