T

The Helsinki Distilling Companyn pakkausuudistus on otettu hyvin vastaan – Helsinki tunnetaan maailmalla nyt gini- ja viskikaupunkina

The Helsinki Distilling Company uudisti alkusyksystä tuotteidensa ulkoisen ilmeen. Pullot ja pakkaukset saivat yhtenäisen ulkoasun, jolla ne erottuvat baarien ja myymälöiden hyllyistä. Uudistus ei ole pelkkä kasvojenkohotus, vaan tukee palkitun käsityötislaamon Helsinki-tuotesarjan alkuperää ja laatumielikuvaa.

The Helsinki Distilling Company (HDCO) hakee tuotteidensa ilmeen uudistuksella ennen kaikkea parempaa hyllynäkyvyyttä. Helposti tunnistettava ulkoasu oli uudistuksen lähtökohta. Paikallisuus ja käsityöläisyys ovat kaksi muuta kantavaa teemaa.

Vuonna 2013 perustettu tislaamo on julkaissut 18 erilaista helsinkiläisviskiä sekä useita ginejä ja erikoistuotteita. Etiketti- ja pakkausuudistus on otettu hyvin vastaan. Viskien, ginien, akvaviitin ja muiden alkoholijuomien tunnistettavuus on parantunut ravintoloissa ja myymälöissä.

Korona vei tältä syksyltä juomien matkailijakaupan. Tislaamo jatkaa uuden ilmeen ja tuttujen makujen esittelyä laivoilla, lentokentillä ja vieraillakin mailla, kunnes tilanne normalisoituu.

Tuotteet erottuvat nyt selkeästi väreillä toisistaan ja kokonaisuutena muista brändeistä.

Graafikko Mika Wistin suunnittelemassa graafisessa ilmeessä HDCO:n juomat erottuvat toisistaan eri väreillä. Selkeys ja yhtenäisyys luovat ansaitusti laadukkaan ja arvokkaan mielikuvan tuotteista ja niiden valmistajasta.

HDCO:n Master Blender Kai Kilpinen kertoo, että viskeissä pakkauksen ulkoasu muuttui vain vähän. Muissa viinoissa uudistuminen oli ilmeisempää.

”Olemme aktiivisina ja makuun keskittyvinä käsityöläisinä tuoneet markkinoille useita tuotteita ilman, että niiden ilmettä oli ehditty miettiä. Saamamme palautteen perusteella tuotteet näkyvät nyt hyvin sekä baarien että myymälöiden hyllyissä eli olemme ilmeen uudistuksessa myös onnistuneet”, Kilpinen perustelee uudistusta.

Kansainvälisesti palkittujen tuotteiden maku ja laatu ovat pysyneet samoina.

HDCO ei ole tehnyt pakkausuudistusta pelkän uudistamisen vuoksi. Kilpinen tähdentää, että tuotteiden ilmeen muuttamisessa on otettu huomioon sekä uudistustarpeet että vanhan ilmeen tunnettuus. Näiden välille täytyi löytää toimiva tasapaino.

”Viskeissä ilmeen muutos korostaa pysyvyyttä, muissa tuotteissa se merkitsee uudistumista”, Kilpinen kiteyttää.

HDCO tunnetaan luovana ja korkeaan laatuun keskittyvänä pientislaamona, jonka kaikki tuotteet valmistetaan Helsingin Kalasataman Teurastamolla. Tislaamo ja brändi ovat pysyneet ennallaan.

”Vaikka ilmeemme uudistuikin, tuotteemme pysyivät samoina. Myöskään tuttu HDCO-brändi ei muuttunut, vaan se kirjaimellisesti poltetaan tammitynnyrien kylkeen aivan samalla tavoin kuin koko brändäämisen historian alkupäivistä saakka on tehty”, Kilpinen tähdentää.

Master Blender Kai Kilpinen on tyytyväinen pakkausuudistuksen saamaan hyvään vastaanottoon. Kuva: Andres Teiss.

