L

Lue Venäjältä lähteneiden ravintola-alan ammattilaisten kirjeet, miksi he lähtivät, ja mitä he nyt tekevät

Venäläinen ravintola-ala on kokenut jättimäisen aivo-, osaamis- ja käsiparivuodon siitä lähtien, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan. Tuhannet ammattilaiset ovat lähteneet maasta. Erityisesti kato on käynyt ravintoloista, jotka ylsivät sekä kansainvälisten oppaiden ja listojen että venäläisten listausten kärkeen. Alla olevien kirjeiden kirjoittajat ovat Pietarista ja joukossa on suomalaisillekin kokeille tuttuja tekijöitä.

Kokit ja ravintoloitsijat, jotka lähtivät ympäri maailmaa sodan alettua kahdeksan kuukautta sitten, kertoivat pietarilaiselle MarketMedialle omista kokemuksistaan, miten lähtöpäätös syntyi ja miten he ovat asettuneet uusissa kotimaissaan, ja mikä odottaa heidän Venäjältä vielä lähteviä kollegoitaan ulkomailla.

Kirjeet ovat ainutlaatuinen tilaisuus kurkata, millaisia ajatuksia Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan aiheuttaa venäläisissä, ja ovat hyvä muistutus siitä, että kyse ei ole turistiviisumeilla shoppaamaan lähteneistä. Siten Suomessa vallitseva ajatus venäläisten kollektiivisesta syyllisyydestä on yksinkertaistettu ongelman ratkaisu.

Venäjä on liukunut viimeisen 20 vuoden aikana kohti fasistista diktatuuria, mutta lakeja säätämällä.

Myös demokratian kulisseja on ylläpidetty, mutta aikoihin ei ole ollut vapaita vaaleja, joissa olisi voinut vaikuttaa. Synkkää kehitystä ovat vahvistaneet länsimaisten poliitikkojen ja yritysjohtajien halu katsoa läpi sormien, vaikka kansalaisoikeuksia on loukattu ja väkivaltakoneisto on vahvistunut – kunhan kauppa käy ja omat taloudelliset edut toteutuvat.

Suomalaista lukijaa saattaa hämätä, että kirjeissä ei käytetä sanaa sota, mutta on huomioitava, että Venäjän uusien lakien perusteella ns. sotilaallisen erikoisoperaation kutsumista sodaksi tai armeijan häpäiseminen voi tuoda 7-15 vuoden vankeustuomion sekä julistamisen ulkomaiseksi agentiksi.

On kuitenkin mahdollista, että Venäjältä lähteneet käyttävät tapahtumista oikeita käsitteitä, mutta venäläinen media voi käyttää vain kiertoilmaisuja.

Sergei Fokin
Fokin on monien suomalaisten kokkien tuntema keittiöpäällikkö, joka vastasi ECLIPSE Classic -ravintolasta, Pietarissa. ECLIPSE oli merkittävien ravintolalistausten kärjessä ja vahvin Michelin-tähtiehdokas, jos opas olisi Moskovan lanseerauksen jälkeen tullut Pietariin.

Fokinin kumppani ECLIPSE:ssä oli kiinteistösijoittaja Artem Gudchenko, jonka georgialainen ravintolaketju Askaneli laajenee tilanteen vuoksi Venäjän ulkopuolelle yhteistyössä Georgian suurimman viinibrändin Gocha Chkhaidzen omistajan kanssa. Seuraavat aluevaltaukset ovat Kazakstanin Almaty sekä Dubai, johon on sodan alkamisen jälkeen muuttanut n. 600 000 venäjää äidinkielenään puhuvaa.

Sergei Fokin on nykyisin Sri Lankassa, ja hän avaa samaan aikaan useampia ravintoloita:

Sergei Fokin: ”Olin viime talvena lomalla Sri Lankassa, ja palattuani Venäjälle helmikuussa tapahtui tunnettu asia ja 2-3 viikon kuluessa kävi selväksi, että kansainväliset ravintola-arviointilistaukset ja -oppaat lähtivät Venäjältä. (24.2.2022 Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan – toim. huom.).

Viimeiset 3-4 vuotta – riippumatta siitä, kuinka typerältä se kuulostaa – olen työskennellyt Michelin-tähden saavuttamiseksi. Erikoisoperaation alkamisen jälkeen puhuimme Eclipse-ravintolan perustajien ja sijoittajien kanssa suunnitelmistamme, ja kävi selväksi, että toisen ravintolan avaamisessa, jota minun myös piti johtaa, ei ole mitään järkeä.

”Venäjällä pysyminen sellaisen hankkeen vuoksi, jonka konseptia ei enää tarvita nykyisissä olosuhteissa, oli outoa.”

Siksi perheeni ja minä päätimme muuttaa. Lisäksi emme tue kaikkea, mitä tapahtui, mitä tapahtuu nyt ja valitettavasti tapahtuu jatkossa. Siksi sekä taloudellisen että fyysisen turvallisuuden vuoksi päätimme muuttaa.

