Monen Tukholman-kävijän tutun, Fotografiska-valokuvamuseon avautuminen myös Tallinnaan ei tarkoita vain maailman luokan näyttelyitä, vaan myös huipputason ravintola on oleellinen osa museokokemusta. Tukholman museon ravintolalla on Michelin-tähti. Tallinnan Fotografiska pyrkii samalle tasolle, ja sen vetäjänä on Peeter Pihel, joka on viimeksi työskennellyt kahden tähden Fävikenissä Ruotsin Järpenissä.
Fotografiskan avautuminen Tallinnaan Telliskiven alueelle on pienoinen yllätys, vaikka alue on ns. luovien alojen keskus Virossa, sillä aiemmin yksityisesti rahoitetun museon omistajat, veljekset Jan ja Per Broman ovat julkistaneet uusiksi avauksiksi Lontoon, Shanghain ja New Yorkin.
Vanhoista teollisuusrakennuksista koostuvalla Telliskivi Creative City -alueella on jo ennestään runsaasti ravintoloita ja baareja. Museorakennusta vastapäätä on toiminut jo vuosia lähinnä virolaiseen dokumenttivalokuvaukseen keskittynyt Johan Kuus Dokumenttikuvagalleria. Kuus oli virolaissyntyinen, Etelä-Afrikassa asunut, maailmalla nimeä saanut dokumenttikuvaaja, jonka kuva-arkiston ympärille galleria on syntynyt.
Tallinnan Fotografiskan ravintola, baari ja kahvila syntyvät korkean rakennuksen ylimpään kerrokseen ja katolle rakennetaan lasiseinäinen paviljonki, josta aukeaa upea näköala vanhaan Tallinnaan.
Peeter Pihel on Viron tunnetuimpia keittiömestareita ja hänet muistetaan aiemmin mm. Muhun saarella sijaitsevan Pädasten kartanohotellin ravintola Alexanderin vetäjänä. Ravintola sijoittui Viron 50 Parasta Ravintolaa -listauksessa sijalle 1 useana vuonna peräkkäin. Viime vuodet Peeter Pihel on työskennellyt Magnus Nilssonin kahden tähden Fävikenissä, Järpenissä Pohjois-Ruotsissa.
Peeter Pihel määrittelee Tallinnan museon ravintolan konseptia seuraavasti:
”Museo on valokuvataiteen, ihmisten, designin, musiikin ja ruoan risteys ja kohtauspaikka. Ravintola noudattaa kestävien nautintojen filosofiaa, joka sekoittaa huippumaut sesongin mukaisiin raaka-aineisiin ja ruoan valmistuksen tekniikoihin, jotka korostavat raaka-aineiden kestävän kehityksen mukaista hyödyntämistä ja zero waste -ajattelua.”
Pihel tunnetaan kokkina, joka on kestävän kehityksen ja luonnon tasapainon hakemisen pioneeri. Jo Alexander-ravintolassa Pihel loi oman version Pohjoisesta Keittiöstä etsimällä ja hyödyntämällä Itämeren alueen saarien tarjoamia raaka-aineita sekä villivihanneksia ja -yrttejä. Ravintolalla oli myös omat kasvihuoneet ja puutarhat.
Pihelin tyyliä luonnehtii luontoyhteys, innovatiivisuus ja luovuus. Asiakkaan näkökulmasta kiitollista on se, että visualisuudestaan huolimatta annosten kärkenä on aina maku.
Näillä näkymin New Yorkin Fotografiska avautuu syksyllä, Lontoo ensi vuonna. Tallinnan Fotografiskan avajaispäiväksi on ilmoitettu 19. kesäkuuta. Tilaa näyttelyille Tallinnassa on saman verran kuin Tukholmassakin.
Museossa on myös myymälä, jossa on myynnissä valokuvakirjoja, julisteita sekä museon tuottamia, valokuvataiteilijoiden signeeraamia ja numeroimia valokuvasarjoja.
Tallinnan Fotografiska on Tukholman museon franchising-haara. Tallinnan hankkeen takana ovat Margit Aasmäe, Maarja Loorents, Rain Tamm ja Peeter Pihel.
Tarkoituksena on omien näyttelyiden lisäksi kierrättää Fotografiska Tukholman kokoamia näyttelyitä museoverkostossa. Vuosien varrella Tukholman museossa on nähty yli 200 näyttelyä tekijöiltä kuten Annie Leibovitz, David La Chapelle., Irving Penn, Helmut Newton, Sarah Moon, Nick Brandt, Eleanor Coppola ja mm. Andres Serrano. Nykyään Fotografiskan näyttelytuottajana toimii aiemmin Helsingin Taidemuseon ja Kiasman sekä Ruotsin Nationalmuseumin johtajana ollut Berndt Arell.
Teksti Eeropekka Rislakki
Kuvat Fotografiska Tallinn / Salto Architects, ja Peeter Pihel
Facebook Comments