B

BasBas päätyi vegaanien somemyllyn kohteeksi – poliitikot kinastelevat vegaanien oikeuksista ravintolassa

Helsinkiläinen kärkiravintola Baskeri & Basso on joutunut vegaanien ja kasvissyöjien höykytyksen kohteeksi sosiaalisessa mediassa. Kohu sai alkunsa Helsingin vihreiden kaupunginvaltuutetun Kaisa Hernbergin Facebook-päivityksestä, jonka mukaan BasBas ei kaipaa vegaaneja asiakkaakseen.

Kaupunginvaltuutettu Kaisa Hernberg kirjoittaa Facebookissa syntymäpäiväkäynnistään Baskeri & Bassossa, ja poistuneensa ravintolasta raskaasti pettyneenä. Hernbergin mielestä BasBasin ruoka oli maukasta, mutta annokset olivat ”tyyliä kaalinpala etikassa ja pari parsaa soosin kanssa”. Hernbergille jäi kolmen annoksen jälkeen edelleen kova nälkä.

”Annoin tarjoilijalle tästä palautetta, ja hän totesi, etteivät he oikeastaan halua vegaaneja asiakkaiksi. Käski kertoa kavereillekin. Että nyt sitten kerroin. Vegaanit, älkää menkö Baskeri & Bassoon”, Hernberg huomauttaa Facebookissa.

Kaisa Hernbergin julkinen Facebook-päivitys, jossa hän kehottaa vegaaneja boikotoimaan BasBasia.

Kaisa Hernberg on Vihreän liiton puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja ja entinen puoluesihteeri. Hän oli myös ehdolla eduskuntavaaleissa, mutta ei tullut valituksi.

Osa Kaisa Hernbergin Facebook-kavereista on päättänyt ryhtyä boikotoimaan BasBasia.

”En olisi uskonut, että Helsingissä 2019 on ravintola jolle vegaanien raha ei kelpaa. Terveiset meni perille, kiitos”, kiteyttää orastavan boikotin Liettuan-ystävien Rozentals-seuran puheenjohtaja Linda Praulina.

Kaisa Hernberg on Helsingin vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja ja vegaani. Kuva Wikipedia.

Keskusteluun oman panoksen antaa myös opetus- ja kulttuuriministeriön opetusneuvos Matti Kajaste. Hän kirjoittaa omassa viestissään, että ravintola-alan ammattilaisten joukossa vallitsee epäluulo kasvissyöjiä kohtaan:

”Pintaa raaputtamalla todella monesta kokista ja ravintola-alan työntekijästä kuoriutuu hyvin penseästi kasvissyöjiin suhtautuvia. Siitä puhutaan ’meidän kesken’, ymmärtäen että ’ne’ on sitten oikean ruoan päälle ymmärtämättömiä jne. Tietenkään ei kaikki, mutta väittäisin tämän liittyvän johonkin mystiseen macho-kokki-imagoon, jota jotkut hiljaa hellivät”, koulutuksen asiantuntijanakin tunnettu Kajaste kirjoittaa.

Helsingin vihreiden varapuheenjohtaja Milo Toivonen puolestaan sekottaa kansanedustaja Mikko Kärnän (kesk.)  mukaan soppaan.

”Mitäs helvettiä. Onko heillä joku kärnämäinen antimainos-asenne että jos ollaan kusipäitä vegaaneille niin se tuo lisää lihansyöjiä asiakkaiksi?”, vihreiden Milo Toivonen kirjoittaa tuohtuneena.

Mikko Kärnä puolestaan ihmettelee omassa vastauksessaan, että mikä asiassa on ongelma, sillä eihän hänkään mene vegaaniravintolaan tilatakseen ulkofileepihvin.

”Jos haluan mennä syömään, en minä mene vegaani- tai kasvisravintolaan ja ala nillittämään, että ei kannata lihansyöjän mennä kun eivät selvästi halua lihansyöjiä asiakkaikseen”, Kärnä täräyttää.