Mutta miksi Sri Lanka? Tarkastelimme monia maita ja valitsimme tämän suunnan, koska täällä voi nopeasti ja helposti laillistaa ja aloittaa erittäin matalalla kynnyksellä liiketoiminnan – ravintolan avaaminen maksaa kymmenesosan Venäjään verrattuna – ja mikä tärkeintä, markkinat ovat täysin tyhjät. Turisteja on valtavasti, mutta järkeviä ravintoloita ei ole.

Se, mitä tapahtui helmikuun lopussa ja maaliskuun alussa, oli vaikeaa, (24.2. Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan – toim. huom.) mutta useimpien mielestä asiat tapahtuivat jossakin kaukana, näytti siltä, että tämä ei vaikuttaisi meihin paljoa ja kaikkeen ympärillä. Valitettavasti me kaikki ajattelemme näin tällaisissa puitteissa.

”Se, mitä nyt on tapahtunut, avaa ymmärryksen: kaikki, häkki sulkeutuu. Lähitulevaisuudessa ei ole enää mahdollisuutta lähteä. En edes tiedä, mitä tässä pitää enää selitellä.”

Me kaikki opiskelimme koulussa näistä asioista, luimme kirjoista, katselimme elokuvia, mutta kukaan ei osannut olettaa, että meidän aikakaudellamme tämä olisi edes mahdollista. Joten tietysti tämä on katastrofi, jolla on syvällisiä seurauksia myös omalle maallemme.

Alusta alkaen meillä oli sanat ”yksisuuntainen lippu”, jota emme tietenkään sanoneet ääneen. Halusimme vain lähteä kokeilemaan jotain uutta, luomaan yrityksen, joka tuo passiivisia tuloja; näkemään maailmaa ja näyttämään sen pojalleni, kuinka asiat voivat olla.

Pietarissa minulla oli 24/7 -työ ja ajattelin, että niin sen pitää olla. Mutta asuttuani uudessa paikassa 2-3 kuukautta tajusin, että kaipasin nuoremman poikani kanssa elämistä: kuulla ensimmäiset sanat, nähdä ensimmäiset askeleet. Ja nyt voin sanoa luottavaisin mielin, että aloin elää itseni ja perheeni vuoksi. Ja vasta sen jälkeen tulee työ.

”Emme aio palata Venäjälle, koska se, mitä tapahtuu, ei takaa turvallisuutta.”

Kun lähdin Sri Lankaan, olin jo valmistautunut. Kävin läpi kaiken etukäteen ollessani vielä Venäjällä: mitä pitää tehdä, mitä ottaa mukaan, kuinka paljon rahaa pitää olla jne. Etenimme tietoisesti, järkevästi. Ja sen, mitä suunnittelimme, sen toteutimme. Täällä tapaa ihmisiä, joilla on liiketoimintaa. Se auttaa.

Sopeutuminen sujui hyvin, keskimmäinen poikani meni kouluun täällä ensimmäistä kertaa. Lopulta aloin tuntea eläväni. Et vain uppoa työhön, vaan voit nauttia siitä, mitä teet. Täällä on superilmasto: ympäri vuoden 30 astetta, jatkuva aurinko.

Ilmasto on hieman tukkoinen, koska ilman kosteus on 90%, mutta jos teet oikean päiväohjelman, kaikki on melko mukavaa. Nyt herään aamulla klo 5.30, vien pienet kouluun, menen salille, sitten töihin ja kuumimpana aikana – yhdestä kolmeen – olen kotona tai töissä ilmastoiduissa työskentelytiloissa.

”Kaikki liiketoimintaan liittyvä – kaikki odotukset toteutuivat. Tämä on ensimmäinen kerta, kun rakennan projektia yksin.”

Tietysti minulla on arkkitehti ja kumppani, mutta lasin, tiilien, pöytien ja tuolien valitseminen on minulle uutta. Varsinkin täällä, missä ei ole suurta valikoimaa. Keräsimme lasitiiliä lähes koko saaren eteläosasta. Jostain sai ostettua kolme, jostain 15, jostain 20 kappaletta.

Täällä on oma fiilis, omat kuviot, joita on mielenkiintoista käydä läpi. Täällä ei käytetä metallia, kaikki on tehty sementistä tai betonista. Tarkoitan, että on paljon säätämistä. Normaalisti, kun haluat musiikintoistolaitteet, soitat tuttuun firmaan, ja se tekee kaiken yhdessä päivässä, mutta täällä voi kestää viikon tai kaksi.

”Kun tuli ilmoitus osittaisesta mobilisaatiosta, en kyennyt lähtemään kotoa kahteen päivään. Kyllä, olen kaukana, mutta huolet ystävistäni ja työtovereistani ahdistavat minua.”