Kuluttajalle tärkeintä on makuelämys. Se syntyy ennen kaikkea laadukkaasta tuotteesta.

”Makufilosofiassamme raaka-aineiden kunnioitus ja makujen tasapaino ovat ensisijalla. Haluamme kehittää koko ajan uutta, sekä tuotteita mutta myös prosessiamme, jotta juomamme olisivat aina vain kiinnostavampia niitä nauttiville”, Kilpinen sanoo.

Kokonaisuus rakentuu erilaisista tuotteista, joilla jokaisella on oma tehtävänsä ja paikkansa.

Pakkausilmeestä vastaava Mika Wist joutuu jatkuvasti pohtimaan suunnittelijan työssään, kuinka eri valmistajien tuotteet puhuttelevat erilaisia kohderyhmiä. HDCO:n tuoteperhe ei ollut hänelle helppo, vaikka juomat ja yritys ovat tuttuja.

”Eri juomilla ovat omat persoonallisuutensa. Haastavinta oli oikean tasapainon löytäminen haluttujen viestien välillä: mihin halutaan katseen kiinnittyvän ensiksi ja mihin seuraavaksi. Se on sitä pakkaushierarkiaa”, Wist perustelee.

Samoilla pakkausdesigneilla toimitaan kotimaan ja ulkomaiden markkinoilla, mikä oli myös otettava huomioon designissa. Ulkoasun uudistus kunnioittaa käsityötislausta sekä raikkaita ja rohkeita värejä

”Nyt HDCO:n tuotteet sekä niiden yhteinen ja yksilöllinen visuaalinen ilme tukevat toisiaan, ja ne myös selkeästi erottuvat toisistaan” Wist sanoo.

Mika Wist halusi luoda tuotteista yhtenäisen kokonaisuuden.

Baareissa HDCO:n juomista voi rakentaa näyttävän kokonaisuuden.

Asiantunteva palvelu ja tarina tuotteesta lisäävät nautintoa. Nämä kun ovat kohdallaan, juomaa halutaan nauttia yhä uudelleen.

Wistin toiveena on, että saman valmistajan ja tuotemerkin tuotteet olisivat baarissa tai myymälässä rinnakkain, jotta kuluttaja voisi löytää tutun brändin alta uusia suosikkeja helpommin.

”Cocktaileissa baarihenkilökunnan rooli suosittelijan on merkittävän suuri, joten esimerkiksi Gin & Tonicin tilaajalle voi vinkata vaikkapa tynnyrikypsytetystä ginistä tehtyä versiota”, Wist vihjaa.

”Ja jos asiakas pitää esimerkiksi Barrel Aged Ginistämme, hänelle voi suositella viskejämme. Samalla voi pohtia asiakkaan kanssa vaikka tynnyrikypsytyksen vaikutusta juoman ominaisuuksiin ja makuun”, Kilpinen vastaa.

Palkittu tislaajamestari Mikko Mykkänen (vas.) maistattaa uutuuksia brittiläiselle viskikirjailijalle Ian Buxtonille. Kuva: Andres Teiss.

HDCO on ylpeä sekä ulkomaisista että kotimaisista juomakilpailuista saamistaan lukuisista palkinnoista. Wist muistuttaa, että oiva todistus yhtiön luovuudesta on tislaajamestari Mikko Mykkäselle Berliinissä 2018 myönnetty Outstanding Innovation -palkinto Euroopan innovatiivisimpana tislaajana.

”Mykkäsen ja hänen tisleidensä saamat kansainväliset tunnustukset tuodaan esille mitalein sekä tarinamuodossa takaetiketeissä. Uniikki pullonumerointi ja Mikon allekirjoitus täydentävät kokonaisuuden”, Wist kertoo.

HDCO on ensimmäinen ja ainoa tislaamo pääkaupungissa sataan vuoteen. Tätä helsinkiläisemmäksi ei viina tule!

