K

Koronakriisi: Ravintola-ala on ihmeissään, mitä poikkeusolojen 10 hengen kokoontumisrajoitus tarkoittaa käytännössä

Suomen hallitus ja presidentti Sauli Niinistö ovat todenneet, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot. Siksi rajoitetaan julkiset kokoontumiset 10 henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla. Matkailu- ja ravintola-alalla ihmetellään, saavatko ravintolat ja kahvilat olla auki vai pitääkö ovet sulkea välittömästi.

Hallituksen rajoittamistoimet ovat voimassa 13. huhtikuuta asti. Lopullinen päätösvalta voimaantulosta on eduskunnalla, joka päättää tiistaina, tulevatko valtioneuvoston asetuksen lisävaltuudet käyttöön kokonaan tai osittain.

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan tulkinnan mukaan mukaan kokoontumisrajoitus ei koske ravintoloita. Näin ollen jopa tuhansien ravintoloiden ja kahviloiden ei tarvitsisi sulkea oviaan. 

Aluehallintovirastot ryhtyvät valmistelemaan hallituksen suosituksen mukaisia päätöksiä välittömästi. AVI tiedottaa asiasta lisää tiistaina.

”Pyrimme myös mahdollisimman nopeasti vastaamaan useimmin kysyttyihin kysymyksiin verkkosivujemme kautta”, AVIn verkkosivulla kerrotaan.

MaRan uutiskirje jäsenyrityksilleen.

Hallituksen tiedotustilaisuudesta puuttui mm. elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.), jonka tehtävänä olisi vastata, mitä poikkeusolojen määrittelemä kokoontumisen rajoittaminen enintään 10 ihmiseen tarkoittaa sekä palvelualojen että teollisten yritysten kannalta.

Hallitus päätti myös erilaisista tukitoimista, joilla rahoitetaan kriisistä kärsivien yritysten toimintaa. Hallituksen sopima tukipaketti on tässä vaiheessa yhteensä 5 miljardia euroa. Se jakautisi mm. seuraavasti.

– Varaudutaan kaksinkertaistamaan pk-yritysten kotimaan rahoitus Finnveran kautta 2 miljardista eurosta 4,2 miljardiin.
– Yritysten rahoituspäätökset saadaan jopa kolmessa – neljässä päivässä.
Finnveran ja pankkien yhteistyönä valmistellaan toimenpiteitä yritysten rahoituksen sujuvoittamiseksi.
Business Finlandin kautta tukea muun muassa luoville aloille ja matkailuun 30 milj. euroa.
– Ely-keskusten kautta myönnettävä elinkeinorahoitus (de minimis) pk-yrityksille. Suunnataan erityisesti palvelualojen, mutta myös tarpeen mukaan kaikkien toimialojen vaikutusten hallintaan, 50 miljoonaa euroa.
– Tukien maksatuksia nopeutetaan.
– Tukea yrittäjien neuvontaan ja jaksamisen edistämiseen, 0,5 miljoonaa euroa.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) on päättänyt kolmen kohdan toimenpidekokonaisuudesta työmarkkinoiden toiminnan turvaamiseksi.

Ministeri Tuula Haatainen on asettanut ministeriöiden, viranomaisten ja työelämän osapuolista koostuvan työryhmän, jolta odotetaan nopeita esityksiä. Lisäksi työmarkkinajärjestöt valmistelevat esityksiä yhteistoimintalain soveltamisesta koronavirustilanteessa ja työehtosopimusten kriisilausekkeiden käyttömahdollisuuksista. Lisäksi ministeriössä on käynnistetty virkatyönä työoikeudellisia lainsäädäntötoimia.

”Koronaviruksen vaikutukset heijastuvat niin pieniin kioskiyrittäjiin kuin suuriin pörssiyhtiöihin. Olemme jo nähneet, ja tulemme näkemään lisää, lomautuksia ja myöhemmin myös irtisanomisia. Pelkästään yritysten rahoituksen turvaaminen ei riitä. Tarvitsemme toimia myös työmarkkinoilla”, Haatainen toteaa.

Haatainen on käynnistänyt valmistelun yhteistoimintalain soveltamisen laajentamisesta yleissitovassa kentässä sekä määräaikaisen työntekijän lomauttamisen mahdollistamisesta. Muutokset on tarkoitus viedä läpi nopeassa aikataulussa.

”Odotan työmarkkinajärjestöiltä esityksiä tämän viikon kuluessa yhteistoimintalain soveltamisesta koronavirustilanteessa ja työehtosopimusten kriisilausekkeiden käyttömahdollisuuksista. On tärkeää, että poikkeuksellisessa tilanteessa voidaan toimia mahdollisimman kevyellä menettelyllä”, Haatainen toteaa.

CategoriesKansi

Facebook Comments