Baskeri & Basso Bistron ravintoloitsija Nicolas Thieullon pitämässä kiitospuheenvuoroa, kun BasBas sai vuoden 2019 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksen kakkossijan lisäksi kunniamaininnat kahdessa kategoriassa: Paras Palvelu ja Paras Tunnelma. Kuva Andres Teiss.

BasBasin ravintoloitsija Nicolas Niki Thieulonille Helsingin vihreiden kunnallispoliitikon Kaisa Hernbergin reaktio tuli yllätyksenä. Thieulon oli eilen illalla tapahtuman aikaan työvuorossa, mutta pöytä ei kuulunut hänen alueeseensa. Tilanteen jälkeen hän kylläkin ihmetteli, mihin kyseisen pöydän tarjoilija oli kadonnut.

Tarjoilija löytyi itkuisena ravintolan takatiloista.

”Asiakkaat olivat ilmaisseet tyytymättömyytensä tavalla, joka on rutinoituneellekin tarjoilijalle kova paikka”, Thieullon kertoo.

”Olen hyvin pahoillani. Tietenkin erityisesti asiakkaiden puolesta, mutta myös tarjoilijamme puolesta. Tämä on hyvin erikoislaatuinen tilanne, joka on yllättänyt täysin”, Nicolas Thieullon sanoo.

Yllättävää syntyneessä kohussa on se, että BasBas on ravintola, joka saa palvelusta enemmän kehuja kuin mikään toinen ravintola Suomessa. Kahtena viimeisenä vuonna BasBas on saanut 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksessä (sija 3 viime vuonna, tänä vuonna sija 2) myös kunniamaininnan Paras Palvelu.

”Jostakin syystä olemme saaneet mainintoja esimerkiksi Trip Advisorissa, että olemme vegaaniystävällinen ravintola. Nyt on varmaan käynyt niin, että hehkutus luo isoja odotuksia, josta seuraa pettymys, koska me emme ole vegaaniravintola”, Thieullon selvittää.

BasBasin alati elävällä listalla on 6 alkuruokaa, 2 väliruokaa ja 3 pääruokaa plus jälkkärit. Mikään näistä ei ole vegaaninen.

”Me pyrimme tekemään vegaaneille lähtökohdistamme vegaanisia annoksia. Eilen tarjoamamme vegaaniset vaihtoehdot, joita oli kuusi, eivät olleet asiakkaan mieleen, ja he päätyivät kolmeen vegaaniseen versioon alkuruoista. Tästä jäi heille nälkä ja pettymys, koska mieleisiä vaihtoehtoja ei ollut heille enempää. Listamme on muutenkin suppea ja se on kaiken lähtökohta. Tilanne on kuitenkin se, että meidän on laskutettava kokonaisuudesta, koska keittiömme tekee ylimääräistä työtä normaalilistaamme verrattuna. Ylimääräinen työ ei ole alennuksen peruste”, Nicolas Thieullon huomauttaa.

”Olen saanut lukea Facebookista Kaisa Hernbergin näkemyksen tilanteesta tarjoilijan kanssa. Ei ole mahdollista, että kokenut tarjoilijamme olisi sanonut, että vegaanit eivät ole tervetulleita ja olisi käskenyt kertomaan asiakkaan kavereillekin näin. Vaikka olemme työssämme itsevarmoja, emme ole ylimielisiä.”

”Tilanne osoittaa, kuinka kinkkinen asia on. On eri asia olla vegaaniystävällinen ravintola kuin vegaaniravintola.”

”Me emme ole vegaaniravintola, mutta pyrimme olemaan vegaaniystävällinen. Oletan, että asia on ravintoloissa yleisemminkin näin, eikä voi olla niin, että vegaanit varaavat itselleen kaikki oikeudet, ja ravintoloilla ei ole oikeutta omiin lähtökohtiin. Tätä ei pidä ymmärtää niin, että vegaanit eivät olisi tervetulleita meille. Tietenkin ovat”, Nicolas Thieullon päättää.

Teksti Eeropekka Rislakki ja Heikki Kähkönen
Kannen kuva Kaapo Kamu / Baskeri & Basso

 

CategoriesKansi

Facebook Comments