M

Michelin muuttaa toimintasääntöjä – Useiden maiden on maksettava 400 000 euron vuosimaksu

Tšekki on ensimmäinen maa, joka voi menettää Michelin-tähdellä palkitut ravintolat ja Bib Gourmand -maininnat, koska yksittäisten, pienempien maiden on nyt maksettava 400 000 euron vuosimaksu Michelinille. Myös Suomen matkailutoimiston, Visit Finlandin sekä Business Finlandin on varauduttava muutokseen.

Michelin pyrkii parhaillaan sopimuksiin Keski- ja Itä-Euroopan valtioiden ja kaupunkien matkailutoimistojen kanssa oppaiden rahoittamiseksi. (Tšekin tasavalta on osa historiallista Keski-Eurooppaa toisin kuin olemme mieltäneet neukkuaikojen takia. Toim. huom.).

Praha on ensimmäinen kaupunki, joka voi menettää paikkansa Michelin-kaupunkien luettelossa, sillä 400 000 euron maksuvaatimus on tullut yllätyksenä.

Matkailutoimistojen olisi maksettava maksu, joka on tšekkiläisen talouslehden, Seznam Zprávyn mukaan 10 miljoonaa Tšekin korunaa, eli noin 400 000 euroa vuodessa, kolmen vuoden sopimuksella. Lehden mukaan Tšekin matkailutoimisto empii asiassa, ja lopullinen päätös riippuu aluekehitysministeriöstä.

”On matkailun edun mukaista, että opas pysyy Tšekin tasavallassa. Tietenkin olemme virastona sitoutuneet tukemaan gastronomiaa, mutta en voi sanoa mitään muuta tällä hetkellä”, sanoi Tšekin matkailun johtaja Jan Herget talouslehti Seznam Zprávynin haastattelemana.

Useat maat, kuten Unkari ja Slovenia, ovat tiettävästi jo allekirjoittaneet sopimukset, mutta Tšekki epäröi edelleen.

Tšekissä on tällä hetkellä kaksi ravintolaa, joilla on yksi Michelin-tähti, ravintola Field ja La Degustation Bohême Bourgeoise sekä viisi Bib Gourmand -ravintolaa. Lisäksi Prahan opas suosittelee kaksikymmentä lisäkohdetta Prahan seudulla. Michelin ei ole vielä julkaissut vuoden 2022 kohteita Tšekin tasavallasta, koska myös edellinen vuosi on takautuvasti maksullinen.

”Opasmaksu asettaa julkaisussa esiintymisestä kiinnostuneet maat uuteen tilanteeseen. Jotkut Keski- ja Itä-Euroopan-alueen naapurimaamme ovat päättäneet maksaa siitä, toiset eivät. Aluekehitysministeriö arvioi edelleen tilannetta ja neuvottelee maksusta muiden ministeriöiden kanssa”, kommentoi aluekehitysministerin kabinetin viestintä- ja PR-päällikkö Petr Waleczko Seznam Zprávyn artikkelissa.

Kommentti:

Uutinen Guide Michelin muuttumisesta maksulliseksi jo osassa Eurooppaa herättää kysymyksiä. Lienee selvää, että jos Prahan ja Tšekin tasavallan kaltainen turismin kohde (lähes 40 miljoonaa turistia vuodessa, joista n. 7 miljoonaa Prahassa), pienemmät maa- ja kaupunkikohteet ovat paineen alla joutua vuosimaksujärjestelmään.

Näin ollen Baltian maat ovat lähialueellamme uuden tilanteen edessä, sillä Viron ensimmäinen opas julkistettiin viime vuonna, ja on odotettavissa, että Latvia ja Liettua ovat osa Baltian oppaan suunnitelmaa. Kysyttäessä opas ei ole vieras tavoite Latvian ja Liettuan valtioiden matkailuvirastoissa.

Myös Pietarin kaupungin tiedetään neuvotelleen oppaasta Moskovan oppaan ilmestymisen jälkeen 2021. Moskovan oppaan hinnaksi on huhuttu alan piireissä 6 miljoonaa dollaria. Myös Thaimaan ja Californian tiedetään maksaneen Michelinille miljoonaluokassa oppaan tulemisesta alueilleen. Parhaillaan huhutaan Michelinin saapumisesta Lähi-Idän alueelle.

Entä Michelin Guide Nordic Countries, jonka julkistaminen tapahtuu Turussa 12.6.2023? Ensimmäistä kertaa Suomessa.

Michelin ei ole tehnyt valintaansa pohjoismaisen oppaan julkistuspaikaksi hyvää hyvyyttään vaan korvausta vastaan, jonka Turun kaupunki on sitoutunut maksamaan.

Ravintolat, ruoka ja juoma ovat Turun matkailustrategian ytimessä, joten sopimus Michelinin kanssa on luonteva. Näin toimi myös mm. Norjan Stavanger vuosina 2021 ja 2022.

Michelin-sopimuksissa lienee korvauksen suhteen salassapitovelvoite, koska muutoin korvaussummat olisivat julkisesti tiedossa. Mutta The World’s 50 Best Restaurants -listan julkistuksen tiedetään maksaneen Antwerpenille arviolta 800 000 euroa. Kyse on kuitenkin huomattavasti suuremmasta tilaisuudesta verrattuna pohjoismaiseen oppaaseen.

Vaaditaanko myös Pohjoismailta jatkossa vuosimaksua? Se jää nähtäväksi.

Mutta jos Suomeen suuntautuneen turismin volyymi on n. 7 miljoonaa yöpymistä, ja Helsingin osuus siitä on 3 miljoonaa, niin Praha on verrokkina yli kaksi kertaa suurempi.

Jos kerran Prahaa vaaditaan maksajaksi, Helsinki ja Suomi Turkuineen ovat todennäköisesti risteyksessä. Lisäksi ruoka, juoma ja ravintolat sekä turismi osana palvelualoja eivät ole olleet ministeriöiden tai hallitusten agendalla mitenkään toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa, jossa sekä ministerit että kuningas antavat kasvonsa elintarvikeviennille ja ruokaturismille. Lisäksi Tukholma on tänä vuonna EU:n Euroopan Gastronominen Kaupunki.

Teksti Eeropekka Rislakki
Kuvat

CategoriesKansi Matkalla

Facebook Comments