Tamperelainen Pyynikin käsityöläispanimo on käynnistänyt osakeannin, jonka tavoitteena on koota jopa yli neljä miljoonaa euroa uuden tuotantolaitoksen ja esittelykeskuksen rakentamiseksi. Panimo aikoo kasvaa valtakunnalliseksi yritykseksi, jonka tuotannosta merkittävä osa menee vientiin.
Pyynikin käsityöläispanimo kertoi heinäkuussa, että yhtiön nykyinen kapasiteetti ei riitä täyttämään koko kysyntää. Liian ahtaat tilat ovat esteenä yrityksen kasvulle ja uusien tuotteiden kehittämiselle. Lisäksi edessä on pakkomuutto, sillä nykyinen tuotantolaitos puretaan parin vuoden kuluttua kerrostalojen tieltä.
Panimoyhtiö on käynnistänyt Omaan kotiin -osakeannin jonka tarkoituksena on kerätä vähintään kolme miljoonaa euroa uuden panimon rakentamista varten. Annin enimmäistavoite on julkaistussa esitteessä 4,5 miljoonaa. Anti alkoi 19. elokuuta ja jatkuu vuoden 2020 toukokuun loppuun saakka.
Lisäksi yhtiö pyrkii rahoittamaan usean vuoden investoinnit yritystuilla, yhteistyökumppanien avulla, leasing- ja rahoitusjärjestelyillä sekä mahdollisella vieraan pääoman rahoituksella.
”Tavoitteenamme on päästä vuokratiloista omaan kotiin eli rakentaa tai remontoida kiinteistö, joka on kokonaan omistuksessamme. Kokonaisinvestointien arvioidaan nousevan jopa noin yhdeksään miljoonaan eurooon”, panimon olutmestari ja osaomistaja Tuomas Pere kertoo.
Rakennettavassa panimossa tavoitteena on 10 miljoonan litran tuotantomäärää ja 15 miljoonan euron liikevaihto.
Mainittakoon, että vuonna 2019 Suomen pienpanimot panivat olutta vajaat 22 miljoonaa litraa. Siitä kolmen suurimman yritksen osuus oli lähes kaksi kolmasosaa. Noin 7-8 miljoonaa litraa jäi jaettavaksi 100 panimon kesken. Niiden joukossa oli myös Pyynikin käsityöläispanimo.
Pyynikin tavoittelema 10 miljoonaa litraa tarkoittaa käytännssä kasvua parin vuoden takaisista valmistusmääristä kymmenkertaiseksi. Tänä vuonna panimo aikoo päästä oluiden valmistuksessa lähelle kahta miljoonaa litraa.
”Hankkeen on suunniteltu toteutuvan 3-5 vuoden aikajänteellä. Tarkempi aikataulu riippuu kerätystä pääomasta, rahoitus- ja sopimusneuvotteluista, sopivan kiinteistön valmistumisesta ja tuotannon sovittamisesta muutolle sopivaksi”, Pere perustelee.
Vaikka kiinnostus oman panimon saamiseksi on kovaa naapurikunnissa, yhtiö aikoo pysyä leimallisesti tamperelaisena.
”Naapurikuntien johtajat ja Tampereen virkamiehet ovat olleet kiitettävän aktiivisia saatuaan kuulla, että suunnittelemme uutta investointia, mutta ei me Tampereelta koskaan kokonaan lähdetä. Toivon, että meillä olisi mahdollinen päätös asiasta kerrottavana ennen vuodenvaihdetta”, Pere tähdentää.
Pyynikin käsityöläispanimo, joka tunnetaan myös nimellä Pyynikin Brewing Company, on suomalaisessa pienpanimokentässä poikkeus. Vaikka kyseessä on suurelta osin perheyritys, yhtiö on perustanut kasvunsa laajaan yhteisörahoitukseen. Pienosakkaita panimoyhtiössä on peräti yli 5000.
Peren mukaan he eivät ole pelkkää harmaata sijoittajamassa, vaan innokkaita oluenystäviä, jotka ovat kiinnostuneita panimon tuotteista. He myös osallistuvat sankoin joukoin panimon järjestämiin erilaisiin tapahtumiin.
”Osakkailla on meille valtava merkitys. Saamme heiltä arvokasta palautetta, josta on apua oluiden kehittelyssä ja suunnittelutyössä. He saavat myös ensimmäisinä maistaa uutuustuotteemme”, Pere sanoo.
Pyynikin oluita on saanut tähän mennessä lähinnä päivittäistavarakaupoista ja Alkon myymälöistä. Nyt suunnitelmissa on aiempaa laajempi jakelu ja markkinointi Etelä-Suomen ravintoloihin.
Panimo laajentaa parhaillaan juomasalkkuaan. Uusina tuotteina oluiden rinnalle ovat pikkuhiljaa tulossa vissyvedet, virvoitusjuomat sekä long drinkit ja siiderit. Luvassa on myös oma alkoholiton olut lähiaikoina.
Kansainvälinen kiinnostus Pyynikkiä kohtaan on kasvanut parin viime vuoden aikana. Panimo on vienyt olutta 14 eri maahan. Tuotteita saa noin 2400 myymälästä ympäri Euroopan. Panimon yhteydessä toimii pientislaamo. Pyynikki Distilling valmistaa muun muassa giniä
Yhtiön oma panimoravintola, Pyynikin Brewhouse, sijaitsee Tampereen keskustassa. Sen hanoissa on noin 20 eri olutta. Viiem vuonna tamperelaiset valitsivat Brewhousen kaupungin parhaaksi olutravintolaksi. Ravintolassa on oma pieni panimolaitteisto, josta valmistuu erikoiseriä.
Omaan kotiin -osakeanti ja esite verkossa.
Teksti: Heikki Kähkönen
Facebook Comments