P

Perinteistä paastonajan savuolutta aidosta tammitynnyristä

HOK-Elannon OlutHuoneet tarjoavat aidosta tammitynnyristä saksalaisen Heller-Trum-panimon perinteistä paastonajan olutta. Schlenkerla Fastenbieriä on saatavilla 17 OlutHuoneessa eri puolilla pääkaupunkia.

Vaikka Fastenbierin juuret ulottuvat keskiajalle saakka, tammitynnyristä anniskeltuna se on kotikaupunkinsa pohjoisbaijerilaisen Bambergin ulkopuolella tuiki harvinaista. Niinpä Helsinkiin saapuu tynnyreitä tapittamaan panimomestari Matthias Trum, joka on Heller-Trumin panimon omistaja jo kuudennessa polvessa.

Schlenkerla Fastenbier, jota kutsutaan englanninkielisissä maissa nimellä Lentbeer, on kauniin punertava, samettisen täyteläinen, miellyttävän savuinen ja karamellimaisen maltainen lagerolut. Olut käy viikon verran, minkä jälkeen se kypsyy kaksi kuukautta panimon kupeessa Stephansbergin uumeniin louhituissa viileissä kellareissa.

Olut kuuluu paastonaikaan.

Olut oli vielä keskiajalla iso ja tärkeä osa päivittäistä ravinnonsaantia. Olut oli myös pääsiäisen ja paastonajan keskiössä, sillä sitä juomalla korvattiin kokonaisia aterioita. Luostarit panivat olutta sekä omaan käyttöönsä että myyntiin.

”Pääsiäiseen valmistauduttiin paastoamalla. Pidättäydyttiin lihasta ja ruuan määrää vähennettiin. Alkoholin eli viinin nauttiminen oli myös kielletty. Olutta sen sijaan juotiin, sillä se oli hyvää ja ravitsevaa ja korvasi paastossa kokonaisen aterian”, teologi ja kirjailija Lari Junkkari kertoo.

Monissa luostariperinteissä olut oli korostetusti paastonajan juoma, jota ei mielletty alkoholiksi. Kerrotaan, että munkit tekivät oluestaan tavallista vahvempaa ja ravitsevampaa, jotta juhlapyhien odotteleminen tyhjin vatsoin sujui hymyssä suin.

Paastonajan olutta tarjoillaan tuhkakeskiviikosta pääsiäiseen.

Paastonaika alkaa laskiaisen jälkeisestä keskiviikosta eli tuhkakeskiviikosta. Samana päivänä myös Schlenkerlan Fastenbier tulee joka kevät myyntiin. Päivämäärä oli tänä vuonna 1. maaliskuuta. Fastenbieriä saa pääsiäiseen saakka.

Tuhkakeskiviikko on saanut nimensä paastoon liittyneestä tuhkan sirottelemisesta pään päälle. Se oli katumuksen ja parannuksen vertauskuva. Suomessakin päivää sanottiin jo keskiajalla tuhkakeskiviikoksi tai tuhkan ja säkin päiväksi.

Matthias Trum tapittaa Fastenbierin tammitynnyrit tämän viikon perjantaina 31.3. Helsingissä William K Kurvissa klo 16, Kittys Public Housessa klo 17 ja Kaislassa klo 18.

Facebook Comments