Lähetin viestin, että hei kaverit, jos olette valmiita tulemaan, autan kaikessa. Kolme henkilöä saapui heti yhden päivän aikana. Seuraavien 3-5 päivän sisällä saapui 10 lisää. En ehkä pysty palkkaamaan kaikkia, mutta olen ehdottomasti valmis neuvomaan ja auttamaan työnhaussa Sri Lankassa, sillä avasin useita yrityksiä, joten voin auttaa työviisumeissa ja yritän järjestää mahdollisimman paljon apua. Voit yhä ottaa minuun yhteyttä sosiaalisissa verkostoissa.

Herätkää, kaikki mitä pelkäsimme, on jo tapahtunut, joten ota lusikka kauniiseen käteen ja varmista, että perheesi on turvassa. Ala miettiä itseäsi!

Tässä tilanteessa olisi typerää sanoa, että katuisin jotain. Vaikka tätä tilannetta ei olisi olemassa, en katuisi, koska tämä on uusi kokemus. Lähestyin tietoisesti maan valintaa ja tulevaa polkuani. Minulla on suunnitelma. Tiedän, mitä tapahtuu kahden vuoden kuluttua. Se, missä olemme viiden vuoden kuluttua, on jo joitain luonnoksia, mitä haluamme saavuttaa.”

Aleksandr Zatulivetrov aka. Zatul Alex
Zatulivetrov toimi aiemmin johtajana Restoran Myzhenaty -ketjussa sekä veti graffitteemaista ibaaria Parazita kusok Sticker BAR:ia Pietarissa.
Nykyisin Zatulivetrovilla on oma White Sand Ark resort, sekä La Gusta beach bar & restaurant diani beach, Koh Rong -saarella, Kambodžassa.
Zatulivetrov kutsuu Kambodžan hotelliprojektiaan Arkiksi, sillä se on monen muunkin elämän uusi alku.

Aleksandr Zatulivetrov: ”Voidaan sanoa, että muuttoni alkupiste oli Kenia. Kaikki alkoi kuten on tavallista. Ihmistä ohjaa joko muisti tai intohimo. Afrikka oli ikuinen intohimoni. Mutta intohimon takana ei tietenkään ollut mitään, ja muisti auttoi. Muisto elämäni parhaista vuosista ovat niitä, jotka vietin Kambodžassa vuosina 2016-19. Se oli huoletonta aikaa, asioinnin helppoutta, yrittäjyyden periaatteiden samankaltaisuutta Kambodžassa ja Venäjällä.

Siksi vastaus, kun pinnalla oli kysymys, minne mennä. Keniasta jäi muistoksi asukaskortti, harmitus varastetusta puhelimesta ja jatkuva hokeminen ”ei koskaan enää”.

Miksi lähdin? No, koska tuli selväksi, että asiat pahenevat. Muistan, että ensimmäinen sitkeä haluni muuttaa syntyi jo silloin, kun tupakointikielto astui voimaan ravintoloissa. En tiedä miksi, mutta silloin tajusin, että maailma oli mennyt pieleen. Ei voi olla niin yksinkertaista, että muutamassa päivässä voidaan pyyhkiä tuhansien ihmisten työ. Valtion oli noudatettava uusia pelisääntöjä, ja se vain pyyhki jalkansa ylitseni.

”Tietenkin aloin tehdä lähtöä maasta, kun isänmaallisten vetoomusten aalto, venäläisen hengen nostattaminen jne. alkoivat. Kaikki muistutti jalkapallojoukkueen fanien isänmaallisuutta.”

Kaikki tapahtui TV-ruudun kautta – alueiden valtaaminen, kenraalien bravuuripuheet, luettelo kaapatuista / tuhotuista vastustajan aseista – se on vastustaja, ei vihollinen. Sohvalla istuen on mukava sairastua.

Kaikki muuttui 21. päivänä syyskuuta, jolloin osittainen liikekannallepano julistettiin. Jokainen koti haisi TODELLISELTA… Erityinen sotilasoperaatio tapahtui kaukana, mutta oli jo melko konkreettinen. Siksi niiden ihmisten määrä, jotka haluavat työskennellä Arkissa (Zatulivetrov kutsuu Kambodžan hotelliprojektiaan Arkiksi – toim. huom.) viimeisten viikkojen aikana, on kasvanut uuteen suuruusluokkaan.

Minulle tämä ei ole ensimmäinen ”yksisuuntainen lippu”. Aiemmat ovat olleet Kambodža ja Thaimaa, Sotši ja Kenia, ja nyt taas Kambodža… Tarvittiin vain yksi sysäys. Kuka olisi arvannut… vaikka minun on myönnettävä ymmärtäneeni, että tilanne muuttuisi dramaattisesti syksyllä. Ja juuri niin tapahtui.

”Ensimmäinen viikko muuton jälkeen oli luultavasti elämäni pahin.”

