P

Poliisi tutkii – viinitastingien hukatut pelisäännöt ovat johtamassa syyteharkintaan

Helsingin poliisi epäilee viinitastingyrittäjää alkoholirikoksesta. Tutkinta on poikkeuksellinen sekä toiminnan keston pituuden että toimintatavan takia. Epäilty on jo ainakin 10 vuoden ajan järjestänyt poliisin mukaan pääasiassa samassa tilassa maistatustilaisuuksia eri teemoin ilman anniskelulupaa. Tieto rikostutkinnasta on herättänyt kummastusta viinialan ammattilaisten keskuudessa, pelataanko alalla kaksilla säännöillä.

Mukaan tastingyrittäjän maistatuksiin on mahtunut noin 15 henkilöä kerralla korvausta vastaan (50-70 € / henkilö). Tapahtumia on myös markkinoitu aktiivisesti sosiaalisessa mediassa. Hintaan on kuulunut luento, viinit sekä pieni ruoka-annos.

”Epäilty on myöntänyt teonkuvauksen, mutta kiistänyt rikoksen”, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Pekka Seppälä kertoo.

Rikoskomisario Pekka Seppälän mukaan epäilty rikos on alkoholianniskeluun liittyvä, sillä ilman anniskelulupaa alkoholia ei saa myydä, oli se sitten osana tastingiä tai cateringtapahtumaa.

Toiminnan vuosia jatkuneen keston takia luvattomien viinitastingien epäilty rikoshyöty on kymmenissä tuhansissa euroissa.

Alkoholilaissa sanotaan näin: ”Alkoholijuoman anniskelulla tarkoitetaan alkoholijuoman myyntiä nautittavaksi myyjän hallitsemissa tiloissa tai myyjän järjestämässä valvonnassa.” (AlkoL 3 §)

”Kyseisen henkilön olisi pitänyt hankkia tilapäinen anniskelulupa tapahtumaan tai pyytää asiakkaita hankkimaan itse maistatettavat viinit esimerkiksi Alkosta”, rikoskomisario Seppälä sanoo.

Viinien maistattaminen tai viiniluentojen pitäminen ja niistä laskuttaminen ei ole sinänsä laitonta, mutta alkoholin myyminen tai välittäminen rahaa vastaan on anniskeluluvan varaista.

Asiakkaiden itse hankkimia viinejä saa maistattaa ja niistä luennoida. Asiakkaan on hankittava viinit itse joko Alkosta, tilaamalla tuottajalta (maksamalla verot) tai ostamalla verkkokaupasta, joka maksaa alkoholiverot Suomeen.

Mikäli maistatetaan tilaisuuden järjestäjän omia (oman yrityksen) viinejä, tapahtumaan on hankittava tilapäinen anniskelulupa.

Poliisin mukaan esitutkinnan valmistuttua luvattomat viinitastingit menevät syyttäjälle syyteharkintaan nimikkeellä törkeä alkoholirikos.

Oheisessa linkissä on lisätietoa anniskeluluvan hankkimisesta.

Viinitasting-asiasta kirjoitti ensimmäisenä Iltalehti.

Teksti Petri Pellinen
Kuvat Pixabay: pääkuva Monica Volpin, Dirk Wohlrabe

 

 

CategoriesYleinen

Facebook Comments