H

Humalariski, holhous ja pussaaminen – eduskunta kävi värikkään keskustelun ravintoloiden avaamisesta

Suomalaisissa ravintoloissa piilee humalariski. Turvavälit unohtuvat yökerhoissa. Baarien vessoista uhkaa tulla viruslinkoja. Kahviloiden ja ravintoloiden avaaminen kesäkuun alussa herätti kansanedustaja käyttämään värikästä kieltä tiistaina eduskunnan lähetekeskustelussa.

Eduskunta pui tiistaina yli kolme tuntia hallituksen esitystä tartuntalain väliaikaisesta muuttamisesta, jolla ravintolat saavat avata jälleen ovensa kesäkuun alusta. Esityksessä aukioloaika on rajattu klo 6–23 ja anniskelu olisi sallittua klo 9–22.

Istuntosalissa oli paikalla kourallinen kansanedustajia koronaetäisyyksien ja muiden syiden vuoksi, mutta se ei estänyt keskustelua. Kysymyksiin oli vastaamassa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

Viihdearvoltaan ravintola- ja alkoholiasiat ovat eduskunnan parasta antia. Monilla kansanedustajilla elää yhä vankkumattomana perusajatuksena, että suomalainen menee ravintolaan vain ryyppäämään. Ja mitä myöhäisemmäksi ilta menee, sitä varmemmin pyritään väkisin toisen ihmisen iholle ja sen alle.

Tuttuun tapaan hallituspuolueet pitivät lakiesitystä hyvänä ja puolustivat sen perusteita. Oppositiopuolueista kokoomus puuttui esityksen holhoamistarpeeseen. Perussuomalaisia kiinnostivat lähikontaktit baareissa ja yökerhoissa. Ohessa on otteita käytetyistä puheenvuoroista.

Eduskunnan kuppilassa noudatetaan turvavälejä. Kuva: Kimmo Brandt.

”Ravintola on paikka, jonne mennään tapaamaan ihmisiä, tanssimaan ja vähän vaikka pussailemaankin”, Sheikki Laakso, ps.

”Ravintolat ovat olleet tunnetusti viruslinkoja, mikä osittain ilmeisesti johtuu siitä, että juovuksissa turvavälit tahtovat unohtua ja ihmiset menevät helposti toistensa iholle”, Päivi Räsänen, kd.

”Ihmiset pussailevat baarissa, vaikka alkoholia ei myytäisi kello kymmenen jälkeen, ja ihmiset pussailevat varsinkin ennen kello kymmentä, jos tietävät baarien menevän kiinni kello yksitoista”, Sebastian Tynkkynen, ps.

”Voin sanoa, että jutustelussa on tietysti haastetta sen turvavälin pitämisessä ja tanssilattialla jonkinlaisessa tanssissa se ehkä voi onnistua — siinä pussaamisessa se on sitten jo haasteellisempaa”,  Sari Tanus, kd.

”Ravintolassa on vaara, että mennään ihon alle. Se on totta. Oikeastaan voisi sanoa, että se on tarkoituskin – ainakin minun ravintola-aikanani, kun kävin aikoinaan siellä.. Tietysti sillähän se syntyvyyskin Suomessa nousee”, Sheikki Laakso, ps.

Päivi Räsänen oli jälleen yksi ahkerimmista keskustelijoista ravintola-asioissa. Kuva: Mauri Ratilainen.

”Myöhäinen aika ravintoloiden osalta vain valitettavasti – myös tutkijoiden näkökulmasta – tuottaa humalariskejä. Ja kyllä eduskunnassa täytyy myös tämä asia ymmärtää”, ministeri Krista Kiuru, sd.

”On sekä kokemusperäisesti että tutkitusti tiedossa se, että suomalaisten humalahakuinen alkoholinkäyttö keskittyy nimenomaan yöaikaan”, Päivi Räsänen, kd.

”Anniskelun päättymisessä kello 22 kuultaa vahva kieltolain henki. Suomen kansa ja ravintolat eivät tarvitse yhtään enempää holhousta”, Jaana Pelkonen, kok.

”Hallituksen esityksestä tulee holhoamisolo: ei luoteta ihmiseen, ei luoteta asiakkaaseen, ei ravintoloitsijaan, ei ravintolan työntekijöihin. Ravintola-ala tietyllä tavalla jopa demonisoidaan ryyppytouhuksi”, Ville Kaunisto, kok.

”Anniskelun rajoittaminen kello 22:een kuulostaa mielivaltaiselta ja keinotekoiselta kansalle nukkumaanmenoajan laittamiselta”, Jani Mäkelä, ps.

”Mikä tekee alkoholin nauttimisesta turvallista ennen Kymmenen Uutisia, mutta Kymmenen Uutisten aikana se muuttuu viruslingoksi?”, Sinuhe Wallinheimo, kok.

Hallituksen mielestä baareissa turvavälit unohtuvat. Kuva: Pixabay.

”Kyllä ravintolat ympäri maailmaa ovat olleet näiden tautiryppäiden alkajia – eivät yksistään, mutta on selvää näyttöä siitä, että ravintolat voivat olla pahimmillaan myös koronalinkoja”, ministeri Krista Kiuru, sd.

”Annetaan niiden yökerhojen olla edelleen kiinni, koska todennäköisesti ravintolat on juuri se ala, mistä niin sanotusti se koronalinko lähtee, jos lähtee (välihuuto Mika Niikko: Karaokebaarista!)”, Sheikki Laakso, ps.

”Ravintolat eivät tartuta tautia, vaan ihmiset”, Mats Löfström, r.

”Ravintola-alalla on edessä pitkä kuiva kesä”, Atte Harjanne, vihr.

”Toivotaan yhdessä lämmintä intiaanikesää ja sitä, että on kylmää juomaa ja janoisia asiakkaita Suomen terasseille”, Mikko Kärnä. kesk.

”Ravintoloita on monentyyppisiä. Jos menemme kotikylääni Korsoon, jossa on toistakymmentä kuppilaa, niin voidaan hyvinkin arvailla, mitä siellä tapahtuu varsinkin iltasella, kun meno yltyy”, Mika Niikko, ps.

”Onko millään tavalla ohjeistettu näitä ravintolayrittäjiä, ettei wc-tiloista muodostu varsinaisia viruslinkoja, koska monessa ravintolassahan ne ovat varsin pienet?”, Veijo Niemi ps.

”Kysyttiin vessojen siisteydestä ravintoloissa, se on tämän piirissä. Suunnitelmassa pitää huolehtia myös siitä, että pinnat pysyvät puhtaina. Se koskee myös vessoja”, ministeri Krista Kiuru, sd.

Terassit avaavat ovensa kesäkuun alussa. Kuva: Heikki Kähkönen.

Facebook Comments