Olin tuomari itselleni: asunto oli kauhea, veden ja sähkön puute (ja siksi sivilisaation yksinkertaisimmat ja tutuimmat edut kuten jääkaappi, liesi, ilmastointi puuttuivat).

Plus lähellä ei ollut ainuttakaan maanmiestäni, kumppania, henkilöä, johon voit luottaa. Kolmen päivän ajan ystävieni psyykkaamisen ja neuvojen perusteella suostuttelin itseäni luopumaan kaikesta.

Opin ja testasin päätöksenteon teorioita epävarmuuden alla ja piirsin Descartesin koordinaation mukaisia neliöitä ja kuutioita (René Descartes oli ranskalainen filosofi ja matemaatikko, jonka mukaan ”Kuinka kukaan voi tietää, että kaikki, mukaan lukien itse, on todella olemassa sen sijaan, että se olisi jonkinlainen unelma tai fantasmi?”. – toim. huom.).

Kaikki sanoivat, että sinun on unohdettava kaikki. Mutta sitten…

En edes muista, milloin murtuma tapahtui, viikkoa myöhemmin luultavasti. Ostin kaasulieden, vedenkeittimen, söin aamiaisen ensimmäistä kertaa kotona. Vuokrasin moottoripyörän, matkustin saaren ympäri. Ja yhtäkkiä tajusin, että halusin ”minun” rantani. Se siitä.

Hotellin korjaustyöt alkoivat, aika alkoi lentää. Jokainen pieni ongelma, joka näyttää näkymättömältä tällä saarella, muuttuu globaaliksi, usein ratkaisemattomaksi tehtäväksi. Toissa päivänä rakennusmiehet tulivat viimein työskentelemään kanssani.

Arvaa, mitä pyysin heitä tuomaan? Ei, ei purkkia Pietarin ilmaa tai sänkiparranajokonetta. He toivat kolme laatikkoa erikokoisia Sormat-tappeja, perhossiivillä varustettuja muttereita ja työkalun metallipintojen puhdistamiseen!

”Minusta tuli arvostettu hahmo saarella. Paikalliset rakentajat katsoivat yllättyneinä ja varoen gyprokin tappeja, löivät yläfemman ja sanoivat toisilleen: ’Vau, jotkut tietävät, miten elää!'”

Nyt on syntiä valittaa – minulla on luultavasti saaren paras bungalow. Ei kooltaan (vain 25 metriä), mutta laitteiden osalta vastaavaa ei ole – on pesukone, nelikammioinen jääkaappi (käytetään Japanissa), suihku, jossa on trooppinen kastelukannu, tallelokero ja kaiutinjärjestelmä (jota todellakin käytetään). On myös uuni, grilli, savustamo, riisinkeitin ja liesi. Olen iloinen.

Vaikeudet pysyivät, mutta ne eivät ole niin kriittisiä. Jos sinulla ei ole aikaa laittaa asiakirjoja ilmatiiviiseen pussiin – huomenna ne peittyvät valkoisella sammalella. Mutta vaikeinta on olla ilman äidin tekemää ruokaa. Se on hirvittävä piina. Useita kertoja minulle on lähetetty äidiltä tinapurkkeja, joissa on murokeksejä. Pidän niitä kuin pankissa erityistä tilaisuutta varten. Kuten tohtori Livesey piti Treasure Islandilla palan juustoa nuuskalaatikossaan, pidän samalla tavalla äidin keksejä. (Treasure Island eli Aarresaari on Robert Louis Stevensonin seikkailuromaani vuodelta 1883, josta Walt Disney -yhtiö tuotti ensimmäisen elokuvasoinnin vuonna 1950 – toim. huom.).

”Olenko tyytyväinen? Tietenkin olen. Ei, en piiloudu mahdolliselta kutsunnalta, mutta se, mitä Venäjällä nyt tapahtuu, ei sovi tietoisuuteeni, joten tämä saari on paras paikka olla tulematta hulluksi.”

Eräänä päivänä satuin näkemään Youtubesta Okhlobystinin esityksen Punaisella torilla; vanha kummajainen ja entinen satanisti. (Juri Okhlobystin on suosittu näyttelijä, asekeräilijä ja putinisti, jolla on pappistausta ja avoimen fasistiset ihanteet – toim. huom.).

Kuunnelkaa, riippumatta siitä, mitä sanotaan, tämä on HULLUUTTA! Joten halusin huutaa raivoavalle väkijoukolle: Tulkaa järkiinne, sillä häpeätte tätä kaikkea myöhemmin! ”Goida”-huutoja… Elämme surrealismissa. (Goida tarkoittaa käskyä välittömään toimintaan, ja sanaa huudatettiin Putinin järjestämässä kansanjuhlan yleisössä: Juri Okhlobystinin huutamisen mukaan Ukrainan erikoisoperaatiota ”pitää kutsua pyhäksi sodaksi! Pyhäksi sodaksi! Me kaipaamme tällaisia sotahuutoja nyt! Goida, veljet ja sisaret, goida!”. Lisäksi goida on lähellä sanaa voina, joka tarkoittaa sotaa – toim. huom.).