Helsinki on HDCO:n kotipaikka. Helsinkiläisyys korostuu etiketeissä vahvasti. Yhtiön juuret ovat kiinni pääkaupungissa ja sen pitkässä viinanpolton historiassa

Kaikki Helsinki-sarjan juomat tislataan ja pullotetaan kotikaupungissa. Viski tehdään ”pitkästä tavarasta” eli mäskäys ja käyminen tapahtuvat myös Teurastamolla.

”Olemme ylpeitä juuristamme. On etuoikeus toimia Helsingin ainoana tislaajana ja tiedän, että tuotteemme toimivat usein käyntikorttina paitsi kotikaupungillemme, myös koko Suomelle”, Kilpinen perustelee.

Kilpinen korostaa, että paikallisuus ei ole vain maaseutua varten. Urbaanilla ympäristöllä on oma fiiliksensä, genus loci, jonka soisi näkyvän laajemminkin erilaisissa tuotteissa.

”Helsingillä on innostava ja kiinnostava maine ympäri maailmaa, joten kiinnitymme siihen ylpeydellä”, Kilpinen sanoo.

”HDCO elää ja hengittää Helsingistä. Paikallisuuden ohella tuotteiden kansainvälinen menestys on myös kuluttajille relevanttia ja mielenkiintoista tietoa. Uniikkius on toki sekin valttia. Sellaisia tuotteita HDCO:lla on monia”, Wist säestää.

HDCO:n tislaamo ja ravintola sijaitsevat Teurastamolla Helsingin Sörnäisissä.

Käsityötisleiden markkinat kasvavat ja kilpailu kiristyy Suomessa kovaa vauhtia. Pakkaus on elintärkeä osa tuotemielikuvaa ja markkinointia.

Suomen lainsäädäntö kieltää väkevien juomien mainostamisen ja markkinoinnin yleisölle. Mainonnan puuttuessa pakkausdesignin rooli kasvaa entisestään. Pakkaus onkin viimeinen media, jolla myymälässä voi vaikuttaa kuluttajan ostopäätökseen.

Uudistuksessa tislaamon tunnetuimman tuotteen, Helsinki Dry Ginin, etiketti muuttui punaiseksi. Se sai tuekseen pääkaupungin siluetin.

Giniperheestä Helsinki Sailor’s Gin on sininen ja uusi tynnyrikypsytetty Helsinki Barrel Aged Gin ruskea. Helsingfors Fiskehamns Akvavitin nimi muuttui Helsinki Akvavitiksi. Sen uusi ilme on merellisen turkoosi.

Viskeillä etikettiuudistus on ollut hillitympi kuin muilla väkevillä.

Viskien osalta uudistus oli hillitympi. Helsinki Whiskey Rye Malt-lippulaivaviski säilyi ilmeeltään mustana. Eksklusiivisimpaan mustaan kategoriaan kuuluvat myös rommi- ja sherryviimeistellyt viskit sekä Laphroaig-tynnyreissä kypsytetty savuinen Rye Malt Release #18.

Pelkästään rukiista tislatun Helsinki Whiskey 100 % Rye Malt –viskin tunnistaa uudesta punaisesta ulkoasusta. Mallasohrasta tislatut Single Malt -viskit saivat puolestaan harmaan etiketin ja pakkauksen.

Syksy on ollut The Helsinki Distilling Companylle ilmeen lisäksi muidenkin uudistusten aikaa. Tislaamo rakentaa parhaillaan näyttävää tynnyrivarastoa tastingtiloineen Helsingin Sörnäisissä.

Tislaamo-Distillery Bar -ravintolassa Pauli Novitskyn johtama keittiö kattaa lounaan tiistaista perjantaihin klo 11.30–14. Päivälliset ja illalliset ovat tarjolla tislaamolla keskiviikosta lauantaihin klo 14–23.

Tislaamo-Distillery Bar -ravintola Teurastamolla on myös uudistunut.
CategoriesJuomat

Facebook Comments