L

Laivayhtiöt ovat viinikilpasilla – Viking Line esitteli uudet laivaviininsä

Viineistä on tullut keino nostaa laivayhtiöiden profiilia. Viinit ovat kiilanneet Viking Linen laivamyymälöiden myydyimmäksi kategoriaksi. Laivayhtiöiden viinikilpailu näkyy myös laivojen ravintoloiden menuissa.

Perinteisesti Viking Linen kilpailijaa eli entistä Silja Linea, nykyistä Tallink & Silja Linea, on pidetty ruoka- ja viinimatkailijan go to -varustamona. Tutuiksi ovat tulleet Helsinki–Tukholma-reitin Bon Vivant -ravintolat sekä viinibaarit, joista saa laseittain harvinaisiakin vuosikertaviinejä.

Viking Line on jo hyvän aikaa sitten haastanut kilpailijaansa, mutta omalla filosofiallaan. Master of Wine Essi Avellanin Viking Linen samppanjavalinnat sekä vuonna 2011 alkaneet samppanjaristeilyt olivat kenties ensimmäinen viite muutoksesta. Samppanjan suosio kertoi yhtiöille, että asiaan kannattaa panostaa.

Vuoden Kokki & Vuoden Tarjoilija -yhteistyötä

Sittemmin Viikkarilla on seurannut Vuoden Kokki & Vuoden Tarjoilija -yhteistyö, Viking Cinderellan yhteistyö Ruotsin kokkimaajoukkueen kanssa, Viking-laivojen ravintolamailman uusiminen sekä niihin panostaminen.

Uudet laivaviinit esiteltiin Vuoden Kokin 2022 Jonathan Slotten laatiman menun rinnalla. Viineistä kertoi Vuoden Tarjoilija 2022 Joonas Heino. Kuva Petri Pellinen.

Viikkarin esitellessä uudet laivaviinit painotettiin, kuinka oleellista on, että viinit ovat laadukkaita sekä samalla monikäyttöisiä, mutta myös rahan arvoisia.

Siinä missä kilpailija on usein panostanut pienempiin eriin sekä keskittänyt viinillisyyttään muutamaan laivaravintolaan, Vikingillä ajatellaan hyvien viinien kuuluvan kaikkialle. Pyritään siis siihen, että kaikilla Vikingin laivoilla ja jokaisessa ravintolassa on hyvä sekä laadukas viinivalikoima.

Laivan punaviini Defesa Do Esporão on Alejentosta Portugalista. Viini tarjottiin naudanfilee tatakin kanssa. Kuva: Petri Pellinen

Sen sijaan pienet, harvinaiset erät jyvitetään laivoille, joissa on varsinaiset À la carte -ravintolat. (Cinderella, Gabriella, Grace sekä Glory)

Mainioita viinivalintoja

Viinit esiteltiin Vuoden Kokin 2022 Jonathan Slotten laatiman menun rinnalla. Menusta etenkin naudanfilee ”tataki” jäi mieleen, kuten myös puolukkajälkiruoan ja Cavan mainio yhdistelmä. Viineistä oli kertomassa Vuoden Tarjoilija 2022 Joonas Heino.

Laivan uusi valkoviini on Neiss Riesling Trocken, Pfalz, Saksasta. Kuva: Petri Pellinen.

Laivan viineistä etenkin Weingut Neiss Riesling Trocken –valkoviini sekä Heredad Esporãon Defesa Do Esporão  -punaviini olivat kympin hintaisina oikein hyviä. Riesling oli raikas ja hedelmäinen sekä lajikkeelleen tyypillinen. Esporão taas tasapainoinen, sopivan mausteinen sekä pehmeätanniininen, joten kyseessä on varsin versatiili viini.

Laurent-Perrierin Brut L-P -samppanja oli hyvä, mutta turvallinen, kuten aina Grande Marque -samppanjat ovat. Suurten merkkien Brut-samppanjat ovat talojen käyntikortteja ja ne ovat vuodesta toiseen samanlaisia ja hyvin tasalaatuisia. I Heart Cavaa tyypillisempää Cavaa on vaikea hakea. Kevyt, raikas sekä sitrushedelmäinen ja kuin tehty kuumalle terassille keskelle La Ramblaa.

Vuoden Kokki 2022 menun Häränfilee Tataki ja karamellisoitua sipulia. Kuva: Viking Line, Tuukka Ervasti.

Laivojen viinilistat ovat hiukan perinteisiä, mutta listoilla on monia mainioita valintoja. Yhtenä nostona Vikingillä on Riku ja Anna Väänäsen Château Puybarbe Bordeaux -tilan laseittain myytävä vivahteikas sekä hieno Château Puybarbe Le Roc -punaviini. Reilulla kahdeksalla eurolla saa makumatkan Côtes de Bourgiin.

Suuruus on laivayhtiön mittakaava

On muistettava, että laivan myyntivolyymit asettavat aivan erilaisia vaatimuksia viineille kuin yksittäisen ravintolan tai maissa olevan ketjun kohdalla.

Vuoden Kokki 2022 menu: Haudutettua turskanseläkettä mustalla talvitryffelillä ja velouté-kastiketta. Kuva: Viking Line, Tuukka Ervasti.

Jo pelkästään yksittäisen tuotteen saaminen myyntikuntoon laivayhtiön data- sekä logistiikkaputkessa vie viikkoja, joten apro på -listauksille ei ole sijaa.

Joka tapauksessa viinipainotus näkyy listoilla sekä ravintoloissa, ja myynnillisesti laivoilla on onnistuttu, sillä laivamyymälöissä viinit ovat nousseet myydyimmäksi kategoriaksi ja viinimyynti on jatkuvassa kasvussa myös ravintoloissa.

Viinien tuoteryhmä on jatkanut kasvua Viking Linen kokonaismyynnissä. Valikoimaa päivitetään vuoden sesonkien mukaan ja syyskuussa on seuraava isompi valikoiman vaihto. 2022 oli ensimmäinen vuosi, kun ravintolassa viinien ja kuohuvien kokonaismyynti oli samalla tasolla oluen kanssa. Taulukko Viking Line.

Kokonaisuutena Viking Linen panostus niin viineihin kuin gastronomiseen yhteistyöhön eri kokki- sekä tarjoilija -organisaatioiden kanssa tekee hyvää laivayhtiöiden kilpailulle, edistää sekä ruoka- että viinikulttuurin kehittymistä ja ennen kaikkea laajentaa ruoka- ja viinimatkailijan valikoimaa. Reilut kymmenen vuotta sitten oli vain yksi valinta, nyt on toisin.

Teksti: Petri Pellinen
Kuvat: Viking Line ja Petri Pellinen

CategoriesMatkalla

Facebook Comments