”Niille, jotka lähtevät nyt maasta, voin sanoa yhden asian – jos luulet, että erikoisoperaatio ei koske sinua, lähde, äläkä kuuntele ketään. Kaikkien oma kotimaa on sisällämme.”

Missä minun kotimaani on? Olen syntynyt Bakussa. Kun olin 17-vuotias, pakenimme, koska meistä tuli siellä vieraita. Venäjällä minua tai monia kaltaisiani pakolaisia ei otettu avosylin vastaan. Olimme vieraita myös Venäjällä. Kaikki asiakirjani olivat jääneet Bakuun. Entä sitten? Missä hän on, kotimaani? Mistä voin tietää, koska todellinen kotimaani varastettiin, ja Kremlissä kunnioitetut tuhosivat sen. Minulle isänmaa on rakas. Missä tahansa se onkin.

Sellaisina hetkinä mieleeni tuli kohtaus suuren Danelian ansaitsemattomasti unohdetusta Passi-elokuvasta. (Georgy Danelia on vuonna 2019 kuollut neuvosto- ja Venäjän ajan kuulu elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja. Tragikoominen Passi-elokuva on Neuvostoliitto-Ranska-Israel-Itävalta -yhteistuotanto vuodelta 1990 – toim. huom.)

Elokuvan päähenkilönä on Merab, joka joutuu vieraassa maassa vankilaan, ja löytää itsensä ensin sellistä, jossa on hurskas muslimi. Mutta tilannetta ymmärtämättä hän puhuu sellitoverilleen ”shalomille” ja saa häneltä sarjan iskuja. Hänet siirretään juutalaiseen selliin, jossa valitettavasti Merab, joka on oppinut katkerasta kokemuksesta, julistaa äänekkäästi ”Allahu Akbar”. Rangaistus seuraa välittömästi. Seuraavassa sellissä näkyy pelkästään Merab. Epätoivoissaan hän piirtää jotain seinälle. Emme ymmärrä, mitä hän tarkalleen kirjoittaa, mutta sitten kamera näyttää Merabin jerusalemilaisen vankilan seinälle kirjoittaman kirjoituksen. ”Kunnia КПСС:lle”. (КПСС = KPSS, suomeksi NKP eli Neuvostoliiton kommunistinen puolue, toim. huom.).

”Jos olen tehnyt jotakin hyödyllistä elämässäni – ja mikä tärkeintä, ajoissa, saavutukseni on khmerien arkki, hotellini. Kävi ilmi, että olenkin visionääri.”

Hotellissamme on bungaloweja, joissa on kaikki, mitä tarvitset normaaliin, hiljaiseen ja rauhalliseen elämään kuten Internet, keittiö, paikka etätyöhön. Autamme työviisumien kanssa, anomme työlupia, autamme avaamaan tilejä paikallisissa pankeissa.

Kambodža on yksi uskollisimmista maista ulkomaisille työntekijöille. Lisäksi meillä on työpaikkoja tarjolla arkissa. Etsimme teknikoita, sähköasentajia, kokkeja, baarimikkoja, tarjoilijoita ja rakennustyöntekijöitä. Ja myös valokuvaajat, joogaopettajat ja markkinoijat ovat tervetulleita. Täällä on työtä kaikille. Palkka ei ole suuri. Mutta se on palkka! Ja sitten on mangoja, ananaksia, valkoista hiekkaa, merta. Ja rauhallista. Jo tämä on riittävä korvauspaketti.”

Misha Orlov
Mihail Orlovin lopullinen läpilyönti Pietarin ravintolakentän tähtenä tapahtui yökerho Club Oneginin avauduttua 1990-luvun lopussa (Eugene Onegin on Aleksander Pushkinin klassikkohahmo, ns. tarpeeton mies, turhan joukon edustaja, dandy, joka on ylimielinen, itsekäs ja maailmaan väsynyt kyynikko).

Kaikkiaan Orlovilla on 30 vuoden kokemus ravintoloista ja Pietarin yöelämästä, ja hänen ohjauksessaan on syntynyt kymmeniä ravintoloita, klubeja ja yökerhoja – toiset jättimenestyksiä, toiset lyhytikäisiä.

Krimillä Jaltassa Orlovin suunnitteleman BarFlyn kaksi asiakasta kuoli elokuussa 2014. He kiipesivät humalassa DJ-koppiin, mutta kaatuivat lavan taakse, jossa oli maadoittamaton sähköjohto. Kuolinsyy oli sähköisku. Oikeudellisesti Orlovilla ei ollut mitään tekemistä BarFlyn omistuksen tai toiminnan kanssa, mutta oikeus katsoi, että hän vastasi onnettomuudesta ja edessä oli kolmen vuoden vankeustuomio. Tuomion julistuksen yhteydessä annettiin ymmärtää, että Onegin Clubin aikaiset ystävät auttoivat juuri leikkauksessa olleen Orlovin Krimiltä yksityislentokoneella Israeliin, josta käsin hän teki tuomiosta valituksen. Tosiasiassa Orlov pyrki ulos Venäjältä Georgian vastaisella rajalla toisen henkilön passilla, mutta jäi kiinni, ja hän kärsi tuomionsa vankilassa Pohjois-Kaukasiassa, Stavropolin lähistöllä, lähellä Georgian rajaa.

