STM:n ja THL:n torstaina julkistama seurantaraportti kertoo, että koronaviruksen aiheuttaman epidemian kiihtymisestä on nähtävissä useita merkkejä. Tartunnan lähde on yhä useammin tuntematon. Vastoin julkisuudessa esitettyjä väitteitä, ravintolat eivät toimi erityisinä tartunta- ja altistumiskeskuksina.
THL:n seurantaraportin mukaan uusien COVID-19-tapausten määrä on Suomessa noussut viime viikkojen aikana valtakunnallisesti ja yhä useamman sairaanhoitopiirin alueella.
Ilmaantuvuuden nousu, positiivisten näytteiden kasvanut määrä, vaikeutuva tartunnanlähteiden jäljitys ja jatkotartuntojen yleistyminen ennakoivat siirtymistä epidemian kiihtymisvaiheeseen. Ilmaantuvuusluku on noussut THLn mukaan noussut jo 15,5:een.
Kaikista tapauksista noin puolet on todettu alle 30-vuotiailla. Nuoret aikuiset ovat tartunnoissa huomattavasti useammin edustettuina kuin viime keväänä.
”Nuorten aikuisten tartunnat ovat yliedustettuina, mm. baarit ja opiskelijajuhlat sekä muu vapaa-ajan toiminta ovat toimineet tartuntojen lähteinä. Tästä pitäisi jokaisen tehdä johtopäätökset, miten itse toimii julkisilla paikoilla”, STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki toteaa.
Viranomaiset suosittavat maskien käyttöä kaikissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.
Näitä ovat erityisesti joukkoliikennevälineet sekä mm. kaupat, kauppakeskukset, postit, pankit, kirjastot, konsertit, elokuvateatterit, kirkot ja muut uskonnolliset tilaisuudet sekä huvipuistot, museot ja galleriat.
Torjunnan tehostamiseksi on erittäin tärkeää, että ihmiset noudattavat viranomaisten antamia suosituksia riittävistä etäisyyksistä, hygieniaohjeista, maskien käytöstä, etätöiden tekemisestä sekä vapaa-ajan tapahtumiin osallistumisista.
Kasvomaskeja tulisi käyttää aina joukkoliikenteessä ja takseissa sekä julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset yläkoulusta alkaen.
Tartunnan lähde on yhä useammin tuntematon. Ravintolat eivät aiheuta enempää tartuntariskejä kuin muut yleiset paikat.
THL:n raportin mukaan viime viikkoina kotimaasta peräisin olevat tartuntaryppäät ja joukkoaltistumiset ovat johtaneet jatkotartuntoihin. Joukkotartunnat osoittavat, että koronavirus tarttuu pidemmässä lähikontaktissa tehokkaasti.
”Kouluun, päiväkotiin, töihin tai harrastuksiin ei pidä lähteä oireisena. Tartuntoja voi tehokkaasti ehkäistä välttämällä lähikontakteja muihin ihmisiin ja huolehtimalla käsihygieniasta”, raportissa ohjeistetaan.
Viikolla 38 tartunnanlähde jäi epäselväksi noin 44 prosentissa tapauksista. Tartuntoja on tapahtunut muun muassa perhepiirissä, harrastustoiminnassa, oppilaitoksissa ja yksityistilaisuuksissa. Taustatiedot perustuvat 12 sairaanhoitopiirin ja Helsingin kaupungin ilmoittamiin tietoihin, joissa on mukana yli 200 tapauksen taustatiedot.
Facebook Comments