S

Suomalaisella käsityöoluella valtava markkinarako Kiinassa

Seinäjoella toimivalla Mallaskosken panimolla ovat ulottuvilla mittaamattoman laajat markkinat sen käynnistettyä oluiden viennin Kiinaan. Käsityöoluiden vallankumous ottaa Kiinassa ensi askeleitaan. Miljardin kuluttajan markkinoilla uusien panimoiden kasvuvauhti on hurjempi kuin muualla maailmassa.

Panda Brewn jakeluverkosto kattaa yli 50 kaupunkia Kiinassa.
Panda Brewn jakeluverkosto kattaa yli 50 kaupunkia Kiinassa.

Kiinan olutlähettiläät, Panda Brew -panimon omistaja Pan Dinghao ja panimomestari Chen Zhengying, tutustuivat syys-lokakuun vaihteessa suomalaisiin panimoihin ja tislaamoihin. Samalla reissulla syntyi Mallaskoskella ensimmäinen suomalais-kiinalainen yhteistyöolut, joka on suomalaisilla marjahilloilla maustettu milk stout.
Pekingiläinen Panda-panimo aloitti Mallaskosken oluiden maahantuonnin loppukesästä. Ensimmäinen kontti suomalaisoluita odottaa jo juojiaan Kiinassa.

Kiinan pienpanimobuumin edelläkävijä

Panda Brew on yksi Kiinan johtavista pienpanimobrändeistä. Yritys omistaa seitsemän panimoravintolaa Pekingin, Tsingtaon, Changshan, Chengdun ja Taiyuanin kaupungeissa.

 Pan Dinghao uskoo, että Mallaskosken oluilla on hyvä tulevaisuus Kiinassa. Kuva: Heikki Kähkönen.
Pan Dinghao uskoo, että Mallaskosken oluilla on hyvä tulevaisuus Kiinassa. Kuva: Heikki Kähkönen.

Kahdeksas panimo valmistuu ensi vuoden alussa. Yhtiön jakeluverkosto kattaa noin 60 kaupunkia.
Panda valikoi tarkkaan yhteistyökumppaninsa. Mallaskosken panimon omistavan Captol Investin toimitusjohtaja Teemu Lehto tapasi kiinalaiskaverit alkuvuodesta Tokiossa. Idea yhteistyöoluista syntyi nopeasti.
”Teemme yhteistyötä useiden panimoiden kanssa eri puolilla maailmaa. Meillä on kumppaneita Pohjois-Amerikassa, Britanniassa, Saksassa ja nyt myös Suomessa. Valikoimassamme on yli 20 ulkomaista olutta ja tuontisalkkumme laajenee koko ajan”, opiskeluaikoinaan Kanadassa pienpanimokipinän saanut Pan kertoo.

Maailman suurin olutmarkkina-alue

Kiinassa ovat maailman suurimmat olutmarkkinat, joita hallitsevat jättipanimot Snow, Tsingtao, Yanjing, Harbin ja Lasohan. Kiinassa juodaan lähes neljäsosa kaikista maailman oluista. Pelkästään Snown tuotanto on yli 10 miljardia litraa.

Chen Zhengying on hankkinut panimo-oppinsa Britanniassa. Kuva: Heikki Kähkönen.
Chen Zhengying on hankkinut panimo-oppinsa Britanniassa. Kuva: Heikki Kähkönen.

Maailman uudet oluttrendit ovat vyöryneet tsunamin lailla Kiinaan. Amerikkalaisilla humalilla maustetut India pale alet ja American pale alet ovat tuttuja kansainvälisiin makuihin tottuneille olutharrastajille. Vaikka Kiinassa tuloerot ovat valtavat, keskiluokka kasvaa koko ajan. Se on jopa Yhdysvaltojen keskiluokkaa suurempi.
Kansainvälisen käsityöoluiden buumiin ovat tarttuneet myös Kiinan jättipanimot. Suomessakin tunnettu Tsingtao toi viime vuodenvaihteessa markkinoille oman IPA:nsa.Pekingissä on järjestetty useita kansainvälisiä olutfestivaaleja ja -tapahtumia. Uusia pienpanimoita nousee kovaa vauhtia.
”Uskon, että suomalaisilla Mallaskosken oluilla on hyvä tulevaisuus Kiinassa, vaikka niiden makumaailma poikkeaa melko tavoin siitä, mihin me olemme tottuneet. Odotamme mielenkiinnolla, minkälaisen vastaanoton yhteistyöoluemme saa”, Pan kertoo.

Käsityöoluet Kiinassa kohtuuhintaisia

Kiinassa käsityöoluet ovat valtamerkkeihin verrattuina kohtuuhintaisia. Niiden valmistushintaa laskevat edulliset työvoimakustannukset. Panimoyritysten on vaikea saada ammattitaitoista henkilökuntaa, joten työntekijät panimolle täytyy kouluttaa itse. Raaka-aineetkin on käytännössä vettä lukuun ottamatta hankittava ulkomailta.

Jyri Ojaluoma lähetti jo ensimmäisen vientierän Kiinaan.
Jyri Ojaluoma lähetti jo ensimmäisen vientierän Kiinaan.

”Joudumme ostamaan maltaat panimoihimme Australiasta ja Japanista. Humalat tulevat Yhdysvalloista ja hiivat pääasiassa Belgiasta. Kiinassa toki kasvatetaan jonkin verran mallasohraa, mutta kotimaiset raaka-aineet myydään suoraan jättipanimoille”, Pan sanoo.
Panda-panimon ajatuksena on kehittää erityinen kiinalainen oluttyyli, joka perustuu maan omiin raaka-aineisiin.
”Etsimme tällä hetkellä omaa kiinalaista olutmakua. Olemme käyttäneet omissa oluissamme hunajaa, teetä, inkivääriä sekä erilaisia mausteita ja yrttejä”, Pan sanoo.
Panda-panimon ja Mallaskosken yhteistyönä valmistettu olut on tarkoitus olla ensi kertaa maistettavana Olut & Viski Expossa Helsingin Kaapelitehtaalla 28–30. lokakuuta. Mallaskosken olutmestari Jyri Ojaluoma on menossa tekemään oman oluensa Pandan panimolle Kiinaan alkuvuodesta.

CategoriesJuomat Olut Panimot

Facebook Comments