Valitusta hoiti sama asianajaja, joka tuli tunnetuksi kirjanpitäjä Sergei Magnitskin jutussa, jossa kirjanpitäjä paljasti amerikkalaisen Bill Browderin sijoitusyhtiön Hermitage Capitalin laittoman kaappauksen, joka johti sisäministeriön turvallisuusupseereihin.
Magnitski kuoli vankisairaalassa epäselvissä olosuhteissa. Poikkeuksellisesti Magnitski sai lisäksi tuomion kuolemansa jälkeen veropetoksista. Magnitskin selvitykset väärinkäytöksistä johtivat kuitenkin viimein ns. Panaman papereiden maailmanlaajuiseen paljastumiseen. Kävi ilmi, että myös Nordean kautta oli kulkenut likaista venäläistä rahaa arviolta 200 miljoonaa euroa.
Nykyisin Misha Orlov on Balilla, jonne hän avaa parhaillaan kolme ravintolaa sekä huviloita majoitukseen.

Misha Orlov: ”Tein maaliskuun alussa päätöksen lähteä Venäjältä. En nähnyt mitään mahdollisuuksia jäädä maahan, joka suorittaa aggressiivista… (erityissotilaallista operaatiota) Ukrainaa vastaan.

Minulla on monia ystäviä Kiovassa. Rakastan kaupunkia ja siellä asuvia ihmisiä.

Olen pitkään halunnut asua Balilla ja nyt on aika kokeilla onneani uudessa paikassa. Ensimmäiset kolme kuukautta opiskelin saarta, tutustuin ihmisiin, paikkoihin, kulttuuriin. Sitten alkoi ennennäkemätön nousu. Ihmeen kaupalla olosuhteet kehittyivät, jotka saivat minut käynnistämään useita projekteja samaan aikaan Ubudissa (balilaisen kulttuurin ja herkuttelun pääkaupunki – toim. huom.).

”Lokakuun lopussa avaan kolme ravintolaa ja saan päätökseen useiden huviloiden rakentamisen. Jatkotyöt on suunniteltu jo vuodeksi eteen päin.”

Saari hyväksyi minut, ja rakastuin tähän paikkaan koko sydämestäni. Kävi ilmi, että työn saaminen tyhjästä uudessa paikassa ei ole niin vaikeaa. Päinvastoin, se on jopa mukavaa.

Miten koen uuden elämäni? Voin ehdottomasti sanoa heille, jotka harkitsevat lähtemistä: se on sen arvoista. Lopulta on mahdollista palata vielä joskus. Käsittele lähtemistä mahdollisuutena, seikkailuna, älä kovana, pakon edessä tehtynä tekona.

Ravintolatoiminta on Balilla erittäin mielenkiintoista. Minimikulut vuokrasta, palkoista ja rakentamisesta verrattuna Venäjän suuriin kaupunkeihin. Vieraita on ympäri vuoden. Ei yksinkertaisesti ole sesonkeja!

”Balilla on parhaillaan valtava venäläinen diaspora. Ihmiset ovat ystävällisiä, älykkäitä ja positiivisia. Kuuteen kuukauteen en ole nähnyt aggressiivisuutta tai töykeyttä.”

Yritän auttaa tuttujani – heitä, jotka muuttavat nyt saarelle – löytämään asunnon ja työn. Totta, viime aikoina ihmisiä on yhä enemmän ja on vähemmän vapaa-aikaa. Mutta yritän olla kieltäytymättä auttamasta. Itse olin äsken vastaavassa tilanteessa. Yleisesti ottaen tunnen olevani onnellinen ja tarpeellinen uudessa paikassani, enkä aio palata Venäjälle tulevina vuosina.

Anton Abrezov
Anton on monien suomalaiskokkien tuntema pietarilainen keittiömestari ja hän on työskennellyt tähtiravintoloissa kuten Maaemossa Oslossa sekä Gastrologik-ravintolassa Tukholmassa.

Abrezov oli keittiöpäällikkö ja osaomistaja Commons-ravintolassa, joka edusti uutta pietarilaista lähiruoka-ajattelua ja kestävää kehitystä. Commons keikkui ravintolalistausten Top -kympissä. Lisäksi Abrezov on toiminut aktiivina Farm to Table -ravintolafestivaalissa Pietarissa.
Abrezov käynnistää parhaillaan omaa projektia Lissabonissa, Portugalissa.

