Enintään 8-prosenttisten alkoholijuomien myynnin salliminen päivittäistavarakaupoissa on muuttanut peruuttamattomasti viinikaupan rakennetta. Anniskelun osuus mietojen viinien myynnistä on enää runsaat 11 prosenttia. Se on pienempi kuin ruokakauppojen osuus, joka on yli 13 prosenttia. Ravintolat ovat jäämässä täysin orpopojan asemaan poliitikkojen aloittaessa väännön enintään 15 prosenttia vahvojen viinien tuomisesta ruokakauppoihin. Myös alkoholiveron uudet korotukset iskevät pahiten ravintoloihin.
Kansa vaatii viinejä ruokakauppoihin, bensa-asemille ja marketteihin. Enintään kahdeksanprosenttisten juomien tulo kauppoihin on jo nyt muuttanut olennaisesti viinikaupan rakennetta Suomessa.
Suurin häviäjä viinibisneksessä on luonnollisesti monopoliyhtiö Alko, jonka myynnistä katosi muutamassa kuukaudessa yli neljä miljoonaa litraa. Alkon ja markettien taistellessa viinien markkinaosuuksistaan ravintola-anniskelu on jäämässä pahasti poliittisen kähminnän ja väännön jalkoihin.
Mietojen 5,5–8,0 prosenttia alkoholia sisältävien viinien myynti päivittäistavarakaupoissa sallittiin viime kesäkuun 10. päivästä alkaen. Lakimuutos sai kansalaiset kokeilemaan uusia tuotteita. Pelkästään kesäkuussa ruokakaupat myivät 1,1 miljoona litraa mietoja viinejä. Määrä oli kaksi kertaa enemmän kuin koko kesäkuun ravintolamyynti yhteensä.
Kauppojen laimeiden viinien osuus oli vapautuksen ensimmäisen kuukauden aikana lähes viidennes (19 %) koko Suomen viinibisneksestä. Tilanne tasaantui loppuvuotta kohti.
Valviran myyntitilastojen mukaan vuoden seitsemän viimeisen kuukauden aikana kaupat myivät mietoja viinejä 4,9 milj. litraa (13,6 %). Alkon myynti oli 36,1 milj. (75 %) ja ravintoloiden 4,1 milj. litraa (11,4 %).
Ravintoloiden viinimyynti ei ole noussut koronapandemian jälkeen sitä edeltävälle tasolle. Viime vuonna anniskelumyynti kääntyi jälleen laskuun.
Ravintoloita rasittaa myös muiden juomatuotteiden myynnin hiipuminen. Siiderit uhkaavat pikkuhiljaa kadota ravintoloista kysynnän vähyydestä johtuen. Ennen koronapandemiaa siidereiden anniskelumyynti oli 6 milj. litraa, viime vuonna enää 2,9 miljoonaa.
Avatun viinipullon myynti ravintolasta asiakkaalle mukaan on sallittava lakimuutoksen yhteydessä.
Petteri Orpon (kok.) hallituksella on menossa useita alkoholijuomia koskevia säädöshankkeita. Hallitusohjelmaan liittyvien hankkeiden tarkoituksena on avata kilpailua ja edesauttaa pienten valmistajien liiketoimintaa.
STM asetti viime syksynä selvityshenkilö Antti Neimalan johtaman työryhmän selvittämään enintään 15-prosenttisten viinien vapauttamista päivittäistavarakauppoihin. Neimalan on jätettävä raporttinsa STM:lle ja TEM:lle ensi viikon aikana eli 15. maaliskuuta mennessä.
Jo ennen kuin hiekka Neimalan tiimalasissa on ehtinyt valua loppuun valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) kertoi sosiaalisessa mediassa (4.3.), että hallitus korottaa alkoholiveroa vastaamaan juomien saatavuuden laajentamista niin, että kiristys kohdistuu viineihin.
Kyseessä on nykyhallituksille tyypillinen veroruoska, jolla etukäteen rankaistaan viininhimoisia kansalaisia vapautuksen mahdollisesti suomasta onnenhuumasta.
Orpon hallitus nostaa alkoholijuomien verotusta jo kolmannen kerran vajaan kahden vuoden aikana. Viinien ohella korotus on koskemassa siidereitä, mutta ei oluita. Veroruoskalla sivaltaminen kertoo jälleen karua kieltä, miten Orpo ja verosatraappi Purra ovat yhä hallituksen ja eduskunnan viinafundamentalistien ja kaiken maailman monopoliuskovaisten panttivankeina.
Vähittäiskauppa pystyy joustamaan katteistaan, mutta kannattavuutensa rajoilla kamppailevilla ravintoloilla raja on jo tullut vastaan. Jokainen ylimääräinen veronkorotus vähentää asiakaskäyntejä. Ruokaravintolat ovat jo pitkään raportoineet, että asiakkaat valitsevat päivällisellä vesikannuun viinipaketin sijaan. Korotukset heijastuvat suoraan myyntiin.
Ravintoloille on jatkossa sallittava myös avatun pullon myynti ja luovuttaminen asiakkaalle mukaan. Se olisi edes pieni kädenojennus anniskelualalle, joka on koronapandemiasta lähtien joutunut selkä ruoskaniskuista ruvella ottamaan nöyränä vastaan kieltoja, rajoituksia ja jatkuvia veroraipan sivalluksia.
Teksti ja grafiikka: Heikki Kähkönen.
Pääkuva: Canva Gallery.
Facebook Comments