A

Alkoholin verkkokauppa kehittyy vauhdilla EU:ssa, Suomessa kinataan etämyynnin tulkinnoista

Italialainen Campari Group ostaa 49 prosentin osuuden alkoholiverkkokauppa Tannicosta 23.4 miljoonalla eurolla. Campari Group voi kasvattaa omistustaan 100 prosenttiin saakka. Tannico ei toimita alkoholeja Suomeen, joten STM:ssä, Valvirassa, Avissa ja Alkossa voidaan nukkua vielä tovi monopolinsuojelu-unta. Saamaan aikaan EU:ssa kehitetään yhteistä verkkokaupan valmisteveroperinnän uudistusta, joka valvottaa jatkossa monia.

Siinä missä muualla vannotaan verkkokaupan tulevaisuuteen myös alkoholien osalta, Suomessa hangoitellaan vastaan. Perjantaina 5.6.2020 Panimoliiton puheenjohtaja Riikka Pakarinen antoi ymmärtää Twitterissä, että etämyynti on laitonta / kiellettyä.

Ostaminen etämyyntiä harjoittavista verkkokaupoista ei ole alkoholilaissa kielletty ja yleisen käytännön mukaan, mikä laissa ei ole kiellettyä, on sallittua. Siksi monet verkkokaupat toimittavat Suomeenkin juomia.

Valviran lakimies Kristiina Mäkeläinen toteaa, että asia on tulkinnanvarainen. Näkemys on, että etämyynti ei ole sallittua, mutta se on tulkinta. Asiaan ei saada selvyyttä muutoin kuin joko lainsäädännön muutoksella tai oikeuskäytäntöjen kautta.

Samaan aikaan EU:ssa on valmisteilla valmisteveroperinnän uudistus, joka on tarkoitus ulottaa verkkokauppaan. Tämä viimeistään vie pohjan etämyynnin kieltoväitteiltä. Tarkoitus on, että alkoholin valmisteveroperintä toimisi verkkokaupassa automaationa ja järjestelmän pitäisi olla käytössä puolentoista vuoden sisällä. Viimeistään tuolloin saadaan etämyyntisaagaan selvyys.

Teksti ja pääkuva Petri Pellinen

CategoriesYleinen

Facebook Comments