Anton Abrezov: ”Lähdin CBO:n takia (sotilaallinen erikoisoperaatio – toim. huom.). Minulle kaikki nämä tapahtumat olivat täydellinen shokki. Ensinnäkin tulevaisuuden ja tulevaisuudennäkymien näkökulmasta.

”Olin jo kyllästynyt toistelemaan, ’ettei loppujen lopuksi tapahtunut mitään, sanktioilla ei ollut vaikutusta jne. Myös vuonna 2014 toisteltiin, että oli huono tilanne, mutta siitä tulisi hyvä jne.’”

(Krimin valtaaminen tapahtui 2014, josta seurasi ensimmäinen aalto Venäjän vastaisia sanktioita, sekä ensimmäinen aalto maastamuuttoa – toim. huom.).

Osittaisen liikekannallepanon ilmoittamisen jälkeen nämä keskustelut vähenivät. Lev Schlosberg kirjoitti äskettäin: ”Vasta 21. syyskuuta monet ymmärsivät, mitä tapahtui helmikuun 24. päivänä. Jostain syystä tämä on osa mentaliteettiamme: reagoimme vasta, kun se koskee meitä henkilökohtaisesti.” (Lev Schlosberg on venäläinen, Jabloko-puolueen johtoon kuuluva ihmisoikeusaktivisti ja toimittaja. Kirjoitettuaan Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaa vastaan häntä ja hänen vaimoaan vastaan nostettiin syyte armeijan ”häpäisemisestä” – toim. huom.).

Tajusin jotenkin heti, ettei erikoisoperaatio varmasti olisi aiempia tapahtumia parempi.

”Huhtikuussa menimme tyttöystäväni kanssa Portugaliin katsomaan, sopiiko se meille tai ei. Valitsimme sen useista teknisistä syistä: oleskelun ja työnteon laillistaminen ja helppous.”

Löytämämme asunto ja tyttöystäväni jäivät Portugaliin ja kävin Venäjälle noin kahden viikon välein. Kaksi viikkoa Venäjällä, kaksi viikkoa Portugalissa. Mikä tärkeintä, olen hyvin onnekas, että perheessäni vallitsee täydellinen yksimielisyys tilanteesta sekä arvioinnista menneeseen, nykyisyyteen ja tulevaisuuteen, sekä siitä, mitä on tehtävä. Olen äärimmäisen iloinen, että äitini tuki minua, vaikka hän näkee minut toistaiseksi harvemmin.

Saimme ajatukset yhteen hyvin nopeasti, keksimme samoin hyvin nopeasti suunnitelman. Meillä ei ollut pitkiä valmisteluita tai säästöjä – tajusimme vain, ettei paluuta ole. En ole koskaan pitänyt kiinni asioista, Pietarissa minulla oli vain välineitä.

Emme odottaneet, että asiat muuttuisivat Portugalissa cooliksi ja mukavaksi niin nopeasti.

Kaikkiaan olen lentänyt kahdeksan kertaa viimeisen puolen vuoden aikana, useimmiten Portugalista Suomeen, ja sieltä pääsin autolla Pietariin. Matka kesti aina noin 16 tuntia.

”Paluumatkoilla Pietarista takaisin Portugaliin, Suomen rajan ylittäessäni autolla tunsin fyysisesti, kuinka jännitys jäi rajan taakse.”

Minulla ei ollut illuusioita, osasin odottaa mobilisaatiota ja jotakin vielä pahempaa. Jos mobilisaatio olisi tapahtunut Venäjällä oleskeluni aikana, olin valmis hyppäämään autoon ja olemaan Suomen rajalla kahden tunnin kuluttua.

Vaikeinta minulle oli eroaminen Commons-ravintolasta. Viimeisellä Venäjän vierailullani sanoin hyvästit kavereille, joka oli todella vaikeaa, koska olemme kokeneet yhdessä paljon näiden kolmen ja puolen vuoden aikana.

Onko nyt elämää puhtaalta pöydältä? Kyllä on. Aion avata ravintolaprojektin Portugalissa ja mukana on osa Pietarin tiimiä, joten etsin aktiivisesti sijoituskumppania. Etsin myös Venäjältä, en vain Euroopasta. Jos projektia ei voida toteuttaa nopeasti, se ei ole ongelma, sillä etsin samalla työtä. Minulla on täällä jo monia tuttuja ja työtarjouksia, joten en pelkää lainkaan.

”Odotukset osuivat yhteen todellisuuden kanssa juuri siksi, että rakensin odotukset todellisuuden varaan.”

Olemme tyytyväisiä siihen, kuinka voimakkaasti Portugali ”iski” meihin. Venäjällä juoksemme usein vain juostaksemme jonnekin – se aiheuttaa ahdistusta ja epämukavuutta, mutta ei tuota tuloksia. Pidän paikallisesta tahdista, vaikka en aio hidastaa yhtä paljon kuin portugalilaiset.

Minusta näyttää kuitenkin siltä, ​​että stereotypiat Etelä-Euroopan maiden hitaudesta ja laiskuudesta ovat liioiteltuja. He ovat löytäneet työn ja yksityiselämän tasapainon.

Monille muutto on vaikeaa, koska he pitävät sitä yhdensuuntaisena lippuna. On kuin luopuisi kotimaasta ikuisesti ilman mahdollisuutta vierailla tai palata, mikä on henkisesti rankkaa. Mutta historiaa muistaen epävarmuus ei koske vain maatamme, ja on hyvä ymmärtää, että jopa muutama päivä ennen maailmanhistorian suurimpia tapahtumia harvat ovat pystyneet ennustamaan mitään.

En ole koti-ikävän kokija, koska muutto ei ole aluksi ”jäähyväiset pesemättömälle Venäjälle”, se on vain mahdollisuus asua toisessa maassa. Nykytilanne vaatii sitä. Olen halunnut tehdä tämän jo pitkään.

”Pidin kyllä työskentelystä Venäjällä, ja alan kehittämisestä, mutta vietin myös paljon aikaa Euroopassa ja jopa opetin kulinaarisessa koulussa Yhdysvalloissa.”

Viihdyn Portugalissa täysin. Vuoden, kahden tai kolmen kuluttua en sulje pois sitä, että haluamme asua Isossa-Britanniassa, Ranskassa, Amerikassa, Argentiinassa, Aasiassa tai Afrikassa. Minulle kulttuureilla ja mentaliteeteilla ei ole rajoja.

En tietenkään kadu, että lähdin, haluan integroitua, opimme kieltä, minulle se on kuin elämän aloittamista uudelleen. Pidän sitä suurena onnena, että voin tehdä näin. On ainutlaatuinen ja upea mahdollisuus elää vapaassa, avoimessa maailmassa ilman ”ympärillä on vain vihollisia” -tunnelmaa.

Vaikka tietysti hermostuttaa ja on taloudellisesti epämiellyttävää, koska minulla ei ole Venäjällä asuntoa, jonka voisin vuokrata pois, eikä ole enää yritystä, joka toisi minulle rahaa. Käytetyn 25-vuotiaan auton ostoon on jonkin verran säästöjä, sillä Lissabonissa on mahdotonta elää ilman autoa.

”Niille, jotka ovat juuri nyt lähdössä, voin sanoa: älä pelkää, älä katso taaksepäin. Mikä tahansa maa: Mongolia, Kazakstan… Kaikki nämä sadut Euroopan tai sen valtioiden taantumisesta ovat hölynpölyä.”

Sinun ei tarvitse kokea lähtöä pakona. Jos et voi myydä jotain, vuokraa se eteenpäin. Kerran työharjoittelun aikana asuin hostellissa kahdeksan muun kanssa. Who cares! Perhe saattaa tuntua raskauttavalta ja velvoittavalta, mutta minun tapauksessani se ei ollut sitä. Jos tyttöystävääni ei olisi, en olisi täällä juuri nyt.

Tietenkin olen valmis auttamaan, ja jos projektini on jo toteutunut, palkkaan työntekijöitä mielelläni. Kaikki kysyvät työstä, ja minä, joka olen työskennellyt gastronomisesti kehittyneimmissä maissa, voin luottavaisesti sanoa: on olemassa stereotypia, että et voi löytää työtä sieltä, koska kaikki on jo olemassa. Tämä on illuusio!

”Missä tahansa, minkä tahansa maan kaupungissa voit löytää työpaikan päivässä tai kahdessa, jos olet asiantuntija, tai jos sinulla on hyvä pohja, tai osaat pitää veistä ja osaat puhua englantia.”

Henkilöstöpula on uskomaton ravintola-alalla kaikkialla maailmassa! Kaikkialla, ja paikallisesti erityisesti Lissabonissa, josta lahjakkaat kokit lähtevät Pariisiin, Lontooseen ja New Yorkiin. Tule, hanki työpaikka aluksi vähimmäispalkalla, näytä mitä osaat ja kolmen kuukauden kuluttua saat sopimuksen ja sen perusteella oleskeluluvan.”

”Uskon Venäjään pitkällä aikavälillä ja orjatietoisuutemme katoaa, ettei tsaari päätä kaikkea puolestamme. Venäjä voi olla kehittynyt ja vapaa maa. Silloin aurinko paistaa ja monet palaavat takaisin.”

Käännös ja editointi: Eeropekka Rislakki
Pietarin ravintolakentän kokkien ja ravintoloitsijoiden kirjeet on alun perin julkaissut pietarilainen markkinointiviestinnän ja tapahtuma- sekä horeca-alojen julkaisu MarketMedia.
Kuvat ovat kirjoittajien Facebook-sivuilta.

CategoriesUkrainan sota

Facebook Comments